Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Vass Levente, care are atribuții de relații cu parlamentul și cu sindicatele, l-a invitat la discuții pe președintele Federației Naționale Sindicale ”Ambulanța” din România (FNSAR), Gheorghe Chiș. Întâlnirea are loc în 6 iulie, și cel mai probabil se va discuta și de problemele de la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Sălaj.

Federația Națională a trimis o informare sindicaliștilor din cadrul SAJ Sălaj prin care le solicită acestora să transmită în scris, la sediul central, problemele sindicale și de drepturi cu care se confruntă angajații la nivel de serviciu de ambulanță în relație cu conducerea unității.

”Vă rugăm să ne transmiteți relații despre contractul colectiv de muncă la nivel de unitate; drepturile salariale; condițiile de muncă; relația de comunicare, consultare și dialog la nivel de conducerea unității și conducerea organizației sindicale; hărțuirea personalului sau a membrilor din conducerea sindicatului, în special a liderului de către conducerea unității; diverse mențiuni. Vă mulțumim”, se arată în solicitarea președintelui FNSAR.

Angajații SAJ Sălaj, care au trimis petiții la Ministerul Sănătății și la reprezentanți politici care se ocupă de domeniul sănătății, spun că vor onora invitația liderului sindical și vor trimite toate plângerile pe care le au, ca să fie discutate cu secretarul de stat Vass Levente.

Probleme semnalate de angajații SAJ Sălaj

Așa cum am mai scris în articole anterioare, angajații de la Serviciul de Ambulanță Județean Sălaj s-au plâns de proasta colaborare cu conducerea unității.

La sfârșitul lunii martie, un grup de angajați ai SAJ Sălaj au formulat o petiție comună pe care au trimis-o atât ministrului Sănătății de atunci, Vlad Voiculescu, cât și deputatului Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților. Semnatarii petiției îl implorau, pur și simplu, pe ministru să intervină la SAJ Sălaj.

”Domnule ministru, sunteți ultima speranță de a aduce această instituție, SAJ Sălaj, pe făgașul ei normal, unde ar trebui să existe o atmosferă de lucru și colaborare plăcută, nu una în care angajații merg cu frică la serviciu. În fiecare zi există comisii de disciplină, în fiecare lună există noi angajări temporare pe starea generată de Covid-19. Angajații se tem să mai vorbească fie și între ei, se tem să-și ceară drepturile legale (concedii, ore suplimentare, ture libere etc.). Angajații SAJ Sălaj ajung fie la psihiatrie, fie ajung să amenințe cu greva foamei dacă nu sunt băgați în seamă. De frică, nici cei din Sindicat nu vorbesc. Domnule ministru, angajații SAJ Sălaj nu sunt angajații doamnei Narcisa Balint, sunt angajați ai statului român, ai Ministerului Sănătății. Vă rog să evaluați această situație o dată din perspectiva comportamentului aberant și abuziv față de angajații SAJ Sălaj, a doua oară din perspectiva angajărilor și desfacerii contractelor de muncă temporare și, nu în ultimul rând, calitățile dânsei de manager. Nu a fost în stare să obțină în 3 ani o autorizație ISU a unei substații, respectiv comuna Crasna. Unor angajați li se plătește transportul la locul de muncă, altora nu, fără explicații. Nu este normal să faci aproape zilnic comisii de disciplină unde se trece direct la tăieri salariale”, se arată în petiția angajaților Serviciului de Ambulanță.

Aceștia au prezentat situații individuale, cu declarații semnate de oamenii nemulțumiți, cărora nu le vom prezenta nici numele, nici problemele, pentru protecția lor, fiind încă angajați ai instituției. A fost și solicitarea lor către ministru: ”Vă atașez câteva documente, însă avem rugămintea ca acești oameni să rămână anonimi, deoarece se tem de represalii”.

În finalul petiției angajaților SAJ Sălaj către ministru se menționa: ”Acestea sunt câteva aspecte ale salariaților care sunt atât umiliți, cât și hărțuiți la locul de muncă. Acestei petiții depunem declarațiile acestora și precum și alte documente doveditoare și vă rugăm respectuos să ne ajutați să ne putem desfășura activitatea în mod civilizat și omenesc, nefiind supuși stresului și tensiunii care sunt prezente în unitate. Menționăm că acestei petiții s-ar fi alăturat mai mulți colegi, dar frica și nesiguranța i-a împiedicat să se alăture”.

Până acum, Ministerul Sănătății a ignorat situația de la SAJ Sălaj. Angajații speră ca problemele lor să fie soluționate până la urmă, iar întâlnirea cu secretarul de stat Vass Levente le dă speranțe că vor fi auziți, totuși, de către ministerul de care aparțin.