Se pot face afaceri cu bani europeni, dar iţi trebuie mulţi, foarte mulţi nervi.
Intors de prin străinătăţuri cu ceva euroi prin buzunare, unui tanăr din Cernuc, comuna Garbou i-a venit ideea de a infiinţa o livadă. Dar auzind de fonduri europene nerambursabile a incercat şi el marea cu degetul. Florin Cheţe mărturiseşte că dacă ar fi să se apuce din nou de o afacere cu bani europeni nu-i sigur că ar mai face-o. Efortul de a-i obţine este chinuitor, din cauza zecilor de rapoarte şi formulare pe care oamenii de la sate nu ştiu să le completeze. Cheţe a depus un proiect pe Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, adresată agricultorilor sub 40 de ani. In cadrul acestei măsuri fermierii primesc o sumă cuprinsă intre 10.000 şi 25.000 de euro, fără să fie nevoie de a pune şi ei o parte din bani.
Terenul nu se cumpără din supermarket
Prima condiţie pentru a accesa fondurile este ca fermierul să fie la prima sa exploataţie agricolă in calitate de patron. In acest sens a cumpărat două hectare de teren de la un consătean. Birocraţia şi-a intins deja tentaculele. Pentru a dovedi că a cumpărat terenul lui Florin Cheţe i se cerea să anexeze la dosar o copie după factură. „Terenul se cumpără de la orice persoană fizică sau juridică, zice Florin şi dovada se face cu actul de la notar. Cei care au astfel de pretenţii absurde cred că terenul se cumpără de la supermarket, ca şi cum ai cumpăra o pungă de pămant şi ceri factură”.
Negocieri in detrimentul solicitantului
Dosarul, pentru această măsură şi nu numai trebuie să cuprindă şi un plan de afaceri in care solicitantul işi ia angajamente economice. Florin Cheţe a apelat la o firmă de consultanţă care i-a făcut planul de afaceri. In mod normal firma trebuia să-i ceară maxim 3 la sută din suma pe care o primeşte de la UE. In realitate preţul se negociază in defavoarea fermierului. N-am plătit mai mult de 300 de lei, dar mi-a fost ciudă că am fost fraierit cu aproape 100 de lei.
Obligatoriu curs de agricultor
O altă condiţie este ca tanărul să fi terminat cel puţin 10 clase cu profil agricol, sau 12 clase de liceu, indiferent de profil, să fi urmat un curs de cel puţin 150 de ore in domeniul agricol. Prin 2007 Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă organiza cursuri gratuite pentru agricultori. Prin 2009 cursul costa 100 de lei, prin 2010, 200 de lei, iar in 2011 Camera Agricolă percepe 250 de lei. Cand a depus cererea de finanţare lui Florin Cheţe i s-a cerut să se inregistreze ca persoană fizică autorizată la Registrul Comerţului. Inregistrarea l-a costat 250 de lei. Ea nu era insă obligatorie in acel moment: fermierul este obligat să se autorizeze ca PFA in maximum 30 de zile de la data la care a aflat că proiectul său va primi finanţare
Dar merită
După un calvar de aproape un an proiectul lui Florin Cheţe a fost selectat. A semnat contractul de finanţare, iar in patru luni a primit prima tranşă de bani, 60 la sută din suma totală, adică 6.000 de euro. Ce-i drept după multă transpiraţie, răbdare, nervi tocaţi. Dar merită. Florin Cheţe se intreabă şi acum „De ce la noi e atat de intunecos hăţişul birocraţiei?”