In comunele apropiate noilor sectii de politie situatia este sub control, insa in multe localitati interventia nu este eficienta.
Primarii salajeni sunt impartiti in doua tabere cand vine vorba de functionarea noii structuri a politiei rurale. Posturile de politie din comune functioneaza cu un singur politist, mai exact seful de post. Ajutoarele sefului de post au fost transferate la una din cele opt sectii de Politie Rurala si lucreaza in trei schimburi, asigurand patrularea si interventia la apeluri prin 112. Edilii comu-nelor in care functioneaza sectia de politie zonala se declara multumiti de surplusul de siguranta de care beneficiaza cetatenii, in timp ce primarii care au ramas doar cu un agent de politie, se declara profund nemultumiti. Gradul de multumire al primarilor este stabilit si in functie de numarul etnicilor romi care locuiesc la ei in comuna.
Seful IPJ Salaj, Iosif Ghiurca, constata in cadrul conferintei de presa organizate saptamana trecuta ca in comuna Coseiu nu exista un agent de politie la Postul din comuna. A subliniat insa, ca situatia s-a rezolvat prin delegarea sefului de post de la Hereclean atunci cand este necesar si la Postul de Politie din Coseiu. Primarul Ioan Mesesan spune insa ca nu este multumit de aceasta rezolvare. In urma cu aproximativ o luna de zile, primarul Ioan Mesesan relata ca bunurile agricole si proprietatile cetatenilor din comuna sunt devastate de hoti, ba chiar si cimitirul comunei a fost pradat de romii din Pusta Vale. La acea data, Mesesan spunea ca va merge in audienta la seful IPJ pentru ca oamenii sunt disperati ca recoltele le dispareau chiar si pe timp de zi. „Prea putin s-a schimbat situatia. Noua ne-ar trebui in permanenta un agent de politie in comuna, nu sa vina seful de post de la Hereclean din cand in cand. Patrulele cheltuie bani mai multi decat ar costa sa ne lase noua un om acolo”, a declarat Ioan Mesesan. Comuna Coseiu a fost arondata in urma reorganizarii Sectiei 1 Politie Zalau, distanta dintre cele doua localitati fiind de aproximativ 20 de kilometri, iar interventia nu este eficienta.
Primarul comunei Lozna, Augustin Sabou, spune ca are norocul ca nu locuiesc cetateni romi in comuna, ca altfel ar fi existat numeroase probleme si la Lozna, pentru ca seful de post de acolo este bolnav si are concediu medical. „Suntem norocosi ca nu avem comunitati de romi si ca cei de la Ileanda vin aproape zilnic la noi in comuna. Ne confruntam doar cu in-fractiuni minore, ba un furt de lemne, ba o bataie, ca oamenii se mai cearta. Totusi eu cred ca a fost mai bine inainte, pentru ca acum au patrule, dar noi avem nevoie in permanenta de politie in comuna. Se iveste cate ceva si in 20 de minute pana ajung din Ileanda se pot intampla nenorociri”, spune primarul Sabou.
Primarul comunei Ileanda spune ca pentru locuitorii din localitate reorganizarea este binevenita pentru ca numarul agentilor care isi desfasoara activitatea in Ileanda dau un plus de siguranta oamenilor. Totusi, Satmari ii compatimeste pe omologii sai din comunele invecinate ca se confrunta cu probleme de la reorganizarea politiei. Primarul spune ca nu poate fi acoperita in totalitate zona de pe Somes cu doua – trei echipaje care functioneaza. „La patrula sunt delegati inclusiv sefii de post din Zalha, Simisna si alte localitati. Daca sunt necesare trei-patru interventii in acelasi timp, politistii constata doar fapta, nu pot aplana conflicte. Nu avem nici bani la buget pentru paznici in comuna. Cine sa stea de paza daca avem doar oameni in varsta in sate?”, declara Petru Satmari. Primarul din Ileanda propune scoaterea jandarmilor pe teren pentru a asigura ordinea publica, atata timp cat Guvernul face rectificari cu minus si politia nu are efective suficiente. „Era mai bine ca Politia sa functioneze in sistemul anterior. Guvernul ne da alternative fara resurse financiare. In loc sa ne dea bani, ei fac rectificari cu minus. Sa ne trimita jandarmii in comune, aici unde avem probleme, nu la centru, unde pe hartie sistemul functioneaza”, conchide primarul Satmari.