Desfiintarea unor scoli din mediul rural a pricopsit primarii cu trasnportul elevilor din gimnaziu la scoala. Cheltuielile au devenit o pacoste pentru bugetele multor primarii.
Noua lege a invata-mantului a atras dupa sine desfiintarea multor scoli din mediul rural, pe fondul lipsei elevilor. Chiar daca intr-un satuc exista un singur elev de gimnaziu, primarul trebuie sa-i asigure transportul la scoala din centrul de comuna. Ministerul Educatiei deconteaza doar transportul elevilor la scolile din alte comune sau orase, mai precis transportul elevilor de liceu. Elevii de gimnaziu sunt transportati exclusiv pe „spinarea” primariilor. La intalnirea Asociatiei Comunelor din Romania (ACoR), Filiala Salaj, primarii au expus aceasta problema in fata mai marilor judetului: Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj si Alexandru Vegh, prefectul judetului. Primarii spun ca nu i-a ajutat nimic faptul ca au primit microbuse pentru transportul elevilor de la Ministerul Educatiei, pentru ca intretinerea si utilizarea lor inghit foarte multi bani de la bugetul local. „Toate proiectele semnate cu statul ne dau batai de cap. De la transportul elevilor, la reabilitarea scolilor. Trebuie sa incurajam elevii sa frecventeze scoala, dar de la Inspectorat se deconteaza doar transportul elevilor de liceu. Eu am in comuna 14 copii de etnie rroma pe care trebuie sa ii duc la Mesesenii de Sus. Daca nu le asigur transportul, copiii nu mai merg la scoala. In plus, le mai asigur si o masa calda zilnic. Ar trebui modificata legea si privit cu prioritate invatamantul gimnazial”, a precizat Sandu Berceanu, primarul comunei Mesesenii de Jos.
Cazul de la Meseseni nu este singular. Norocul edilului din Meseseni e ca are cheltuieli de 1500 de lei pentru elevii din comuna. Alti primari ce au primit microbuse pentru transportul elevilor ar renunta la ele, in favoarea contractelor de prestari servicii cu o firma privata. „Avem o gramada de cheltuieli cu microbusul. De la verificari, la licenta de transport, asigurare, sofer angajat, combustibil si nici nu sunt suficiente locurile pentru elevi”, a relatat alt primar salajean. Inspectorul scolar general, Ioan Abrudan, nu a fost prezent la intalnire, dar problema transportului va ajunge si pe masa lui, au promis cei prezenti. Anul scolar trecut, Abrudan ii avertizase pe primarii care se agitau ca nu au primit microbuse de faptul ca, pe parcurs vor constata cheltuieli mult mai mici in cazul contractelor de prestari servicii cu o firma privata.
Primarii vor decontarea transportului elevilor de gimnaziu
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...