Bazinul de inot in faza „bunelor intentii”
Despre necesitatea construirii unui bazin de inot, la standarde decente, in municipiul Zalau, s-a discutat destul de mult in ultimii ani. Deocamdata zalauanii care iubesc acest sport sunt inca nevoiti sa mearga zeci de kilometri pentru a se putea „balaci” in conditii normale. Singurul bazin existent in oras este neacoperit si, in consecinta, nu poate fi utilizat decat in sezonul estival. Iar despre cursuri de inot pentru copii si elevi nici nu poate fi vorba.
In vara anului 2007, primaria anunta ca s-au facut demersuri pe langa administratia centrala pentru ca Zalaul sa beneficieze de cel putin un bazin de inot, banii urmand a fi primiti din fonduri de la bugetul de stat prin Programul National „Bazine de inot”. La nivelul intregii tari, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) isi propunea sa construiasca 70 de bazine dintre care 10 olimpice, 20 de polo (cu dimensiuni de 33 pe 25 metri) si 40 didactice – situate in scoli sau in apropierea acestora, pentru uzul elevilor ca mijloc de dezvoltare armonioasa a organismului si de petrecere a timpului liber.
Proiectul a ramas insa doar la faza de „bune intentii”, iar pana in momentul de fata nu s-a intreprins nimic pentru inceperea acestor investitii, nefiind realizate nici macar contractele pentru proiectarea bazinelor. In Zalau au existat si sponsori care s-au aratat dispusi sa sprijine construirea unui bazin de inot. Dar intre timp s-au razgandit…
Astfel, TenarisSilcotub a donat aproximativ 70.000 de dolari primariei, banii urmand a fi directionati pentru infiintarea unui bazin de inot. Sponsorul a trimis insa o adresa prin care a solicitat returnarea sumei. „M-a surprins cererea Tenaris deoarece ar fi trebuit sa stie ca o suma data ca sponsorizare nu mai poate fi ceruta inapoi. Oricum, ei nu au platit impozit pentru acesti bani”, a spus primarul Radu Capilnasiu.
Teren exista,
banii lipsesc
Dar, „dupa lupte seculare” edilii Zalaului sunt din ce in ce mai aproape de construirea unui bazin de inot acoperit. Administratia locala a fost ajutata si de o persoana generoasa care s-a hotarat sa doneze 11.978 de metri patrati, in extravilanul orasului (parcela Farcas Domb). Terenul valoreaza, conform evaluarii, 250.000 de euro, iar printre conditiile impuse de donator apare si obligativitatea ca, pana la 27 octombrie 2010, sa inceapa lucrarile de constructii pentru bazinul de inot. „Speram ca anul acesta bazinul de inot din Zalau sa fie cuprins pe lista de investitii a MLDPL si astfel sa ne putem incadra in termenul impus de persoana care a donat parcela”, a mai adaugat Capilnasiu.
Investitia, de aproape 8 milioane de euro, va fi suportata din fonduri guvernamentale, iar contributia administratiei locale va consta doar in amenajarea terenului si racordarea la utilitati – apa, curent, gaz.
Primaria Zalau asteapta fondurile pentru bazinul de inot
Articole
Femeie în stare gravă în accidentul dintre Surduc și Var
Conducatoarea unui autoturism, o femeie de 66 de ani, din localitatea Surduc, în timp ce se deplasa pe DN1H, din directia Surduc spre Var, în împrejuri ce urmează a fi stabilite, a intrat în coliziune cu autoturismul care se deplasa pe sensul opus de mers, la volanul căruia se afla un bărbat de 54 de ani, din localitatea Lemniu, comuna Letca. În urma impactului, a rezultat ranirea a 4 persoane, una dintre acestea fiind transportată la spital,…
Mai mult...Crăciunul: o perspectivă nouă
”La început era Cuvântul, și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul. Toate prin El s-au făcut, și fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut.” (Ioan 1, 1-3) Dragilor, a mai trecut un an, a mai venit un Crăciun…. iar noi ne aflăm la câteva clipe distanță de Nașterea Mântuitorului, eveniment istoric fundamental care a despărțit timpul în două și care ne invită, și-n acest an, să-i fim contemporani. Cum ne găsește acest…
Mai mult...