Raportul Curtii de Conturi pe anul 2015 pentru judetul Salaj dezvaluie o sumedenie de probleme pe care le-au avut primariile din judet in ceea ce priveste realizarea achizitiilor publice. Din cauza ca primariile au efectuat achizitii publice neconforme s-a adus un prejudiciu bugetului de stat de 5.036.000 de lei. 

Curtea de Conturi spune ca in judetul Salaj cauzele generatoare ale abaterilor cu impact asupra cheltuielilor bugetare in achizitiile publice sunt exercitarea necorespunzatoare a activitatii de achizitii publice, fara respectarea stricta a prevederilor legale.
“În majoritatea cazurilor, entitatile verificate nu au instituit proceduri proprii privind initierea, derularea si monitorizarea procedurilor de achizitii publice, care sa contina atributii si responsabilitati concrete pentru personalul implicat în aceste activitati, cu accent pe respectarea legalitatii si a principiilor de transparenta, libera concurenta, tratament egal si eficienta a fondurilor publice”, spune raportul Curtii de Conturi.

Atribuirea lucrarilor publice
se face… in dorul lelii

Inspectorii mai sustin ca o alta cauza care duce la prejudicii este “evaluarea cu superficialitate a ofertelor la momentul atribuirii contractelor de lucrari si insuficienta implicare a membrilor comisiei de evaluare în verificarea caietului de sarcini si a ofertelor participantilor la procedura de achizitie publica”.
Conform raportului, inca o cauza este “modul defectuos de urmarire a realitatii si legalitatii datelor înscrise în situatiile de lucrari prezentate de catre executanti” si “verificarea superficiala a situatiilor de lucrari în ce priveste corespondenta dintre cantitatile confirmate în caietele de masuratori si cantitatile din devizele aferente contractelor, precum si neurmarirea înscrierii si acceptarii la plata prin situatii de lucrari doar a elementelor de deviz ce se regasesc în executie”.
O alta cauza este neurmarirea modului de respectarea a clauzelor înscrise în contractele încheiate pentru efectuarea serviciilor de dirigentie de santier care au fost externalizate.

Primariile arunca cu banii pe fereastra
cand vine vorba de achizitii publice

Curtea de Conturi spune ca printre problemele pe care le-au descoperit in Salaj se afla angajarea si plata unor cheltuieli pentru organizarea procedurilor de achizitie, asistenta tehnica, proiectare cu nerespectarea prevederilor legale, fara documente justificative, care au condus la prejudicii la bugetul de stat.
Cele mai mari prejudicii aduse din aceasta cauza au fost inregistrate la Zalha – 331.000 lei; Letca – 207.000 lei, Somes Odorhei – 94.000 lei, Mirsid – 52.000 lei si Lozna – 44.000 lei.
Curtea de Conturi a descoperit la primariile din Salaj si efectuarea de cheltuieli supraevaluate sau majorate in mod nejustificativ. Cele mai mari abateri in acest sens au fost la Somes Odorhei – 389.000 lei, Varsolt – 303.000 lei si Letca – 297.000 lei.
Curtea de Conturi a descoperit si lucrari platite, dar neexecutate.
Cele mai mari prejudicii in acest sens au fost aduse de Primaria Somes Odorhei – 703.000 lei prejudiciu, Primaria Letca – 420.000 lei prejudiciu si Primaria Mirsid – 32.000 lei prejudiciu.
Inspectorii au mai descoperit in Salaj si acordarea unor avansuri pentru procurarea unor materiale si echipamente fara prezentarea unor documente care sa justifice achizitia la Lozna – 87.000 lei prejudiciu, Crasna – 39.000 lei prejudiciu si la Jibou – 38.000 lei prejudiciu.
Au mai fost descoperite cheltuieli supraevaluate sau majorate nejustificat, plati pentru produse, lucrari si servicii neexecutate la: Ileanda – prejudiciu de 197 mii lei, Zalau – prejudiciu de 183 mii lei, Jibou – prejudiciu de 179 mii lei, Benesat – prejudiciu de 47 mii lei, Treznea – prejudiciu de 38 mii lei, Plopis – prejudiciu de 19 mii lei, Lozna – prejudiciu de 15 mii lei, Dragu – prejudiciu de 14 mii lei, Crasna – prejudiciu de 13 mii lei, Cizer – prejudiciu de 11 mii lei, Simleu Silvaniei – prejduciu de 10 mii lei.
Inspectorii au mai identificat si plata unor penalitati si a comisioanelor impuse de catre organismul de finantare a unor proiecte finantate din fonduri europene nerambursabile urmare a prelungirii nejustificate a termenului de execuție a contractului la Benesat – prejudiciu de 157 mii lei, Coseiu – prejudiciu de 111 mii lei si Samsud – prejudiciu de 12 mii lei.
Inspectorii au descoperit la Primaria Carastelec un prejudiciu de 207.000 lei ce a rezultat din plata unor sume pentru ajustarea pretului unui acord contractual pentru lucrari de asfaltare, fara ca autoritatea contractanta sa precizeze aceasta posibilitate în documentatia de atribuire si în contract.