Așa cum prevede legislația în vigoare, primarul municipiului Zalău a pus pe foaie raportul privind starea economică, socială și de mediu în municipiul Zalău pentru anul 2022.

Documentul, care are peste două sute de pagini, va fi prezentat joi, 23 martie, consilierilor locali.

Potrivit raportului, anul trecut au fost finalizate o serie de proiecte de dezvoltare importante, altele sunt în lucru, iar primăria promite că va depune în continuare cereri de finanțare pentru proiecte care vor moderniza și dezvolta Zalăul.
“Bulevardul Mihai Viteazul a fost reabilitat, iar celelalte mari artere au fost, practic, reconstruite din temelii – străzile Simion Bărnuțiu, Voievod Gelu, Gheorghe Doja, Avram Iancu, Corneliu Coposu, 22 Decembrie 1989. În același regim vor fi refăcute și străzile Tudor Vladimirescu, Porolissum, Bujorilor, Moigradului și Cetății, un traseu de aproape șapte kilometri din bulevard, din zona Perla, până în capătul Ortelecului. În cea mai mare parte, pe aceste trasee sunt prevăzute și piste pentru biciclete.
Iluminatul public a fost înlocuit și este în curs de înlocuire, peste tot în Zalău, cu un sistem nou, modern, economic, cu LED, pe tronsoanele importante fiind controlat printr-un sistem de telegestiune pentru reglarea intensității luminii și pentru identificarea imediată și precisă a eventualelor defecte și remedierea lor cu eficiență maximă.
Transportul public în Zalău va fi unul modernizat și nepoluant. Pe lângă cele 20 de autobuze electrice care circulă în oraș, s-au depus cereri de finanțare pentru alte 40 de autobuze electrice. Și se are în vedere achiziționarea altor cinci autobuze electrice de mare capacitate și a 15 microbuze, pentru a deservi și primul inel al zonei metropolitane, care include comunele Crișeni, Hereclean, Mirșid și Meseșenii de Jos.(…) Construirea noii creșe Meseș a fost un proiect important pentru a satisface nevoile familiilor cu copii mici, având în vedere că până în anul 2021 municipiul Zalău avea doar o creșă, în condițiile în care cererea era foarte mare. O a treia creșă se va construi, în viitorul apropiat, în zona de nord a orașului, unde, de asemenea, cererea este mare.
În cea mai mare parte, clădirile liceelor din Zalău au fost reabilitate și urmează clădirile școlilor gimnaziale, realizându-se, astfel, condiții mai bune pentru elevi și pentru desfășurarea actului educațional. (…) 100 de apartamente în cele două blocuri nou construite prin Agenția Națională pentru Locuințe cu sprijinul Primăriei municipiului Zalău au fost predate administrației publice locale în vederea administrării și repartizării către tinerii care îndeplinesc criteriile de acces la astfel de locuințe. Municipiul Zalău va avea și un bazin de înot. Lucrările la bazinul de înot din cartierul Dumbrava au început de câteva luni. Odată finalizat, va putea fi utilizat atât de copii, în timpul orelor de sport, cât și de iubitorii de înot, în afara programului școlar”, scrie în documentul menționat.

“Și în anul 2022 am reușit să ducem la finalizare proiecte de investiții importante pentru municipiul Zalău, care acoperă o parte din nevoile comunității noastre. Cu fiecare investiție finalizată, municipiul Zalău devine tot mai aproape de un oraș cu adevărat european, cu un standard de viață mai ridicat. Suntem preocupați să muncim și să facem treabă, pentru a avea un municipiu modern, curat și de viitor. Nu este simplu și nici ușor, însă avem obligația să ducem la capăt munca începută și, de asemenea, să finalizăm proiectele demarate, proiecte care acoperă o dezvoltare a municipiului pe toate palierele: infrastructură rutieră; eficientizare energetică în sistemul de învățământ, la clădirile publice și în sectorul de locuințe; iluminat public; construcția unei creșe de 110 locuri, a unui bazin didactic de înot și a unei baze sportive moderne. Suntem preocupați, în continuare, de găsirea unor soluții în ceea ce privește parcările publice, clădirile abandonate și spațiile verzi, fiind convinși că și rezolvarea acestor probleme înseamnă, în final, creșterea calității vieții în comunitatea noastră. Vă mulțumesc pentru încredere și susținere!”, este mesajul primarului Ionel Ciunt pentru zălăuani.

