Primaria Zalau știe din globul de cristal ca nu vom avea parte de cutremure, dar avem in oraș cladiri care cad și singure

imagine-articol5_51998

 

Primaria Zalau nu deține un inventar al cladirilor din oraș cu risc ridicat de prabușire în cazul unui seism de magnitudine mare, dar nici un inventar al cladirilor care pot fi considerate pericol public în astfel de situații. 

Viceprimarul Teodor Balajel ne-a spus ca nu este nevoie de o astfel de catalogare a cladiriilor, pentru ca Zalaul este ferit de cutremure și cu siguranța orașul nu va fi afectat în cazul unui cutremur, pentru ca nu se va resimți și în Zalau.
Teodor Balajel ne-a spus în schimb ca sunt trei cladiri considerate cu probleme, în special pe fațada, care ar putea pune în pericol siguranța cetațenilor. Primaria Zalau are în plan ca toate cele trei cladiri sa fie reabilitate pe viitor. Cele trei cladiri sunt Cladirea Transilvania (corpul de cladire A – ramas nemodernizat); Cladirea albastra care astazi gazduiește sediul PSD, de pe care de multe ori s-au desprins bucați mari de tencuiala, cazând pe zona pietonala ce duce de pe strada Unirii în zona magazinului Activ Plazza. Cea de-a treia cladire este cladirea alba de vis-a-vis de sediul PNL (vechiul sediu PDL). Cladirea istorica este într-o stare avansata de degradare.
Cladirea Transilvania a fost reabilitata din fonduri europene, însa au fost reabilitate doar corpurile de cladire B și C, corpul de cladire A ramânând în stare de degradare și reprezina un pericol. Actuala administrație PSD – UDMR are în plan sa modernizeze și corpul A de cladire.
Cladirea albastra care gazduiește sediul PSD este și ea într-un stadiu avansat de degradare. PSD-iștii s-au plâns de multe ori ca la orice ploaie cladirea este inundata, cade tencuiala sau mucegaiesc pereții și este nevoie ca ei sa renoveze cladirea. Cladirea este însa și un pericol public, de multe ori desprinzându-se bucați de tencuiala mari din cladire, care au cazut, noroc, pe lânga trecatori. Nu au fost înca semnalate incidente din cauza caderii tencuielii, dar cladirea este un pericol public pe care Primaria Zalau și-l asuma. Gândurile administrației Ionel Ciunt sunt de modernizare a cladirii și transformarea acesteia într-o „casa de casatorii”, cu multe încaperi amenajate în stilul vremurilor din secolul XIX, în care sa se oficieze casatorii și mirii sa își faca fotografii.
Cladirea alba de lânga sediul PNL, care a adapostit în trecut sediul Librariilor Salajului, este cea mai degradata cladire din centrul istoric. Primaria Zalau vrea sa reabiliteze cladirea, pentru ca este un pericol public. stop_coloana

 Cladirea fostelor librarii trebuia sa devina centru de afaceri, dar proiectul s-a prabușit, la fel ca și cladirea

Una dintre cladirile istorice din centrul Zalaului este scoasa de mai bine de un an la vânzare. Este vorba de fosta cladire care gazduia „Librariile Salajului” înainte de 1989, situata peste drum de fostul Hotel Carpați (astazi sediul pentru PNL, PNȚCD, UDMR și Direcția de Sanatate Publica), și lipita de sediul Medicinei Legale, lânga sediul Tineretului Național Liberal și al Bibliotecii Județene.
Cladirea este într-o stare avansata de degradare și sta sa cada în orice moment. Viceprimarul Teodor Balajel ne-a spus ieri ca a vrut sa modernizeze și trotuarul din fața cladirii în timp ce a asfalatat strada Andrei Șaguna, dar i-a fost frica sa nu cada cumva cladirea sau sa aiba probleme cu proprietarii, așa ca doar a strâns materialele de construcții, în special bucațile de lemn lasate anapoda de pe trotuar.
Dupa 1989, cladirea ce era sediul Librariilor Salajului a fost privatizata și apoi vânduta din nou. S-a încercat și o finanțare europeana pentru reabilitare. Datele aflate pe panoul din fața cladirii spun ca acolo trebuia sa se amenajeze un centru de afaceri cu denumirea de „Smart Business Center”. Beneficiarul proiectului era firma S.C. Sim Consulting S.R.L. Valoarea toala a proiectului de amenajare era de 3.880.667 de lei, din care 1.661.755 de lei era contribuția Uniunii Europene, 196.200 de lei era contribuția Guvernului României, iar 796.266 de lei era contribuția beneficiarului. Data începeri proiectului a fost 13 noiembrie 2010, iar data de finalizare trebuia sa fie 12 aprilie 2014. Proiectul nu s-a implementat. Cladirea este acum o ruina în centrul Zalaului. Geamurile, unde mai exista, sunt sparte, iar în alte parți geamurile au fost date jos, înlocuite cu cartoane, bucați de cherestea sau gratii de fier. Singura modificare asupra cladirii care este vizibila cu ochiul liber este acoperișul, care s-a schimbat în timpul reabilitarii.