Autoritatile locale au preluat asistenta medicala comunitara
O ordonanta de guvern din 2008 (162)si doua ordine de ministru din 2009(502 si 820) creeaza cadrul legal prin care, personalul medical din cabinetele scolare, asistentii medicali comunitari si mediatorii sanitari au fost transferati in subordinea autoritatilor locale. Directorul coordonator al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Ligia Marincas, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca este vorba despre 78 de persoane. Cele mai multe, 56, isi desfasoara activitatea in cabinete scolare – 37 in 3 cabinete scolare din Zalau , iar celelalte 19, in cabinetele scolare din cele 3 orase. Primarii din 15 comune au in subordine asistenti comunitari, iar alte 7 comune, mediatori sanitari.
Ligia Marincas a precizat ca toate cele 78 de persoane isi pastreaza locurile de munca si vor avea aceleasi salarii, platite, ca si pana acum, de la bugetul de stat, prin transfer catre autoritatile locale.
Atributiile DSP dupa transferul „parafat” incepand cu data de 1 iulie a.c. vor consta in formarea de personal, consultanta, colaborare cu autoritatile locale, realizarea de ghiduri pentru sanatate s.a.
Ligia Marincas considera ca prin acest transfer, se creeaza un sistem integrat de servicii medicale si sociale mai aproapiat de nevoile oamenilor si le-a multumit primarilor pentru colaborare si intelegere.
Prevenirea cancerului de col uterin – faza de informare
Dupa o incercare esuata de prevenire a cancerului de col uterin prin vaccinare, Ministerul Sanatatii relanseaza programul de informare privind riscurile maladiei care situeaza Romania pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea. Ligia Marincas a spus ca luni, 6 iulie, a avut loc instruirea a 64 medici de familie din mediul rural, care, la randul lor, se vor intalni cu parintii fetitelor care ar trebui sa fie vaccinate. Calendarul intalnirilor va fi depus la DSP pana in 15 septembrie. Daca in campania trecuta intrau in program fetitele de clasa a IV-a, de aceasta data, vaccinarea se va face la elevele din clasele a VI-a si a VII-a.
Vaccinul nu va fi obligatoriu
Toate cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de virusurile HPV si sunt strans legate de viata sexuala activa. In ultimii 2o de ani, incidenta imbolnavirilor cu cancer de col uterin a fost, in Romania, de 6,3 ori mai mare decat media europeana. „n fiecare an se depisteaza cca 3000 de noi cazuri de cancer de col uterin.
Ligia Marincas a subliniat ca vaccinul nu va fi obligatoriu si programul Ministerului Sanatatii va fi aplicat doar daca isi vor exprima acordul 50 la suta dintre parinti.
Rezultatele controlului, in 10 iulie
Pana la scoaterea la concurs a posturilor, patru din cele sase unitati sanitare din Salaj au conduceri interimare. Astfel, conducerilor interimare ale celor doua unitati din Simleu, li s-au adaugat cele din Jibou si Cehu. La Jibou, directorul interimar Gabriela Boldea a preluat manageriatul in 29 mai, iar Victoria Cretu a preluat conducerea interimara a Spitalului Cehu in 5 iunie. Ligia Marincas a mai spus ,ieri, ca pana in 10 iulie se vor formula concluziile controalelor Ministerului Sanatatii, in patru spitale din Salaj -Spitalul orasenesc Simleu, CCAM, Spitalul Jibou si Cehu, rezultatele urmand sa fie comunicate DSP-ului dupa ce vor fi analizate la Ministerul Sanatatii.
Primarii se vor ocupa si de asistenta sanitara
Articole
Accident cu o victimă la Jibou
Marți, 14 ianuarie, în jurul orei 10.30, o femeie de 55 de ani din Jibou a fost rănită și transportată la spital pentru îngrijiri medicale, fiind victima unui accident rutier. Din verificările polițiștilor a reieșit că femeia conducea un autoturism și a efectuat o manevră de schimbare a direcției de spre stânga. A intrat în coliziune cu un alt autoturism condus de un tânăr de 23 de ani care intrase în depășire. În urma impactului, femeia de…
Mai mult...Ne ia sau nu ANAF 10% din banii pe care-i avem în conturile bancare?
Încă din luna decembrie a anului trecut, în spațiul public au apărut mai multe informații potrivit cărora, începând din acest an, ANAF va lua 10 la sută din banii pe care-i au românii în conturile bancare, drept contribuție la sănătate. Fiscul dezminte însă categoric informațiile vehiculate „Conform legislației în vigoare, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) se datorează pentru veniturile din investiții, cum ar fi dobânzile obținute din economiile bancare, dividendele, câștigurile de pe piața de…
Mai mult...