La implinirea unui an de la alegerile din 5 iunie 2016, primarul Ionel Ciunt (PSD) si viceprimarii Teodor Balajel (PSD) si Nicolae Fazakas (UDMR) au punctat vineri cateva lucruri pe care le-au prezentat ca realizari ale noii amdinistratii instalate in iunie anul trecut. Cu alte cuvinte, cat de utile le-au fost cizmele de cauciuc si salopetele pe care candidatul Ionel Ciunt le-a cumparat inainte de alegeri pentru el si echipa lui pentru a arata zalauanilor ca sunt pusi pe fapte. Pe lista s-au regasit o parte a promisiunilor din campania electorala. Promisiunile de care nu s-au putut ocupa deloc, desigur, nu au fost pomenite.
Primarul a amintit, in primul rand, de Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana 2016 – 2023 si Planul de mobilitate urbana durabila 2016 – 2030, finalizate in 2016, fara de care nu se pot accesa fonduri europene. Apoi a luat, pe rand, capitolele Urbanism, Social, Educa?ie, Sanatate, Dezvoltare turistica, Sport si Cultura.
Cifrele iluminatului, ale tevilor de apa si canalizare si ale asfaltului
Pe partea de urbanism, edilii au punctat extinderea retelei de iluminat public in 31 de zone din oras, cu 2,6 km în 2016 si 5,7 km în 2017, valoarea investitiei fiind de 923.000 de lei; reabilitare retea alimentare cu apa pe 11,1 km, pe 26 strazi, extindere retea alimentare cu apa pe 17,4 km, pe 33 strazi, reabilitare retea de canalizare pe 16,2 km, pe 80 de strazi, extindere retea de canalizare pe 38,7 km, pe 74 de strazi. Primarul a mentionat ca, in ceea ce priveste reabilitarea strazilor din municipiu, s-au facut lucrari de asfaltare pe 16,4 km, în valoare de 597.700 de lei, s-au facut lucrari de pietruire pe 21,4 km, în valoare de 502.600 de lei, plombari asfaltice în valoare de 3.200 de lei si rebordurari si trotuare în valoare de 590.000 de lei.
Modernizarea Pietei Atralis – promisa peste un an
S-a “bifat” amenajarea peisagistica a Halei agroalimentare, lucrare in desfasurare, in valoare de 1,3 milioane lei, cu termen de executie a lucrarilor de 6 luni. A fost amintita modernizarea Pietei Astralis, proiect aflat in faza de achizitie a lucrarilor pe SEAP, urmând ca lucrarile sa înceapa în acest an, dar si amenajarea accesului carosabil la Liceul Pedagogic si Liceul Ortodox Sf. Nicolae, lucrare în executie, cu o valoare de 459.000 de lei si termen de finalizare 31 august 2017.
Ni se promite amenajarea a 246 de locuri de parcare
Tot la partea de urbanism au fost pomenite si parcarile. Se vor face, spune Ionel Ciunt, 118 locuri noi de parcare de resedinta. 60 de locuri de parcare se vor amenaja la Stadionul Municipal, în 2017, cu precizarea ca achizitia este în curs de evaluare. Se vor amenaja 58 de locuri de parcare la Hala agroalimentara, unde lucrarile sunt în curs de executie. 70 de locuri noi de parcare ce se vor realiza în zona Spitalului Judetean, a caror documentatie tehnico-economica este în lucru. Sunt în curs de achizitie 5 automate de eliberat tichete de parcare, din care doua vor accepta si bancnote.
Numaram, in total, 246 de noi locuri de parcare care ne sunt promise. Daca acestea vor fi amenajate in locuri in care nu se practica parcarea in prezent, e un castig, chiar daca mic. Daca doar se vor desena parcari si vor fi taxate in locuri in care se parcheaza deja, castigul este minuscul.
