Primaria din Hida are datorii de peste 20 de miliarde de lei vechi numai pentru lucrarile executate la campusul scolar, proiect initiat de Guvern.
Primaria comunei Hida este la un pas de faliment din cauza implementarii unui program guvernamental, derulat prin Ministerul Educatiei si Cercetarii, de construire a campusurilor scolare in mediul rural. Este al treilea an in care lucrarile la campusul scolar au fost sistate din lipsa banilor, iar datoriile comunei se ridica in prezent la peste 24 de miliarde de lei vechi. Aproape jumatate din aceasta suma o reprezinta doar penalitatile pentru neplata lucrarilor. Problema care arde la Hida este ca administratia nu are bani nici pentru plata lucrarilor executate, dar nici pentru penalitati. Mai mult, atat Guvernul, cat si Ministerul Educatiei au intors spatele si nu au facut niciun demers pentru a scapa de la faliment una dintre cele mai mari comune salajene. Lucrarile de constructie la campusul din Hida au inceput in anul 2008 si au fost sistate un an mai tarziu din lipsa de finantare. In anul 2010, constructorul -Universal Construct SA din Satu Mare – a dat in judecata Primaria Hida pentru neplata lucrarilor si a castigat procesul, instanta obligand administratia locala sa plateasca penalitati pentru fiecare zi de intarziere a platii. Dumitru Petrus, primarul comunei Hida, spune ca Primaria va fi executata silit daca in cel mai scurt timp nu isi va achita datoria catre constructor. „Nu eu am vrut sa construiesc acest campus! A fost decizia Ministerului Educatiei, nicidecum a Primariei Hida. Programul de construire a campasurilor scolare a pornit de la Guvern, chiar daca noi nu aveam bani sa le construim. Am cerut sprijin de nenumarate ori, inclusiv primului ministru, dar nimeni nu ne-a mai dat bani”, precizeaza primarul Petrus.
Crasna a adoptat alta strategie
Primaria Crasna, desi trebuia sa construiasca un campus scolar in cadrul aceluiasi proiect guvernamental, a decis sa nu inceapa lucrarile pentru ca nu aveau fonduri suficiente. „Noi nu am inceput constructia la campus pentru ca nu am avut suficiente fonduri, dar am accesat proiecte europene si construim „after school” in fiecare localitate din comuna. Daca ne-am fi aruncat si noi cu capul inainte, ajungeam acum in aceeasi situatie cu celelalte comune”, a declarat primarul Pop Emeric. Dar planul administratiei din Crasna este altul. Recent, a achizitionat o cladire a fostului complex cooperatist cu 10 miliarde de lei vechi, cladire ce va fi transformata in campus scolar daca vor fi alocati bani pentru reabilitarea ei.
Comuna Sig, in aceeasi oala…
O alta primarie salajeana inclusa in proiect si „tepuita” de Guvern este cea a comunei Sig. Doar ca la Sig situatia nu e atat de grava precum in comuna Hida; mai bine spus, nu e amenintata de faliment. Si aici lucrarile la campusul scolar au fost sistate din lipsa de finantare, dar Primaria nu are de platit penalitati. „Avem datorii de peste 16 miliarde de lei vechi pentru lucrari executate si nedecontate. Chiar in aceste zile Directia Generala a Finantelor Publice ne-a cerut cifra exacta a datoriei pe care o avem. Speram sa primim si banii, daca ni s-a cerut evidenta”, a declarat pentru Graiul Salajului un reprezentant al Primariei Sig.
Rectificarile bugetare, singura speranta a primariilor
Primariile salajene amenintate de faliment asteapta in aceste zile bani din doua surse. Saptamana trecuta, Guvernul a alocat 38.5 milioane de lei Ministerului Educatiei si 66.5 milioane de lei unor administratii locale aflate in dificultate. O parte din acesti bani vor ajunge si la noi in Salaj, dar inca nu se cunosc destinatiile concrete ale banilor. La nivelul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj nu s-a primit deocamdata nicio hartie oficiala care sa cuprinda suma de bani alocata sau destinatia banilor. Marinela Floasiu, consilier de investitii in cadrul ISJ, a declarat ca Inspectoratul are datorii catre agentii economici pentru lucrari executate si nedecontate doar in comunele Sig si Hida. Numai ca Inspectoratul va plati doar lucrarile contractate, nu si penalitatile pentru aceste sume. Primarii spera ca banii pentru penalitati sa fie alocati de Guvern.