Fără celebrele sporuri care umflau salariile şi cu leafa redusă, funcţionarii primăriei părăsesc corabia.

Un număr de 12 salariaţi din cadrul Primăriei Zalău au ales să renunţe să mai lucreze pentru stat, in urma reducerilor salariale cu 25 la sută, potrivit informaţiilor furnizate de Biroul de Resurse Umane al instituţiei.

Pensia anticipată – mai mare decat salariul
Patru angajaţi ai primăriei au preferat să se pensioneze anticipat deoarece pensia depăşeşte salariul rămas in urma reducerii. Astfel, ultimul salariat care a ales să se pensioneze anticipat beneficiază de o pensie de aproximativ 1000 de lei. Iar dacă rămanea la serviciu se alegea cu un salariu, in urma reducerii cu 25 la sută, de circa 700 de lei.

Bugetarii se orientează spre mediul privat
Demisiile inregistrate pană in prezent sunt din cadrul Direcţiei Tehnice, o persoană, de la Biroul Tehnologia Informaţiei, doi salariaţi, şi de la Serviciul de Stare Civilă, un angajat. Tineri, cu varste cuprinse intre 24 şi 35 de ani, cu un salariu de 465 de lei, rămas in urma tăierilor salariale, au decis să renunţe la locul de muncă la stat, orientandu-se spre mediul privat.

Plătit mai bine ca tată decat ca bugetar
Iar din cadrul Serviciului de Fond Funciar, doi salariaţi au optat pentru concediu de paternitate, in condiţiile in care salariul redus este de doar 465 de lei, iar valoa-rea indemnizaţia pentru creşterea copilului este aproximativ de două ori mai mare decat acesta.

Pensia de boală – o altă variantă
De asemenea, o sala-riată din cadrul biroului de Resurse Umane, a mărturisit că se gandeşte să se pensioneze in curand, spunand că după 38 de ani de muncă nu poate concepe să aibă un salariu de doar 700 de lei. Deşi se putea pensiona de boală de caţiva ani, a amanat deoarece a sperat că salariul va fi mai mare decat pensia de boală, insă in aceste condiţii, cu un asemenea salariu nu se poate trăi, a completat salariata primăriei. Tot ea a menţionat şi faptul că dacă nu se stopau pensionările anticipate, mult mai mulţi funcţionari ai primăriei ar fi ales această variantă.

“Situaţii dificile” – se cer concedii fără plată
Primarul Zalăului, Radu Căpalnaşiu, a mărturisit că ii inţelege pe cei care au ales să plece. Deşi răman compartimente deficitare in privinţa personalului, edilul a explicat că nu poate obliga pe nimeni să rămană avand in vedere aceste salarii mici. De asemenea a menţionat că unul dintre angajaţi a cerut concediu fără plată pe o perioadă de trei luni pentru a munci in străinătate, insă “nu am putut să accept acest fapt, deoarece s-ar generaliza”, “situaţiile sunt extrem de dificile, trebuie să facem economii”, a completat primarul.

Disponibilizaţii de la Prefectură aşteaptă concursul…
Noua organigramă a Instituţiei Prefectului va intra in vigoare de azi, dată de la care vor fi stabilite şi procedurile de restructurare. Conform noii organigrame vor pleca din instituţie opt persoane. Desemnarea lor se va face prin concurs, a cărui dată urmează să fie stabilită. Insă dintre persoanele care vor fi nominalizate pentru a participa la concurs s-ar putea ca o parte dintre ele să demisioneze ori să aleagă să se pensioneze anticipat, potrivit datelor furnizate de Prefectura Sălaj.

Linişte la Consiliul Judeţean deocamdată
La Consiliul Judeţean, potrivit noii organigrame, doar Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Populaţiei a fost restructurată. Astfel, din cadrul direcţiei s-a decis desfiinţarea a două posturi de referent ocupate de poliţişti detaşaţi şi a unui post de consilier din cadrul compartimentului de informatică. Pană in prezent nu au fost inregistrate demisii, potrivit informaţiilor furnizate de Cosiliul Judeţean.