Procesul in cazul exploziei din septembrie 2007 a blocului E24 din Zalau, unde doua persoane au murit si alte noua au fost ranite, a fost reluat, joi, la Judecatoriei Oradea, fiind audiat un singur inculpat, ceilalti sase cerand o amanare pana la urmatorul termen. Cauza fusese suspendata, in 27 august 2009, doarece avocatii inculpatilor au ridicat o exceptie de neconstitutionalitate, care insa a fost respinsa de Curtea Constitutionala.
La acest termen, din cei sapte inculpati doar unul singur, Ioan Cojan, fostul sef al districtului 2 din Salaj al E.On Gaz, a acceptat sa fie audiat de judecator, ceilalti solicitand o amanare pana la urmatorul termen.
„Singura noastra vina a fost ca am riscat sa lucram pe o nava ciuruita si fara personal”, a spus Cojan, in fata judecatorului, aratand ca avariile la conductele din zona in care s-a produs explozia erau frecvente deoarece conductele aveau termenul de exploatare depasit.
„Accidente de genul celuia care s-a produs la blocul distrus se puteau produce din cinci in cinci minute”, a spus Cojan.
Fostul sef de district al E.On Gaz, in prezent pensionar, a negat in fata judecatorului faptul ca ar avea vreo responsabilitate pentru tragedia din septembrie 2007.
„Eu eram sef la districtul 2 si doar il inlocuiam in acea perioada pe seful districtului 1, unde s-a produs explozia, pentru ca era in concediu. Nu am stiut nimic despre scaparile de gaz de acolo. Nici nu m-am prea implicat in activitate, doar cand primeam ordine de la seful ierarhic superior. Nu aveam autoritate in fata angajatilor si nici nu puteam sa ii controlez pentru ca nu aveam timp. Raspundeam si de districtul meu, in acelasi timp, si aveam foarte multe activitati de facut”, a spus Cojan.
Totodata, la solicitarea partilor vatamate, dintre care unele au fost audiate, atat inculpatii, cat si firma E. On Gaz, partea responsabila, au fost obligati sa faca publice in fata instantei bunurile si conturile bancare, urmand ca la termenul urmator judecatorul sa decida asupra unor masuri asiguratorii pana la finalizarea procesului cand se vor stabili despagubirile pentru fiecare parte vatamata.
„Vineri veti solicita extrase bancare cu sumele detinute in cont, fara insa ca in cele 24 de ore sa se faca operatiuni bancare, extrase care vor fi depuse la dosar pana la termenul urmator. Totodata, daca descopar ca s-au facut tranzactii cu bunuri sau din conturile respective in timpul procesului, nu va fi bine”, a atras atentia in fata inculpatilor vicepresedintele judecatoriei Oradea Cristi Danilet, cel care solutioneaza dosarul.
Procesul in cazul exploziei produsa in septembrie 2007 intr-un bloc din Zalau si soldata cu moartea a doua persoane si ranirea altor noua a fost stramutat la Judecatoria Oradea in 2009, printr-o sentinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la solicitarea avocatilor inculpatilor, sapte angajati ai E.On Gaz Distributie.
Procesul a fost suspendat in 27 august 2009, de Tribunalul Bihor, dupa ce avocatii inculpatilor au ridicat o exceptie de neconstitutionalitate, care a fost, insa, respinsa ca nefondata de Curtea Constitutionala.
Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, dintre cele sapte persoane inculpate, sase – Ionel Valcu, Ovidiu Suteu, Ioan Cojan, Silviu Nertan, Alexandru Cosma si Marius Hidan – sunt acuzate de uciderea din culpa a doua persoane care au murit in explozie, distrugerea din culpa a bunurilor si a apartamentelor fostilor locatari din blocul E24 – 19 infractiuni, distrugerea din culpa a unor bunuri si autoturisme ale locatarilor din blocul vecin, E15, ca urmare a suflului exploziei – sapte infractiuni, vatamarea corporala din culpa a victimei care a ramas cu invaliditate permanenta (o minora a carei sora a murit in urma exploziei – n.r.) si vatamarea corporala din culpa – cinci infractiuni, pentru locatarii care au necesitat mai mult de zece zile de spitalizare dupa explozie.
Conform procurorilor, expertiza judiciara dispusa in acest caz si rapoartele expertilor au stabilit ca explozia a avut loc din cauza scurgerilor de gaz din conducta stradala.
Cea de-a saptea persoana, Vasile Roman, a fost trimisa in judecata pentru favorizarea infractorului. „In 14 septembrie (2007 – n.r.), in timp ce era in concediu, aceasta persoana a venit la fata locului si a facut masuratori, pentru denaturarea valorilor, folosind aparatul de masurare incorect. I s-a atras atentia sa foloseasca aparatul corect in repetate randuri, dar nu s-a conformat”, se arata in rechizitoriu.
Fostii locatari ai blocului E24 s-au constituit parte civila in acest caz, cerand contravaloarea apartamentelor si a bunurilor distruse in explozie, precum si 100 de euro/zi/membru de familie de la data exploziei pana la data recuperarii prejudiciului.
E.On Gaz a fost trecut ca parte responsabila in cazul exploziei de la Zalau.