Mai bine de o jumatate de deceniu, un grup infractional organizat a actionat pe raza judetelor Salaj, Satu Mare, Bihor, Cluj, Brasov, Maramures, Prahova, avand ca obiect de activitate inselaciunea, sau, intr-un argou mai „monden”, trasul tepelor. Numai in Salaj se cunoaste, deocamdata, ca au fost „tepuite” 30 de societati, dar anchetatorii sunt de parere ca in total, in tara, peste 150 de firme au fost inselate cu file de CEC fara acoperire sau bilete la ordin.
Pana in momentul de fata, prejudiciul se ridica la 600.000 de euro.
O uriasa mafie a firmelor fictive
Procurorii DIICOT Salaj au anuntat ieri ca au reusit sa scoata la suprafata activitatea unui grup grup infractional de proprti, care practica inselaciunea la scara mare. O adevarate mafie care actiona in domeniul comertului. Faptele grupului infractional s-au derulat pe o perioada lunga de timp si au avut loc in mod repetat. In cadrul acestei grupari, fiecare membru avea un rol bine determinat, primind in compensatie o cota parte din sumele de bani obtinute in urma desfasurarii activitatilor infractionale. Gruparea actiona pe mai multe paliere. O prima categorie erau cei folositI de regula in schimbul unor sume de bani pentru a deveni asociatI sau administratori intr-o societate ce urma sa fie folosita in savarsirea faptelor de catre cei din spatele lor. O a doua categorie erau chiar cei din spatele unor asemenea societati, pe care le foloseau in activitatile de inselaciune pe care urmau le savarseau. Altfel spus, au fost infiintate societatI fictive care dadeau tepe cu nemiluita. O activitate de tip mafiot demna de scenarii de filme.
Doar trei capi se afla in arest
In cadrul acestui grup infractional organizat s-au detasat ca lideri tei persoane, identificate de DIICOT doar cu initiale, C.C.T., O.D (Oros Danut) si M.D. C.C.T.era cel care a coordonat intreaga activitate de inselare pe tot firul ei, de la gasirea unor societatI, a unor personae care acceptau sa devina asociatI si admi- nistratori, calitate in care ridicau instrumentele de plata si le predau inculpatilor care intrau in contact direct cu partile vatamate, gasirea de clientI unde sa vanda imediat marfa la preturi foarte mici. Oros Danut (actualmente condamnat la 12 ani de inchisoare) era un fel de agent co-mercial si se prezenta sub diferite forme in contact direct cu pagubitii. Aceasta grupare a functionat si s-a dezvoltat datorita cererii pe piata neagra a unor produse comerciale la pret mult mai mic decat valoarea reala. In acest context s-au cristalizat in cadrul gruparii si alte categorii, precum cea a depozitarilor produselor obtinute prin tepuite, a cumparatorilor, a intermediarilor, a vanzatorilor,si a transportatorilor bunurilor achizitionate prin inselaciune. De cele mai multe ori, inselaciunile se savarseau la „cerere” sau pe baza de comanda. In circuitul de la cumparator pana la beneficiarul direct, in cele mai multe cazuri se intocmeau acte fictive, pentru a demonstra caracterul „real” al afa-cerilor societatii folosite la tepuire si buna credinta a acesteia in raportu-rile cu vanzatorul, iar pe de alta parte pentru a crea aparenta de cumparator de buna credinta in fata beneficiarului acestor bunuri (se intocmea factura fiscala la valoarea reala sau chiar mai mare, desi platea doar jumatate din valoarea marfii).
Firme falimentate si firme prejudiciate de concurenta de pe piata neagra
Grupul infractional a falimentat numerosi comerciantI de buna cre-dinta. Membrii lui luau diferite materiale in cantitati mari de la mai multe depozite cu diferite profile de activitate, in special constructii, si le vindeau la pret de jumatate depozitelor care cumparau de la ei si care le vindeau fie pe piata neagra, fie adaugand o suma infima, fapt ce ducea nu numai la falimentarea celui inselat, ci si la inlaturarea concurentei si prosperare ilicita a acestor din urma societati. Societatile folosite de catre membrii grupului nu au desfasurat nici un fel de activitate productiva sau commerciala reala. Acestea au fost infiintate doar in scopul savarsirii infractiunilor de inselaciune si evaziune fiscala. Ele nu aveau angajatI, nu aveau nici un fel de evidenta contabila, sediul era ficitiv, marfa era descarcata in diferite locuri pentru a nu cunoaste transportatorii locatia unde trebuia sa ajunga cu adevarat, urmand ca ulterior cu alt mijloc de transport sa o duca instop_coloana depozit pana vor gasi clientii, sau direct la acestia din urma.
