Primăria Zalău vrea să renunțe la ideea de a împrumuta 7 milioane și jumătate de lei de la Trezoreria statului, după ce, la finele lunii trecute, consilierii locali au aprobat, în ședință, accesarea acestui credit. Administrația locală a refăcut calculele bugetare și, în urma unei renegocieri a unui împrumut pe care îl are deja la BCR, a decis să renunțe la împrumutul din vistieria statului. Joi, 10 august, consilierii locali se întrunesc în ședință extraordinară pentru a vota abrogarea hotărârii din luna iulie și, implicit, renunțarea la accesarea împrumutului.

Concret, în 25 iulie, a fost aprobată contractarea unui împrumut de trezorerie în valoare de 7.500.000 lei, pe o perioadă de 5 ani, cu o dobăndă de Robor la 3 luni + 1,5 puncte procentuale, pentru trei obiective de investiţii din municipiu: “Mobilitate urbană durabilă Zalău 2023, etapa II” – 4.700.000 lei, “Modernizarea şi extinderea sistemului de iluminat public din Municipiul Zalău, etapa II” – 1.800.000 lei, “Amenajarea de spaţii verzi pe imobile abandonate sau degradate din Municipiul Zalău, etapa I” – 1.000.000 lei.

Acest împrumut a fost propus pentru accesare având în vedere că în contractul încheiat cu Banca Comerciala Română SA perioada de utilizare a împrumutului de 36 luni expira în data de 7 august 2023, iar acesta nu prevedea clauză de prelungire a perioadei de trageri peste 36 luni. Ca urmare, la data aprobării respectivei hotărâri nu exista o ofertă de modificare a perioadelor de tragere de la BCR, iar termenul pentru depunerea cererii de împrumut la Trezorerie era 1 august.
Doar că, în urma unor discuții cu banca, aceasta a fost de acord cu prelungirea perioadei de utilizare a împrumutului cu încă 6 luni, respectiv de la 36 luni la 42 luni, adică până în data de 7 februarie 2024, în
aceleaşi condiţii de la data contractării împrumutului din 2020 (dobânda ROBOR la 3 luni +2,13 puncte procentuale, calculată trimestrial, proporţional cu suma utilizată.
Soldul rămas neutilizat pentru acest împrumut este de 18.188.297 lei, la data de 7 august 2023.

Potrivit reprezentanților primăriei, pe cele 3 obiective situaţia se prezintă astfel: Mobilitate urbană durabilă Zalău 2023- etapa II – 8.181.583 lei, Modernizarea şi extinderea sistemului de iluminat public din Municipiul Zalău, etapa II – 2.245.853 lei, Amenajarea de spaţii verzi pe imobile abandonate sau degradate din Municipiul Zalău – 1.702.526 lei.
Decizia de a renunța la credit s-a luat “luând în considerare faptul că împrumutul de trezorerie se acordă doar pe maxim 5 ani, încărcătura pe buget este foarte mare în comparaţie cu împrumutul de la BCR, care este pe o perioadă de 15 ani, cu 2 ani perioadă de graţie, chiar dacă dobânda este mai mică la împrumutul de la trezorerie dar trebuie achitate ratele şi dobânzile de la data semnării contractului, chiar dacă nu au fost utilizate sumele din împrumutul contractat, împrumutul fiind virat în contul autorităţii în 5 zile de la încheierea convenţiei”, explică reprezentanții primăriei.
În plus, adaugă că, din punct de vedere tehnic, nu se poate estima un grafic de lucrări cert, cu perioadă de timp bine definită, pentru proiectul “Mobilitate urbană durabilă Zalău 2023- etapa II”, unde necesarul de sume este cel mai mare, dat fiind faptul că acest proiect se suprapune peste proiectul realizat de Compania de apă pentru introducere sau înlocuire reţele canalizare şi apă, iar evoluţiile lucrărilor pe proiectul municipalității sunt condiţionate de acestea.

“În aceste condiţii, considerăm că se impune renunţarea la cel de-al doilea împrumut de trezorerie aprobat prin HCL 244/25.07.2023 şi utilizarea în continuare a creditului de la BCR până la nivelul contractat în raport cu angajamentele prevăzute în contractele de finanţare a proiectelor finanţate din acesta, chiar dacă vor mai fi necesare redistribuiri de sume alocate între obiective, ţinând cont de faptul că până la finalul anului 2023 cea mai mare parte dintRe proiecte trebuie finalizate şi recepţionate, ca urmare vor trebui efectuate plăţile finale”, scrie în raportul care însoțește proiectul ce va fi supus, joi, 10 august, la vot.
Primăria Zalău are deja un împrumut la Trezorerie, aprobat în luna iunie a acestui an, tot în valoare de 7,5 milioane de lei, banii fiind necesari pentru asigurarea contribuţiei proprii şi a cheltuielilor neeligibile aferente altor obiective de investiţii. Astfel, în iunie, s-a stabilit că e nevoie de 2.275.000 lei pentru trotuare și piste de bicilete pe Bulevardul Mihai Viteazu, 676.000 lei pentru modernizarea străzii Corneliu Coposu, 2.470.000 lei pentru pietonizarea străzii Unirii, 2.079.000 lei pentru reabilitarea DJ 191C.