Dascalii pot rasufla usurati: promovarea intr-o functie de conducere nu va mai fi la decizia primarului.
Reprezentantii Ministerului Educatiei au convenit, zilele trecute, cu liderii sindicatelor din invatamant ca, dupa descentralizare, directorii sa fie investiti in functie in urma promovarii unui concurs, organizat la nivelul unitatii de invatamant, si nu prin numirea lor de catre primar, asa cum se anuntase anterior. Decizia vine in momentul in care subiectul numirii directorilor de catre primari incinsese binisor spiritele, cu ecouri chiar in randul edililor si dascalimii din Salaj.
Primarii nu se vor putea atinge de banii scolilor
Sindicalistii au mai obtinut inca o victorie in disputa lor cu primariile. Este vorba despre faptul ca sumele destinate cheltuielilor de personal (ce vor fi asigurate, si dupa descentralizare, de la centru) vor fi calculate dupa formule de finantare clare, neputand fi diminuate de primari. Potrivit liderului sindical Eusebiu Lehene, aceasta masura se impunea ca urmare a faptului ca s-au inregistrat mai multe cazuri in care edilii au deturnat in alte directii o parte din sumele destinate cheltuielilor de personal din scoli, ajungandu-se in situatia ca dascalii sa ramana fara bani de salarii. Dupa acelasi model, ministerul nu va mai lasa la latitudinea edililor sumele alocate de la bugetele locale pentru intretinerea unitatilor de invatamant, cuantumul acestora urmand sa fie stabilit cu exactitate in baza unor indicatori (numar de copii, suprafata etc).
Titularizarea, organizata de scoli
La capitolul referitor la componenta consiliilor de administratie ale unitatilor de invatamant, reprezentantii ministerului si sindicalistii au mai decis ca in actele ce vor reglementa descentralizarea sa fie prevazut ca acestea sa fie formate o treime din cadre didactice, o treime din reprezentanti ai parintilor si o treime din reprezentanti ai consiliilor locale. S-a mai convenit, de asemenea, sa se pastreze titularizarea in invatamant, cu precizarea ca examenul nu va mai fi organizat de catre inspectoratul scolar, ci de fiecare unitate in parte.
Documentele legislative ce vor sta la baza descentralizarii sunt asteptate la mijlocul acestei luni, insa cele doua parti aflate in discutii (sindicatele si ministerul) au cazut de acord ca procesul efectiv trebuie aplicat treptat. Zilele acestea, la discutiile privind descentralizarea din invatamant va participa si presedintele Romaniei, Traian Basescu.