Mii de persoane care sunt acum la pensie cauta sa-si intregeasca veniturile. Sunt fosti salariati ai unor societati care s-au desfiintat cu ani in urma si care acum alearga innebuniti sa obtina acele documente din care sa rezulte stagiul de cotizare la sistemul public de pensii ori diversele sporuri salariale cu caracter permanent. Printre ei se afla si fostii salariati ai Filaturii de Bumbac SA Zalau, societate a carei arhiva se afla la Directia de Munca si Incluziune Sociala Salaj. Institutia a fost obligata de instanta de judecata sa elibereze adeverinte pentru fostii salariati. Insa adeverintele eliberate nu pot fi valorificate de catre Casa Judeteana de Pensii Salaj deoarece, potrivit lui Filonas Chis, directorul CJP Salaj, aceste adeverinte nu sunt eliberate in baza unui temei legal.
„Directia Judeteana de Arhive trebuia sa preia toate arhivele de la societatile desfiintate. E singura institutie care poate sa elibereze documente cu valoare practica. De doi ani si jumatate nu a facut nimic, desi trebuia sa aplice legea. Arhivele trebuiau sa ceara fonduri pentru a crea spatiul necesar pentru toate documentele, astfel incat sa elibereze acele adeverinte potrivit prevederilor legale, iar problema ar fi fost rezolvata. Oamenii ar trebui sa se constituie in asociatii si sa dea in judecata Arhivele”, a precizat Chis.
Demersuri pentru rezolvarea situatiei
In ultimele saptamani, directorul CJP Salaj a trimis scrisori presedintei Casei Nationale de Pensii – Doina Parcalabu si ministrului muncii – Marian Sarbu, prin care explica faptul ca „se mentine in continuare o situatie inacceptabila (…) Foarte multi asigurati si pensionari din sistemul public de pensii se gasesc in imposibilitatea deschiderii drepturilor de pensie sau a modificarii cuantumurilor acestora, datorita faptului ca unitatile in care si-au desfasurat activitatea s-au desfiintat, iar prin nerespectarea legii, Arhivele Nationale nu au mai preluat documentele cu valoare practica in baza carora sa poata elibera la cerere, celor in cauza, adeverintele pentru stagii de cotizare, sporuri salariale, incadrare in grupe superioare de munca etc”. Totodata, a solicitat continuarea demersurilor „pentru deblocarea si rezolvarea acestei stari de lucruri” si ar trebui sa primeasca un raspuns in urmatoarea perioada.
Inca de cand era parlamentar Filonas Chis a facut mai multe interpelari in acest sens. A facut un amendament la lege prin care a prelungit perioada de depunere a adeverintelor la casele de pensii cu inca doi ani, respectiv pana la finele lui 2010. „Voi discuta si cu viitorul ministru de Interne si voi continua demersurile”, a mai adaugat fostul parlamentar.
Posibile solutii…
In opinia directorului CJP Salaj, aceste probleme s-ar rezolva prin obligarea Arhivelor sa preia documentele si sa elibereze adeverintele. O a doua posibilitate ar fi adoptarea unei Ordonante de urgenta prin care sa se modifice legea astfel incat sa se deblocheze aceasta situatie. Cert este ca trebuie sa se gaseasca o solutie cat mai repede deoarece timpul trece. In ultimii aproape trei ani nu s-a rezolvat nimic, oamenii inca bat drumurile in zadar, impiedicati de lege. Mingea a fost aruncata de fiecare data in terenul altuia.
In prezent exista un proiect ce priveste modificarea Legii nr.16/1996 (legea arhivelor) potrivit caruia documentele cu valoare practica in baza carora se elibereaza adeverintele privitoare la stagiile de cotizare sa fie preluate spre administrare, utilizare si protejare de catre operatori economici autorizati de Arhive. Daca acest proiect va fi adoptat, lucrurile ar putea intra pe fagasul normal iar oamenii ar intra in posesia documentelor acceptate de sistemul de pensii.