Primaria localitatii Varsolt a primit zilele trecute Decizia nr. 2 a Ministerului Dezvotarii Regionale si Administratiei Publice, a Ministerului Turismului si Ministerul Mediului, prin care Varsoltul este declarat “Zona turistica de importanta majora”.
Breda Lajos, primarul comunei Varsolt, spune ca a fost in urma cu trei saptamani la Bucuresti pentru a sustine un proiect in fata unei comisii copuse din 20 de membri, privind atractiile turistice de pe raza comunei. Au fost prezenti 11 primari din toata tara, dar numai doua comune au fost atestate ca zone turistice de importanta majora, Varsoltul – cu 20,5 puncte dintr-un total de 21, si o comuna din judetul Timis, ne spune Breda Lajos.
Primarul comunei Varsolt a sustinut proiectul prezentand lacul de acumulare de la Varsolt, cu stufarisul si pasarile de balta din partea dinspre Crasna a lacului, atragand admiratia comisiei. Apoi, Breda a prezentat pivnitele din dealul Varsoltului. Aici se impune sa facem o precizare; Varsoltul este localitatea cu cele mai multe pivnite cu vin din tara, raportat la numarul locuitorilor sai. Aici se gasesc pivnite construite in anul 1700 si care sunt folosite inca.
Ciprian Rosca, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, a fost incantat de vechimea si de numarul mare de pivnite de pe dealul Varsoltului.
Lajos Breda a mai prezentat Biserica de lemn din Recea, care este declarata monument istoric, si o serie de costume populare din zona.
Cum spuneam, comuna Varsolt s-a situat pe locul I in aceasta prezentare de proiecte. O dovada in plus ca edilii comunei Varsolt, pun un accent deosebit pe turism, care devine o sursa de venit pentru comuna. Fara mari cheltuieli, comunitatea va benefica de un aport al turismului in zona.
Salajul a cam zbarcit-o la capitolul turism
Desi se vorbeste de multi ani de atragerea turistilor in Salaj pentru a face din turism o sursa de venit, rezultatele nu-s. Nici n-au cum sa fie, pentru ca s-a investit putin spre deloc in turismul adevarat. Ce au facut toti primarii au fost celebrele centre de informare turistica, ca s-au dat bani europenipentru asta. Dar centrele, in sine, nu au cum sa atraga turisti.
Au incercat si mai marii judetului sa atraga turisti in Salaj, insa socotelile nu intotdeauna li s-au potrivit. “Circuitul castrelor romane” – un proiect care a costat 35.859.112 de lei – nu si-a atins nici pe departe telul. Ba, mai mult, proiectul a distrus vestigiile din castrele romane Porolissum si Buciumi. Ministerul Culturii spune ca proiectul Consiliului Judetean Salaj, de 8 milioane de euro, a dus la distrugerea vestigiilor de la Porolissum si Buciumi, care sunt de importanta nationala. Specialistii din Ministerul Culturii spun ca “proiectul de restaurare si amenajare a castrului de la Buciumi a avut ca rezultat disparitia majoritatii elementelor autentice”. Sa amintim ca pe data de 27 aprilie anul trecut unul dintre zidurile noi ridicate la castrul de la Porolissum s-a prabusit.
Pentru proiectul “Circuitul bisericilor de lemn” s-au cheltuit 4.800.000 de lei. Zice-se ca au fost reabilitate bisericile de lemn din sapte localitati salajene. Am vizitat cateva dintre bisericile reabilitate. Prin sindrila ploua, gemurile sunt sparte. Important este ca s-au facut parcari, toalete, ascensoare si le-au ingropat pe bietele biserici intre mari intinderi de asfalt. Nu seamana cu lucrul din vechime, dar daca altceva nu s-a putut…