Cea de-a doua contestatie depusa de firma Conrom SRL in cadrul licitatiei pentru campusul de la Liceul Pedagogic „Gheorghe Sincai” a avut exact aceeasi soarta ca si prima, adica a fost admisa de Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC). Drept urmare, printr-o decizie a CNSC din luna februarie, Primariei Zalau (organizatorul licitatiei) i se dispune „anularea raportului procedurii si a actelor subsecvente acestuia si continuarea procedurii cu etapa de evaluare a ofertelor, inclusiv cu verificarea indeplinirii de catre ofertanti a criteriilor de calificare”. Asta nu inseamna decat ca licitatia pentru desemnarea unui constructor al campusului de la Liceul Pedagogic se reia aproape de la zero, dupa aproape sapte luni de la inceperea acestei proceduri (in august anul trecut).
Potrivit datelor primite de la Primaria Zalau, atat prima contestatie, depusa de SC Conrom in octombrie 2008, cat si cea de acum (depusa la CNSC in 23 ianuarie 2009), au la baza faptul ca oferta firmei in cauza a fost respinsa de fiecare data de comisia de evaluare. Prima respingere a fost argumentata de primarie prin faptul ca din oferta Conrom lipseau „mai mult de trei dintre documentele solicitate in cadrul documentatiei de atribuire”. Oferta firmei a fost respinsa si a doua oara pentru ca – se precizeaza in informatiile primite de la primarie – „oferta nu satisface cerintele caietului de sarcini (…), iar explicatiile prezentate de ofertant, la solicitarile comisiei de evaluare nu au fost concludente”. Intrebat cum se face ca, in ciuda acestor argumente aparent solide, ambele contestatii au fost admise, primarul Radu Capilnasiu ne-a declarat ca nu-si explica nici el acest lucru.
De cealalta parte, patronul SC Conrom SRL Zalau, Vasile Tripon, are o explicatie pentru ceea ce se intampla. „La deschiderea ofertelor, noi am venit cu cea mai avantajoasa oferta, suma propusa de noi fiind cu aproximativ doua miliarde de lei vechi mai mica decat a urmatorului ofertant” – a explicat Tripon, precizand ca in caietul de sarcini, criteriul principal de atribuire stabilit a fost pretul cel mai mic. El a apreciat ca primaria a eliminat, deliberat, firma sa „ca sa nu intre in calcule”. Cat despre motivele invocate de Primaria Zalau la respingerea ofertei Conrom, Vasile Tripon sustine ca acestea sunt neintemeiate, fapt confirmat, de altfel, si de CNSC, care a admis ambele contestatii. Mai mult, patronul este de parere ca respingerea repetata a ofertei firmei sale are drept cauza faptul ca primaria doreste ca licitatia sa fie castigata, cu orice pret, de Lotus (care, in asociere cu Tacon, a fost desemnata, de catre primarie, de doua ori castigatoare in aceasta controversata licitatie; cele doua contestatii depuse de Conrom au blocat, insa, semnarea contractului). Convins ca are dreptate, Vasile Tripon ne-a declarat ca va sesiza aceste fapte la Institutia prefectului si la guvern, urmand ca, daca va fi necesar, sa apeleze si la instanta.