Primaria Zalau spune ca se chinuie demult si fara rost sa faca locuinte sociale in blocul fantoma de la Astralis

Am cerut si Primariei Zalau cateva lamuriri despre uriasul si decrepitul bloc Astralis cand am scris, saptamana trecuta, despre constructia care, odata frumoasa, a fost abandonata de autoritatile locale de prea multi ani si ridica semne de intrebare oricui trece prin zona. Blocul pustiu, cu geamuri sparte, balcoane distruse si tencuiala cazuta din intersectia de la Astralis se degradeaza pe zi ce trece, sub ochii autoritatilor. Sta in picioare ca o dovada a nepasarii celor care au toate parghiile necesare pentru a-l reabilita si a-l da in folosinta zalauanilor, dar nu o fac.
La cateva zile dupa ce am cerut informatii de la Primarie in legatura cu blocul fantoma, am aflat ieri ca autoritatile locale au de gand sa-l transforme in bloc de locuinte sociale. Nu exista insa o data la care planul ar urma sa fie pus in aplicare.
Potrivit informatiilor furnizate de Primaria Zalau, imobilul este, in prezent, in proprietatea ei, fiind administrat de Directia Patrimoniu. Administrat doar pe hartie, pentru ca e vizibil cu ochiul liber faptul ca de cladire s-au atins doar vantul si ploaia. Autoritatile l-au lasat sa se degradeze, fara sa intervina in vreun fel.
Acum, Primaria spune ca imobilul de la Astralis este propus pentru a fi transformat in bloc de locuin?e sociale. Conform proiectului, blocul urmeaza sa aiba 5 apartamente cu doua camere si 20 de apartamente cu o camera. Valoarea estimata a investitiei este de 3.375.072 lei, din care constructii-montaj 2.990.432 lei.
In teorie, suna bine. Doar ca reabilitarea blocului stagneaza in faza de proiect de prea multi ani. Nimeni nu a reusit sau nu a vrut sa gaseasca surse de finantare pentru a pune imobilul la punct si a-l da in folosinta.
Autoritatile zalauane spun ca documentatia pentru reabilitarea blocului Astralis a fost elaborata înca din martie 2009 si a fost depusa în fiecare an la Ministerul Dezvoltarii Regionale pentru finantarea lucrarilor în cadrul programului de construire locuinte sociale. Nepa-sarea celor de la Minister a fost intrecuta, de-a lungul acestor ani, doar de cea din teritoriu, unde administrata locala nu a reusit sa gaseasca surse de finantare.
Actuala conducere a Primariei Zalau sustine ca, in paralel cu demersurile de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, are în vedere si accesarea de fonduri europene.
Boschetarii au luat blocul in primire asa distrus cum este
Locatarii din zona Astralis spun ca blocul-fantoma este folosit ocazional de oamenii strazii. Acestia se plang ca de multe ori, noaptea, iti este frica sa treci pe langa imobil, mai ales prin partea din spate, din cazua boschetarilor. Pentru a ajunge in locuintele de la etaj, oamenii fara adapost folosesc o scara, deoarece accesul prin casa scarilor este blocat de o usa cu gratii. Nimeni nu face nimic si astfel avem parte, zilnic, de o priveliste dezolanta in plin bulevard.
Cetatenii spun ca autoritatile ar putea amenaja in blocul cu pricina fie locuinte, fie un hotel sau chiar o parcare supraetajata, care sa deserveasca zona, oricum aglomerata.
Zalauanilor cazuri sociale li se ofera varianta container
Autoritatile nu au gasit niciodata bani sa reabiliteze blocul Astralis si sa faca aici locuinte sociale, dar au dat in schimb bani pe containere pentru zalauanii nevoiasi. stop_coloana
In 2014, autoritatile locale au alocat 250 de mii de lei pentru a cumpara 16 containere pe care sa le transforme in locuinte sociale.
Acestea sunt amplasate pe strada Spicului, in spate la RAR. S-a facut, practic, un ghetou de toti banii, in timp ce blocul Astralis continua sa fie una dintre cele mai urate constructii din oras, amplasata intr-o zona intens circulata.
Tot cu bani multi, am amenajat puncte termice si le-am transformat in asa zise locuinte sociale. In PT 9, de exemplu, cativa dezmosteniti ai sortii stau cam ca intr-un staul. Blocul Astralis este o constructie mare si ptrimitoare, in schimb, dar n-are cine sa o amenajeze.
Zalaul are 99 de locuinte sociale
Nici macar o suta de locuinte sociale nu are municipiul Zalau. 99 sunt de toate, impartite in mai multe zone din oras.
Potrivit informatiilor primite de la Primaria Zalau, autoritatile dispun de 50 de locuinte sociale in blocul C3, pe strada Dumbrava nr. 48. Alte 20 locuinte sociale sunt in blocul C10, pe Aleea Nazuintei nr. 6 si alte 20 in C11, pe aceeasi strada. In blocul C4 de pe strada Dumbrava nr. 48/A sunt doua locuinte sociale. In blocul C16 de pe strada Sfanta Vineri nr. 28 si pe strada Parului la numarul 15 mai figureaza cate o locuinta sociala. Cinci locuinte sociale sunt pe strada Spicului.
Chiria pentru locuintele sociale cu o camera este cuprinsa intre 14 lei si 44,68 lei. Chiria entru locuintele cu doua camere este de 48,52 lei, iar pentru cele cu trei camere ajunge la 63,75 lei.
Locuintele sociale se acorda de Consiliul Local in baza Legii locuintelor nr. 114/1996 unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte la pretul pietei.
Daca s-ar face intr-adevar cele 25 de locuinte sociale in blocul Astralis, iata ca am avea o crestere a numarului acestora in Zalau cu 25 la suta.
Avem 15 locuinte ANL libere
Zalaul are 15 blocuri ANL, unde sunt in total 228 de apartamente. 15 sunt libere in momentul de fata. 18 noiembrie a fost termenul limita de depunere a documentelor pentru completarea dosarelor pentru locuintele ANL, urmand ca acestea sa fie atribuite noilor chiriasi in perioada urmatoare.
In functie de suprafata închiriata, chiria perceputa este de aproape 102 lei pentru un apartament cu doua camere si 70 de lei pentru un apartament cu o camera. Aceste tarife sunt valabile in cazul in care chiriasul are sub 35 de ani. Daca trece de aceasta varsta, se majoreaza si chiria. Pentru cei peste 35 de ani, ale caror contracte de inchiriere au fost prelungite pe perioade de cate un an, chiria este de 265 de lei pentru doua camere si aproape 195 de lei pentru locuintele cu o camera.