27 de angajati noi la salubrizare, o masina de maturat strada
si patru tractoare de 1,3 milioane, vor face Zalaul mai curat
Cat priveste curatenia orasului, primarul a precizat ca s-au achizitionat pentru SC Citadin o masina pentru maturat strazi, cu o valoare a achizitiei de 793.000 de lei, 4 tractoare, cu o valoare a achizitiei de 343.000 de lei, 4 remorci, cu o valoare a achizitiei de 163.000 de lei, lama pentru zapada, cu o valoare a achizitiei de 13.700 de lei, coase. Au fost angajate 27 persoane, cu atributii în sectorul salubrizare.
Pe de alta parte, în 2016 s-au amenajat 3 platforme subterane pentru colectarea deseurilor menajere, iar în 2017 este în curs achizitia pentru alte10 platforme subterane.
Spatii de joaca s-au facut doua si ni se promit sase;
multe locuinte sociale in asteptare, la fel si locuri in cimitir
Pe palierul social, în 2016 s-au amenajat doua spatii de joaca în Cartierul Dumbrava si un spatiu de joaca, în parteneriat cu locuitorii Strazii Ioan Slavici. În 2017 se vor moderniza alte doua spatii de joaca si se vor amenaja sase spatii de joaca noi, unele dintre ele dotate cu aparatura fitness pentru adulti.
Legat de locuintele pentru tineri, in 29 mai s-a predat amplasamentul pentru construirea a doua blocuri ANL noi, cu 100 de apartamente. Reabilitarea Punctului termic 9 si transformarea lui in centru de gazduire a victimelor violentei în familie este in lucru, valoarea investitiei este de 889.000 de lei, cu termenul de finalizare a lucrarilor 20 octombrie 2017. Si Punctul termic nr. 7 este in lucru, cu destinatia de Arhiva Primariei Municipiului Zalau. Primarul a amintit si blocul Astralis, care va avea destinatia de locuinte sociale, fara a spune insa o data la care vor fi finalizate acestea. Cimitirul se va extinde cu alte 6,68 hectare, din care se vor amenaja circa 3.200 locuri de înhumare noi, suficiente pentru o perioada de 16 ani.
Reparatii in scoli si gradinite
Pe partera de Educatie si Cultura, primarul Ionel Ciunt a spus ca, in 2016, 29 de unitati de învatamânt au beneficiat de reparatii curente si 15 de reparatii capitale, valoarea investitiei fiind de 2.564.000 de lei. In 2017, 29 de unitati de învatamânt au beneficiat de reparatii curente si 22 de reparatii capitale, stop_coloana valoarea investitiei fiind de 2.605.000 de lei.
Primarul a mentionat aici si faptul ca a crescut suma alocata proiectelor culturale cu finantare nerambursabila de la 100.000 de lei, la 150.000 de lei, dar si reabilitarea cladirilor de patrimoniu, refacerea soclurilor statuilor din municipiu.
Unde bilantul n-are fapte, pune promisiuni
Pe partea de sanatate, dezvoltare turtistica si sport primarul a amintit dotarea Centrului de Permanenta, reabilitarea Stadionului Municipal, investitie cu o valoare de 1,2 milioane lei, cu termen de finalizare a lucrarilor de 6 luni, amenajarea unei zone de picnic în Poiana Aghires, achizitia a 7 autobuze, în 2017.
Primarul a punctat plusurile, promisiunile
care dau cu minus le stiu toti zalauanii
In pliantul din campania electorala, la sectiunea “prioritati pentru Zalau” apareau, printre altele, reabilitarea platoului de marmura, fluidizarea traficului rutier si regandirea sistemului actual de semaforizare “inteligenta”, amenajarea si acoperirea Vaii Zalaului si a Vaii Sarmas si transformarea spatiilor astfel obtinute in locuri de parcare.
Platoul de marmura peticita
In cadrul conferintei de presa de vineri, primarul Ionel Ciunt nu a pomenit nimic despre reabilitarea platoului de marmura din centrul orasului. Pentru ca era plin de gropi, iar marmura era sparta in zeci de locuri, acesta a fost carpit si peticit in mod repetat. Aceste plombari cu ciment in marmura nu se pot numi reabilitare, plus ca platoul nu arata in prezent nici pe departe ca in pozele din pliantele electorale.
