Primarul Jiboului, Eugen Bălănean, are o condamnare de un an de închisoare
cu suspendare pentru conflict de interese. Primarul din Bocşa, Ioan Barou,
are o condamnare de un an şi şase luni pentru abuz în serviciu.


 

Prefectul Sălajului, Ionel Ciunt, a emis ieri două ordine de destituire din funcţie, unul pentru primarul din Jibou, Eugen Bălănean, şi altul pentru primarul din Bocşa, Ioan Barou. Ambii au condamnări la închisoare cu suspendare, pedeapsă care, deşi nu prevede privarea de libertate a condamnaţilor, nu îi absolvă de vinovăţie.
Cei doi edili au fost acuzaţi de Agenţia Naţională de Integritate şi au fost condamnaţi de instanţă. Primarul Jiboului are o condamnare de un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, iar primarul din Bocşa are o condamnare de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.
Ordinul de destituire a primarului din Jibou i-a fost înmânat acestuia personal de către prefect ieri la ora 10.00. Pentru că Ioan Barou este în concediu medical, ordinul care îl vizează a fost înmânat secretarului primăriei din Bocşa.
Funcţiile de primar în cele două localităţi vor fi preluate de viceprimari.
Bălănean şi Barou pot contesta Ordinul prefectului în contencios administrativ în termen de zece zile.

Primarul din Jibou
a atribuit contracte
firmei fiului său

Primarul Jiboului, Eugen Bălănean, a fost trimis în judecată în data de 5 martie 2014 de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, sub acuzaţia de conflict de interse. Acuzaţia procurorilor se referea la atribuirea de către Primăria Jibou a contractelor de furnizare a cornurilor pentru elevi unei brutării din oraş la care fiul primarului este acţionar.
Prima înfăţişare a avut loc la Judecătoria din Jibou la sfârşitul lunii iulie 2014. Atunci, magistraţii l-au condamnat pe edil la un an de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de conflict de interese. Totodată, s-a impus un termen de încercare de trei ani, interval în care primarul trebuie să se prezinte periodic la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Sălaj, să anunţe orice schimbare de domiciliu sau plecarea din localitate pe o durată mai mare de opt zile, dar şi să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă. De asemenea, Bălănean trebuie să comunice informaţii de natură a putea fi controlate despre mijloacele lui de existenţă.
Nemulţumit de soluţia magistraţilor de la Judecătoria din Jibou, Eugen Bălănean a declarat apel la Curtea de Apel Cluj. În data de 4 decembrie, Curtea de Apel Cluj respinge ca nefondat apelul lui Eugen Bălănean. Sentinţa este definitivă.

Primarul din Bocşa
a scăpat de patru ani
de închisoare cu executare

Ioan Barou, primarul comunei Bocşa, a fost acuzat că i-a ajutat pe Elena şi Florin Cighi să primească 16.000 de euro de la Ministerul Dezvoltării. Pentru aceşti bani, cei doi soţi s-au angajat să demoleze o casă veche şi să-şi construiască un nouă. Potrivit rechizitoriului, Ioan Barou, “în calitate de primar al comunei Bocşa, cu bună ştiinţă şi-a îndeplinit defectuos stop_coloana atribuţiile de serviciu prin aprobarea unei subvenţii în valoare de 16.000 de euro pentru locuinţa Elenei şi a lui Florin Cighi, ştiind că nu îndeplinesc condiţiile cerute de lege”. A eliberat acte din care rezută în mod nereal că imobilul a fost demolat, cu scopul de a ascunde comiterea infracţiunii. În acelaşi dosar au mai fost acuzaţi secretarul Florea Cighi, care “în mod abuziv a întocmit şi avizat pentru legalitate proiectul de hotărâre care atesta că fiul şi nora îndeplinesc condiţiile pentru aprobarea obţinerii subvenţiei pentru locuinţă şi a semnat acte din care rezultă că imobilul a fost demolat”, se mai rată în rechizitoriu. În ceea ce-i priveşte pe cei doi soţi, Elena şi Florin Cighi, aceştia au declarat la notar că nu posedă altă locuinţă, fapt nereal, declaraţie pe care au folosit-o pentru a obţine subvenţia.
La sfârşitul anului 2013, Ioan Barou a fost condamnat de către magistraţii Judecătoriei Zalău la patru ani de închisoare cu executare, după ce l-au găsit vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice asimilat infracţiunilor de corupţie şi de fals intelectual, în legătură directă cu infracţiunile de corupţie. Ioan Barou a formulat apel la Curtea de Apel Cluj. În data de 5 noiembrie, Curtea de Apel a desfiinţat sentinţa Judecătoriei Zalău, dispunând alte pedepse. Edilul din Bocşa a primit o pedeapsă mult mai blândă, mai exact un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani şi şase luni, scăpând astfel de cei patru ani de închisoare cu executare.

Primarul din Crişeni a fost
primul din judeţ destituit
ca urmare a unei condamnări

Primul ordin de destituire a unui primar din Sălaj a fost emis în 12 februarie şi l-a vizat pe primarul din Crişeni, Maior Andrei, condamnat la şase lui de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Maior Andrei a contestat în contencios administrativ Ordinul prefectului, dar contestaţia i-a fost respinsă de Tribunalul Sălaj.
Maior a fost acuzat de conflict de interese şi condamnat definitiv de Curtea de Apel Cluj la şase luni de închisoare cu suspendare. Asta după ce a ajuns la înţelegere amiabilă cu procurorii şi a acceptat pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare. Apoi, primarul s-a răzgândit şi a formulat apel. Din rechizitoriu reiese că primarul şi-a angajat în două intervale de timp fiul pe post de consilier personal.

Prefectul crede că va mai avea
de destituit şi alţi primari şi viceprimari

Prefectul Ionel Ciunt spunea ieri că a trimis o circulară la toate primăriile din judeţ spre a fi informat dacă există consilieri sau edili pe numele cărora s-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă. El a afirmat că se aşteaptă să emită şi alte ordine de încetare a mandatului şi a exemplificat cu primarul din Dragu, primarul şi cei doi viceprimari din Zalău. Numai că cei doi viceprimari şi primarul urbei de sub Meseş au atacat hotărârea Curţii de Apel Cluj la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Termen de judecare nu s-a fixat încă.
În prezent, în ţară există peste 2.300 de edili şi consilieri acuzaţi de incompatibilitate.