Parchetul de pe lânga Tribunalul Salaj a dispus trimiterea în judecata a primarului comunei Gilgau, Cristian Ungur, prin rechizitoriul din data de 9 iunie, cu acuzatia de abuz în serviciu asimilat infractiunilor de coruptie în forma continuata. In acelasi dosar este acuzat de complicitate la abuz în serviciu asimilat infractiunilor de coruptie în forma continuata un reprezentant al firmei SC Deiosim Com SRL.
Rechizitoriul procurorilor arata ca Cristian Ungur, în calitate de primar al Comunei Gîlgau si ordonator de credite, si-a îndeplinit în mod defectuos atributiunile de serviciu, acceptând la plata un numar de 17 facturi fiscale pentru servicii de salubrizare, facturi emise de SC Deiosim Com SRL, si a dispus virarea în contul acestor facturi a sumei totale de 129.889,69 lei, plati facute cu încalcarea prevederilor legilor 51/2006 si 101/2006. Suma este considerata prejudiciu adus Primariei Gîlgau (prejudiciu recuperat partial) si se considera ca s-a adus un folos necuvenit pentru SC Deiosim Com SRL în cuantumul mentionat.
“n calitate de reprezentant al SC Deiosim Com SRL, inculpatul P.I. a emis un numar de 18 facturi fiscale privind servicii de salubrizare, prima fiind acceptata la plata de catre suspectul C.E., iar celelalte 17 de catre Cristian Ungur, cauzându-se o paguba Primariei Gîlgau în suma de 135.921,33 lei.
Dosarul a fost trimis spre solutionare Judecatoriei Jibou, spun procurorii, cu precizarea ca punerea în miscare a actiunii penale si sesizarea instantei este o etapa a procesului penal, care nu poate în nicio situatie sa înfrânga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Cristian Ungur spune ca toti
primarii sunt victimele proastei
legislatii in cazul salubrizarii

Primarul Comunei Galgau, Cristian Ungur, ne-a detaliat contextul in care s-au facut platile stop_coloana pentru care este acuzat, aratand ca in situatia lui se afla “toti primarii” din Salaj, care cad victime “proastei legislatii” ce reglementeaza domeniul salubrizarii.
“Nu am organizat eu procedura de achizitie de infiintare a serviciului de salubrizare. “n momentul in care eu am ajuns la primarie, in 2012, era incheiat contractul cu firma de salubrizare. Platile s-au facut in baza unui contract care nu a fost facut de mine, ci de catre fostul primar, Fodorean Eugen. Exista si o HCL (hotarare de consiliu local – n.r.) care spune sa se plateasca de la bugetul local salubrizarea pentru cei care nu platesc la timp, urmand ca primaria sa recupereze aceste sume de la cetateni. Suma pentru care sunt acuzat s-a recuperat in proportie de 90 la suta si mai avem de recuperat aproximativ 10.000 de lei. Nici o firma de salubrizare nu doreste sa incaseze direct banii de la populatie pentru serviciile de salubrizare prestate, pentru ca ii recupereaza foarte greu. “n situatia mea se afla toti primarii din judet care au semnat contract cu ECODES sau cu firme de salubrizare. Eu ma consider la fel de nevinovat sau victima a proastei legislatii, ca si toti primarii. Am luat cuvantul de foarte multe ori in intalnirile cu ECODES sau cu prefectul, in care am spus ca nu este normal ca primaria sa mai fie implicata in colectarea banilor de la populatie. Firmele trebuie sa factureze direct la cetatean si noi, primariile, sa nu mai fim implicate, doar pe partea de colectare selectiva a deseurilor”, explica primarul din Gilgau.