Adunarea generala a procurorilor din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a decis ieri, luni 25 februarie, cu 221 de voturi din totalul de 231 de procurori, sa suspende activitatea procurorilor incepand de azi, pâna pe 8 martie. Este o forma de protest fara precedent a magistratilor, care cer abrogarea ordonantei de urgenta data zilele trecute de guvernul Dancila pe legile justitiei, prin care este atacata independenta sistemului judiciar.
rn
Procurorii DIICOT isi vor intrerupe activitatea zilnic, intre orele 8.00 si 12.00, si vor solutiona doar urgentele, respectiv cauzele cu arestati sau alte situatii operative ce nu suporta amânare, se arata intr-un comunicat al institutiei.
Procurorii DIICOT protesteaza astfel fata de modalitatea in care guvernul a adoptat a patra modificare legislativa, intr-un interval de sase luni, prin ordonanta de urgenta, a "legilor justitiei", acte normative organice de a caror claritate si predictibilitate depinde insasi normala functionare a sistemului judiciar, se arata in comunicat.
Aceste serii de modificari substantiale initiate in decursul a câtorva luni sunt de natura sa afecteze grav atât activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, pe cea a Ministerului Public, cât si buna functionare si stabilitatea sistemului de justitie in ansamblu, cu consecinte asupra modului de infaptuire a actului de justitie, arata procurorii DIICOT.
Procurorul sef al DIICOT Salaj, Liviu Bubuiug, ne-a declarat ca si DIICOT Salaj a votat pentru suspendarea activitatii, care este o forma de protest graduala si, in Salaj, se va suspenda activitatea in perioada 4 – 8 martie, in intervalul orar 8.00 – 9.00. Procurorul Bubuiug spune ca DIICOT Salaj si-a insusit revedincarile Asociatiei "Forumul Judecatorilor si Procurorilor din Romania" si ca este de acord cu prezentarea neregulilor facuta deja in mass-media de prim-procurorul PT Salaj, Bogdan Chis, care a explicat pe larg impactul acestei OUG 7.
rn
Sefii de parchete se reunesc maine la Bucuresti
rn
Parchetele si instantele din mai multe judete ale tarii au protestat inca de saptamâna trecuta si au anuntat ca vor suspenda activitatea saptamâna aceasta, in semn de protest fata de OUG 7 si cer abrograrea ordonantei.
Maine, miercuri 27 februarie, la sediul Ministerului Public va avea loc prezentarea Bilantului anual de catre procurorul general al Romaniei, eveniment la care vor participa toti sefii de parchete din tara. Dupa prezentarea bilantului Ministerului Public va avea loc adunarea generala a tuturor sefilor de parchete din Romania, unde va participa si prim-procurorul PT Salaj, Bogdan Chis, care va reprezenta procurorii salajeni. In cadrul sedintei adunarii generale a procurorilor se va discuta si despre forma unitara de protest impotriva OUG 7, daca nu cumva pana miercuri Guvernul o abroga.
rn
Într-o democratie, justitia nu poate fi subordonata politicului
rn
Prededintele Klaus Iohannis
cere guvernului abrogarea
ordonantei pe legile justitiei
rn
Prededintele Klaus Iohannis a criticat ieri adoptarea OUG nr. 7 / 2019 ”fara nicio consultare, cu ignorarea completa a partenerilor de dialog, a profesionidtilor din justitie, cu riscul îndepartarii României de la respectarea statului de drept” di a cerut abrogarea acestei ordonante de urgenta di implementarea recomandarilor cuprinse în raportul Mecanismului de Cooperare di Verificare al Comisiei Europene di în rapoartele Comisiei de la Venetia.
”Într-o democratie, justitia nu poate fi subordonata politicului si, cu atât mai mult, nu poate fi calificata drept o urgenta modificarea intempestiva a unor reglementari în interesul unor persoane sau grupuri (…) Fara o justitie libera, independenta, niciun cetatean nu va avea vreo garantie ca drepturile sale sunt respectate”, este citat prededintele Iohannis.
rn