Cinematograful Scala ramane visul de campanie
A venit vorba, in discursului edilului, si despre reabilitarea Cinematografului Scala. In primul rand lipsa banilor si birocratia stufoasa pentru a-i obtine de la guvern nu prea le permit autoritatilor locale sa faca mare lucru, asa ca mai avem de asteptat. “Sunt lucruri care nu mai depind de noi sau de vointa noastra”, a spus viceprimarul Teodor Balajel. Pe aceasta tema au avut loc, de-a lungul timpului, nenumarate sedinte si discutii cu reprezentantii Companiei Nationale de Investitii (CNI). S-a obtinut, oarecum, un aviz favorabil de la CNI, dupa ce saptamana trecuta au fost depuse ultimele hartii cu clarificarile solicitate de CNI. Doar ca banii vin de la Ministerul Dezvoltarii, asa ca pana sa stim sigur o treaba va mai fi cale lunga. Si fosta administratie Capilnasiu a facut promisiunea cu Cinematograful in fiecare campanie electorala si a avut mai multe priecte trimise la CNI. Cand si mai ales daca vom primi bani pentru Scala este o mare necunoscuta.
De acoperirea vailor am scapat; nu se poate
Ideea cu acoperirea Vaii Zalaului si a Vaii Sarmas si transformarea spatiilor in locuri de parcare nu mai sta in picioare, deoarece legislatia nu permite acoperirea cursurilor de apa.
Semafoarele inteligente isi fac in continuare de cap
Ionel Ciunt nu a pomenit nimic vineri despre fluidizarea traficului sau despre solutia de compromis care sa ne usureze cosmarul produs de semafoarele inteligente instalate de fostul primar. Primarul promitea in campania electorala ca va analiza problema inca din primele zile de mandat si va gasi o solutie in cazul semafoarelor necorelate.
Despre mult dorita sosea de centura a Zalaului, care ar scapa orasul de traficul greu si la care visam de zece ani, nimeni nu mai spune nimic acum, desi a fost una din marile promisiuni de campanie electorala.
Bulevardului Mihai Viteazu nu i se arata sa devina intreg
Bulevardul Mihai Viteazu e cu gropi si petice. Recent s-au promis reparea portiunii din zona Michelin pana la Gara. Anul acesta nu se fac alte reabilitari pe arterele principale din Zalau, dupa cum reiese din planul de actiune al municipalitatii. Alte strazi principale, intens circulate, cum ar fi Tudor Vladimirescu, strada Kossuth, strada Corneliu Coposu, strada Simion Barnutiu sunt si ele in asteptare.
Locurile de parcare – ecuatia imposibila a orasului
Primarul Ionel Ciunt a avut in campanie promisiuni consistente legat de locurile de parcare. Zalaul are amenajate aproximativ 4.500 de locuri de parcare, din care 2.618 sunt parcari de resedinta si alte 1.900 sunt parcari publice. Numarul de autovehicule trece insa binisor de 20.000, ceea ce inseamna ca aproape cinci vehicule se bat pe un loc de parcare.
Mai avem aproximativ 3.500 de garaje in municipiu, multe dintre ele fiind doar depozite pentru muraturi si lucruri care te incurca prin casa. Prin demolarea lor s-ar putea crea locuri noi de parcare.
Primarul a priomis ca autoritatile nu se vor grabi sa inceapa ridicarea masinilor parcate neregulamentar pana cand problema parcarilor nu va fi cat de cat rezolvata.
Legat de parcarile supraetajate, atat primarul cat si viceprimarii spun ca s-au facut niste calcule estimative si a reiesit ca, pentru un singur loc de parcare, costurile ar fi undeva la 3.000 de euro. O investitie care este greu de amortizat, pentru ca in Zalau nu poti practica tarife ca in Cluj, de exemplu, riscand sa stai cu parcarea supraetajata goala daca ceri o taxa prea mare.