Anonimi in tara lor, au devenit vedete peste noapte in statele vecine. Costel Busuioc si Petruta Cecilia Kupper au parasit Romania, impinsi de greutatile vietii. Inzestrat cu o voce deosebita, de unde i s-a tras, de altfel, si supranumele „Pavarotti din Carpati”, Busuioc a devenit dintr-un simplu zidar, vedeta internationala, dupa ce a castigat concursul „Hijos de Babel” din Spania. Petruta i-a uluit pe nemti cu talentul sau in cantatul la nai, reusind chiar sa starneasca lacrimi in ochii unora dintre spectatorii competitiei „Germania cauta talente”.
Brusc, cei doi sunt motiv de fala pentru o natie intreaga. Brusc, ne-am amintit ca sunt romani de-ai nostri si le acordam spatii pe prima pagina a ziarelor din Romania. Cu siguranta, talente similare exista cel putin cu miile pe meleagurile mioritice; dar cine le baga in seama?! Talentul paleste in fata unor dimensiuni de manechin, a formelor voluminoase si a „cascavalului”. Recitalurile live sunt o fata morgana pentru majoritatea asa-zisilor artisti romani. Iar cand, totusi, vreun curajos se incumeta sa cante „pe viu”, rezultatul este un chin pentru timpanele ascultatorilor.
Doar cand altii ne des-copera valorile, ne trezim, cat de cat, la realitate si ridicam statui celor cu veleitati de necontestat. Asa cum ne-am comportat si in cazul Hertei Muller. „Romanca de Nobel”, „Romanca Herta Muller-Nobel pentru literatura” – titrau ziarele autohtone la scurt timp dupa anuntarea laureatilor. Dintotdeauna, scriitoarea a fost o necunoscuta la noi in tara. Nimeni nu a socotit-o romanca pana sa-i fie acordat Nobelul. De fapt, pana mai deunazi, Herta Muller nici nu conta pentru Romania. Acum, insa, o revendicam, agatandu-ne cu disperare de un detaliu: pe certificatul sau de nastere figureaza o localitate timisoreana. Peste noapte, ea este „prima romanca laureata cu Nobel”. Cum se face, totusi, ca nominalizarea pentru Oscar nu au facut-o cei care se pretind a-i fi concetateni, ci nemtii, cei care chiar ii sunt?
Ce ne mai place sa ne batem cu pumnii in piept pentru realizari ce nu ne apartin! Si ce ne mai ascutim coatele pentru a culege roadele altora!
Primii la stransul roadelor altora
Articole
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...