In primul mandat de presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis a blocat capturarea Romaniei de catre PSD, punand bazele ”Romaniei normale”. In urmatorii 5 ani, presedintele Klaus Iohannis va construi ”Romania normala”, alaturi de Guvernul PNL.

rn

Klaus Iohannis are experienta necesara si stie ce are de facut pentru a fi un presedinte care sa reprezinte eficient interesele romanilor. seful statului a dovedit in primul mandat ca are capacitatea de a tine Romania pe drumul drept, chiar si in conditii vitrege.

rn

Imediat dupa alegerile din 2016, PSD a inceput razboiul cu Romania, pregatind ordonanta 13 privind amnistia si gratierea, prin care ar fi fost salvati mai multi inculpati, inclusiv Liviu Dragnea, acuzat de abuz in serviciu. Klaus Iohannis a castigat o prima batalie, alaturi de romani. Pe baza Constitutiei, seful statului a mers la sedinta Executivului si a vorbit despre cei „doi elefanti”, solicitand ca cele doua acte normative sa nu fie adoptate. PSD a aprobat ordonanta intr-o alta sedinta de guvern, de data aceasta tinand secret faptul ca subiectul era pe ordinea de zi. Presedintele Klaus Iohannis a iesit in strada, alaturi de sute de mii de romani indignati, iar Guvernul PSD a abrogat ordonanta 13.

rn

Au urmat alte batalii, pentru a proteja legislatia anti-coruptie, atacata de PSD pe toate fronturile, fie ca vorbim de legile justitiei, Codul Penal, Codul de procedura penala sau de legea ANI.

rn

Blocarea legilor in favoarea infractorilor

rn

Klaus Iohannis a fost presedintele care a folosit, cel mai des, atributiile constitutionale de a superviza corectitudinea unor acte normative.
Constitutia ii ofera presedintelui dreptul sa ceara reexaminarea unor legi si Klaus Iohannis si-a exercitat aceasta atributie de 85 de ori, mai mult decat in mandatul anterior al fostului presedinte. Presedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala (CCR) in legatura cu 75 de acte normative, aprobate de majoritatea parlamentara. 52 din sesizari au fost admise. Anterior, fostul presedinte Traian Basescu a avut, in 10 ani de mandat, 32 de sesizari ale CCR, dintre care 18 respinse si 14 admise.
Presedintele Klaus Iohannis a sesizat, alaturi de PNL, Comisia de la Venetia in privinta modificarilor aduse Legilor justitiei si Codurilor penale.
Presedintele Klaus Iohannis, a convocat, potrivit atributiilor constitutionale, Referendumul din 26 mai 2019, pentru interzicerea amnistiei si gratierii, a modificarilor aduse prin ordonante legislatiei din justitie si a legilor penale si introducerea posibilitatii sesizarii CCR si de alte institutii decat Avocatul Poporului. Peste 6 milioane de romani au raspuns afirmativ la intrebarile presedintelui si, ca un prim efect, la propunerea PNL, Parlamentul a respins legea amnistiei si gratierii, pe care PSD o tinea la sertar.

rn

Romania normala

rn

Rezultatelele de la euroalegeri si de la referendum au dus la pierderea majoritatii de catre PSD. Parlamentul a aprobat motiunea de cenzura impotriva Guvernului Dancila, iar Klaus Iohannis l-a putut desemna premier pe Ludovic Orban, inaugurand un parteneriat cu Guvernul pentru construirea ”Romaniei normale”.

rn

Klaus Iohannis este preocupat si de drepturile romanilor din afara granitelor. A solicitat si a obtinut reforma sistemului electoral pentru a permite votul romanilor din strainatate, fara cozi si alte umilinte la care au fost supusi cetatenii romani de guvernarile PSD. Noua legislatie prevede simplificarea votului prin corespondenta, program de vot extins pe trei zile, infiintarea de noi sectii, mentinerea programului de vot si dupa ora 21 in cazul in care sunt cozi la vot.

rn

in al doilea mandat, Klaus Iohannis isi propune sa continue pe bazele puse deja in primul mandat. De data aceasta, in parteneriat cu Guvernul PNL. Un amplu proces de audit al instituţiilor din sfera administraţiei publice este indispensabil pentru reconstrucţia credibilitaţii si modernizarea instituţiilor publice.

rn

Lupta impotriva corupţiei trebuie sa continue. Sustinem independenta justitiei, promovam profesionalismul, corectitudinea si integritatea functiei publice, se afirma in programul presedintelui Klaus Iohannis. Revizuirea legilor din domeniul justiţiei este obligatorie pentru a se elimina intervenţiile nocive din ultimii trei ani. Aceste acte normative trebuie sa fie puse in acord cu avizele Comisiei de la Veneţia, ale Consiliilor Consultative ale Judecatorilor si Procurorilor Europeni, precum si cu rapoartele Comisiei Europene si GRECO.

rn

Pentru ca actul de justiţie sa fie unul de calitate, profesionistii direct implicaţi trebuie sa beneficieze de toate condiţiile necesare, de la infrastructura instanţelor si parchetelor, a poliţiei judiciare, pana la aspecte care ţin de claritatea si de predictibilitatea legislaţiei.

rn

Romania normala este o tara in care primeaza legea si unde demnitatea umana este respectata. O tara unde nu sunt eliberati zeci de mii de infractori inainte de termen si unde nu se intentioneaza eliberarea marilor corupti. Una dintre prioritatile noului Guvern PNL este arbogarea Legii recursului compensatoriu, care a facut posibile aceste eliberari inainte de termen.

rn