Reabilitarea Cinematografului Scala este, în viziunea administrației locale, unul dintre cele mai importante proiecte de investiții finalizate în anul 2022. Imobilul lăsat în paragină ani de zile a fost modernizat, costurile ajungând la peste 16 milioane de lei.

Construcția celor două blocuri ANL, cu un total de 100 de apartamene, este un alt proiect finalizat anul trecut.

Tot în 2022, la Zalău au fost montate 4 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Amplasamentele pe care s-au montat stațiile de reîncărcare se găsesc în intravilanul municipiului: 2 stații în parcarea adiacentă clădirii Primăriei Zalău -Str. 22 Decembrie 1989, nr. 2A, jud. Sălaj, și 2 stații în zona Sălii Sporturilor Zalău – B-dul M. Viteazu, nr. 51. Valoarea investiției este de circa 684 mii lei, iar valoarea echipamentelor este de aproximativ 552 mii lei.

Creșterea eficienței energetice a Liceului cu Program Sportiv “Avram Iancu” este o altă investiție enumerată în raportul pe anul 2022.

Tot anul trecut, primăria a modernizat 5 puncte de colectare a deșeurilor menajere din municipiul Zalău, în varianta de amplasare subterană a acestora (Strada Crișan, zona bloc I58, Strada Andrei Mureșanu, zona bloc A29, Strada Victor Deleu, zona bloc G18, Bulevardul Mihai Viteazul, zona bloc 120A, în spate, Strada Lt. Col. Teofil Modoveanu, lângă pod).
Modernizarea coridorului integrat de mobilitate urbană axa sud: str. 22 Decembrie 1989 este un alt proiect finalizat în 2022. Valoarea finală a lucrărilor executate este de peste 5 milioane de lei. Obiectivul general al proiectului îl constituie modernizarea străzii 22 Decembrie 1989, tronsonul care străbate municipiul spre centura Zalăului, pe o lungime de 1,128 km, până la ieșirea din oraș.

Modernizarea şi extinderea sistemului de iluminat public din municipiul Zalău s-a realizat prin montarea a 737 stâlpi și 1.060 de corpuri de iluminat, iar mai multe treceri de pietoni vor fi iluminate după ce s-au montat alți 62 de stâlpi. În acest context, 20 de străzi, bulevardul Mihai Viteazul (zona centru – Pensiunea
Ramona) și Centura Ocolitoare Zalău vor avea iluminat public modern, iar consumul de energie electrică va scădea cu minin 44% față de situația actuală pe cele 22 de străzi. De asemenea, pe 13 străzi din Zalău au fost montați un număr de 60 stâlpi și 69 de corpuri de iluminat și a fost extinsă rețeaua de iluminat public cu o lungime totală de 2,032 km.

Tot în cursul anului trecut a fost modernizată Strada Mircea cel Bătrân (între strada Alexandru loan Cuza și strada Ştefan cel Mare), aceasta nefiind amenajată, s-a amenajat un spațiu de joacă pentru copii în Stâna, pe locul fostului cămin cultural, a fost reabilitat termic blocul Scala.

În cifre, în anul 2022, pentru investiţii a fost alocată suma de 98.943.180 lei, din care 17.905.950 lei din bugetul local de dezvoltare, 12.892.390 lei din excedent, 14.517.860 lei din surse atrase, 53.580.480 lei din credit, iar 46.500 lei din veniturile proprii ale unor unităţi din subordinea Consiliului Local (unităţi de învăţământ, Sport Club Municipal).