Săli de sport, săli festive și diferite alte spații din incinta unităților de învățământ din Zalău vor putea fi închiriate, contra cost. Municipalitatea își propune să valorifice spațiile temporar disponibile din școli, iar profitul să îl împartă cu unitatea de învățământ. Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din 26 august figurează și un proiect de hotărâre privind valorificarea spațiilor din școli, pentru a aduce venituri suplimentare la bugetul local.

Primăria Municipiului Zalău a solicitat școlilor din municipiu comunicarea situaţiei centralizate a spaţiilor temporar disponibile, precum şi a terenurilor aflate în administrarea unităţilor de învăţământ. Pot fi clădiri sau părţi ale acestora, respectiv săli de clasă, săli de festivităţi, cantina, magazie, camere de cămin, ateliere, laboratoare, inclusiv dotările aferente, construcţiile demontabile (garaje,tonete), săli de sport, terenuri de sport şi alte suprafeţe de teren care, în anumite perioade din timpul unui an şcolar, a unei săptămâni sau a unei luni, nu sunt folosite în procesul instructiv-educativ, conform curriculei şcolare, respectiv pentru ore de curs propriu-zise sau pentru programul „şcoala după şcoală”.
În funcţie de planul de şcolarizare pentru anul viitor şi prognoza pentru următorul ciclu de şcolarizare, pentru a putea fi închiriate prin licitaţie publică, consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar au avut obligaţia de a inventaria şi transmite spre aprobarea Consiliului Local al Municipiului Zalău situaţia spaţiilor excedentare temporar disponibile în vederea valorificării acestora, sens în care au fost emise şi transmise hotărârile consiliului de administraţie a fiecărei unităţi de
învăţământ, scrie în raportul care însoțește raportul de hotărâre.


Potrivit municipalității, există solicitări şi din partea unor persoane fizice și juridice care sunt interesate a închiria spaţiile disponibile excedentare ale unităţilor de învăţământ.
Unităţile de învăţământ au solicitat sprijin în ceea ce priveşte organizarea licitaţiei, în contextul în care nu au personal calificat pentru întocmirea documentaţiei de închiriere, astfel că procedura se va efectua prin grija Serviciului Patrimoniu din cadrul Primăriei Municipiului Zalău, cheltuiala fiind de la bugetul local. Primăria va organiza licitaţia, iar de încheierea contractelor, gestionarea şi
derularea acestora răspund în mod direct conducătorii unităţilor de învăţământ.
În ceea ce priveşte procedura de închiriere, aceasta este structurată pe două categorii: închirierea spaţiilor disponibile excedentare pentru perioade de timp fracţionat, în interiorul unei zile sau săptămâni care nu afectează procesul de învăţământ, respectiv
închirierea spaţiilor disponibile excedentare, care nu sunt afectate de procesul de învăţământ.

Chiriile încasate constituie sume ce se fac venit la bugetul local (50%) şi la bugetul unităţii de învăţământ (50%). “Prin valorificarea spaţiilor temporar disponibile situate în incinta unităţilor de învăţământ, prin închiriere, se creează oportunitatea realizării unor venituri la bugetul local”, scrie în raportul municipalității.

Prețurile minime de la care vor porni licitațiile sunt cele stabilite prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 394 din decembrie 2020, privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale, a tarifelor şi chiriilor pentru administrarea bunurilor ce aparţin domeniului public şi privat al municipiului Zalău pentru anul 2021.

Astfel, pentru închirierea unei săli de clasă, prețul de pornire va fi 20 de lei pe oră, iar pentru o sală festivă va fi 40 de lei pe oră. Închirierea unui aterier școlar va costa minim 50 de lei pe oră. În cazul cantinelor, tariful este de 2.000 de lei pentru nunți sau botezuri sau 250 de lei pe oră, pentru alte evenimente.

În cazul spațiilor din incinta școlilor, prețul de închiriere pentru desfășurarea de activități comerciale va fi de 20 lei/mp/lună.

Terenurile de sport se pot închiria de la un preț de pornire al licitației de 20 de lei pe oră, în cazul celor acoperite cu bitum, sau de 70 de lei pe oră, în cazul celor sintetice.

La sălile de sport, tarifele de pornire diferă în funcție de sportul ce urmează a fi practicat. Acestea pleacă de la 100 de lei pe oră pentru fotbal, însă suma scade la 30 de lei pe oră în cazul copiilor și elevilor de la cluburi sportive. Pentru alte jocuri, tariful de pornire este de 30 de lei pe oră, iar pentru sporturi individuale prețul pleacă de la 20 de lei pe oră.

Situația spațiilor din unitățile de învățâmânt propuse spre închiriere poate fi consultată pe site-ul primăriei. Apar pe listă săli de festive, săli de clasă, terenuri pentru amplasare tonete, laboratoare și săli de sport de la 12 școli și licee.