Primarilor li se va impune sa dea afara pana la 40 la suta din angajati, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta.
Autoritatile locale vor primi cu 22 la suta mai putini bani de la bugetul de stat si nu vor putea oferi plati compensatorii angajatilor concediati. Primarii care nu fac disponibilizari in 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei raspund disciplinar, material sau penal, dupa caz, se arata in document. Primarii sunt avertizati in proiectul respectiv ca le va fi blocata finantarea de la bugetul de stat pana cand nu concediaza si reduc cheltuielile cu personalul. Totodata, risca amenzi cuprinse intre 10.000 si 40.000 de lei. Ministrul Sebastian Vladescu a confirmat acest proiect de ordonanta, declarand la un post de televiziune ca zeci de mii de functionari din primarii vor fi concediati.
MASURA NU ESTE VAZUTA CU OCHI BUNI IN SALAJ
Primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas, pare hotarat sa nu faca reduceri de personal. „Sunt angajati 33 de functionari, primaria functioneaza cu minimul necesar de functionari”, a declarat acesta. In schimb, primarul din Cehu Silvaniei, spune ca „daca va fi nevoie ne vom conforma”, desi numarul angajatilor este sub cel prevazut pentru un oras precum Cehu Silvaniei, si se vor face reduceri in functie de ce se va stabili dupa aprobarea ordonantei. Daca se va reduce din bugetul alocat primariei, primul redus va fi consumul de combustibil. Desi am dorit sa aflam si punctul de vedere al celorlalte doua primarii de oras din judet, Primaria Zalau inca nu ne-a oferit un raspuns, iar edilul din Jibou nu a putut fi contactat.
POPULATIA VA AVEA DE SUFERIT
In judet, doar cinci la suta din numarul primariilor din mediul rural au functionari in plus, in rest, majoritatea comunelor au deficit de personal. „Nu cred ca va fi cazul sa se faca reduceri”, este de parere presedintele Asociatiei Primarilor Comunelor, Berceanu Sandu, dand exemplu primaria comunei pe care o conduce. Primaria Comunei Mesesenii de Jos are doar 22 de angajati, „cu mult sub numarul necesar, ar trebui sa fie 29, raportat la numarul de locuitori ai comunei”, a apreciat primarul Berceanu. Toate aceste modificari se vor rasfrange asupra calitatii serviciilor de care beneficiaza populatia.
PRIMARUL DIN CRASNA DISPUS SA GASEASCA SOLUTII
Pop Emeric, primarul comunei Crasna, a afirmat ca „suntem dispusi sa facem reduceri daca se impune”, desi si la Crasna, schema personalului primariei este incompleta. Numarul functi-onarilor este de 28, insa ar fi necesari 35 de angajati pentru a asigura servicii de calitate.
„SA FIE REDUSI DIRECTORII SI DIRECTORASII DE LA ORAS”
Reducerea de personal si a sumelor alocate pentru primarii anuntate de Guvern, il revolta pe primarul comunei Ileanda. Acesta sustine ca „va da prost la cetateni caci nu vom putea asigura pe deplin toate serviciile”, adaugand si faptul ca „sincer nici nu imi vine sa ma gandesc pe cine ar trebui sa trimit acasa”. Cei doar 12 angajati ai primariei abia fac fata volumului mare de munca. Primarul a spus ca va reduce cat va putea, desi in ultimii ani a incercat sa intinereasca personalul primariei, iar in momentul de fata aproape toti angajatii sunt tineri, cu studii superioare, specialisti in domeniul in care lucreaza. Unele primarii de la orase au un aparat administrativ stufos, unde au „tot felul de directori si directorasi, nu ca cele din mediul rural”, a punctat primarul din Ileanda, Satmari Petre. Tot el sustine ca exista si alte solutii pentru a se face economie, dand exemplu, consilierii locali, care nu ar trebui sa fie remunerati, ci pentru patrie ar trebui fie multumiti doar cu titlul onorific.