Comert la negru cu…orice putea fi furat, dar in cantitati uriase
Activitatea de inducere in eroare consta in achizitionarea de catre membrii grupului a unor produse in cantitatI foarte mari (fier beton intre 10 si 20 de tone un transport, ciment intre 10 si 20 de tone, var, gresie, faianta, placi de polistiren, caramida, tigla Bramac, centrale termice, teava de cupru, cabluri electrice, produse sanitare, motofierastraie, motocositoare, anvelope mari, generatoare de curent, boilere, cazane de apa calda, hidrofoare etc) de la mai multe depozite de pe raza judetelor amintite, acestea fiind platite cu diferite file de CEC sau Bilete de Ordin fara a avea acoperirea necesara. Produsele erau vandute la jumatate de pret altor membri ai acestui grup infractional, ce detineau diferite depozite. Acestia, la randul lor, vindeau produsele pe piata neagra la un pret de 50 la suta din valoarea reala a acestor bunuri
30 de persoane invinuite
O zi mai tarziu, marti, Tribunalul Salaj a dispus ares-tarea preventiva a trei inculpatI, iar fata de patru inculpati s-a dispus masura obligarii de a nu parasi tara. Doi inculpatI se sustrag urmaririi penale. Pentru ei s-a solicitat arestarea in lipsa, termenul de judecata fixandu-se pe data de 27 ianuarie. Potrivit lui Dan Budusan, procuror sef in cadrul DIICOT Salaj, cercetarile penale continua in vederea identificarii tuturor persoanelor vatamate prin savarsirea acestui gen de infractiuni si pentru probarea activitatii infractionale desfasurate de un numar de aproximativ 30 de invinuiti.
De la Cuprom Zalau a disparut si cuprul si TIR-ul nou-nout al transportatorului
A ramas de pomina teapa trasa fabricii Cuprom din Zalau. Membrii grupului infractional au luat legatura cu un trnsportator din Covasna care isi achizitionase un TIR nou in valoare de 70.000 de euro. Au inchiriat TIR-ul platind la supra-pret pentru a transporta cupru de la firma Cuprom Zalau. Au intrat in unitate, au incarcat in mijlocul de transport cupru in valoare de 100.000 de euro, oferind fila de CEC fara acope-rire, si au plecat. Unde? Nu se stie. Ciudat si sub un mare semn de intrebare sta faptul ca atat TIR-ul, cat si cuprul au disparut fara urma.
SC Riat Cons din Cehu Silvaniei a fost tepuita de acelasi grup infractional pana a intrat in faliment. SC Cod Mag SA din Brasov a fost inselata prin aceleasi metode cu peste 50 de milioane de lei.
Perchezitii in patru judete
Luni, sub coordonarea procurorilor din cadrul Directiei de Investigatii a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Te-rorism – Biroul Teritorial Salaj, ofiterii de politie judiciara din cadrul Serviciului de Comba-ter a Criminalitatii Organizate Salaj si Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj au efectuat un umar de 20 de perchezitii pe raza judetelor Salaj, Covasna, Maramures, Satu Mare, la mai multI membrii ai grupului de crima orga-nizata. Cu aceasta ocazie au fost ridicate de la locuintele membrilor grupului facturi fiscale, documente contabile, mij-loace de stocare a datelor informatice, diferite sume de bani in euro si in lei (40.000 de euro), stampile ale unor unitatI comerciale folosite de invinuitI pentru activitatea de inducere in eroare, inscrisuri, instrumente de plata. Dupa efe- ctuarea perchezitiilor, 30 de personae au fost conduse la DIICOT Salaj in vederea au-dierii acestora. Dupa audieri, fata de doi invinuiti s-a dispus masura obligarii de a nu parasi tara, iar un numar de noua invinuitI au fost retinutI pe o durata de 24 de ore, pentru a fi prezentatI Tribunalului Salaj cu propunerea de arestare preventiva pentru savarsirea infractiunii de constituire de grup infractional organizat si inselaciune in conventii. Pedeapsa prevazuta de lege pentru savarsirea acestor infractiuni este inchisoare de la 10 la 20 de ani.