Firmei RFV Distriterm, care a achizitionat sistemul de distributie a agentului termic in Zalau, i-ar prinde bine si capacitatea de productie.
Firmei RFV Distriterm, care a achizitionat sistemul de distributie a agentului termic in Zalau, i-ar prinde bine si capacitatea de productie. Primaria Zalau a stabilit pretul de vanzare pentru 99,99 la suta din actiunile detinute de catre Consiliul Local la Uzina Electrica.
Societatile comerciale interesate sa cumpere fostul CET trebuie sa scoata din vistierie minim 10,6 milioane de euro, potrivit raportului de evaluare, care stabileste pretul unei actiuni la valoarea de 2,68 euro. „Metoda de privatizare va fi licitatie in plic inchis si oferta trebuie sa fie cel putin la nivelul stabilit in raportul de evaluare, astfel nu se permite scaderea pretului”, ne-a declarat primarul Radu Capilnasiu. Edilul spune ca se doreste privatizarea Uzinei Electrice „in primul rand pentru faptul ca sectorul energetic a fost intotdeauna un sector care avea nevoie de multe resurse financiare si Consiliul Local nu are capacitatea de a asigura aceste fonduri”. In alta ordine de idei, Municipiul Zalau va mai detine dupa finalizarea procedurii de privatizare a Uzinei Electrice un numar de 396 de actiuni, reprezentand 0,01 la suta din capitatul social.
Insolventa si aparatura invechita la Uzina
Incepand cu luna aprilie 2012, Uzina Electrica nu va mai putea asigura o productie corespunzatoare necesitatilor de consum, iar singura alternativa este o investitie pentru montarea unor capacitati noi de productie, care ar costa Consiliul Local zeci de milioane de euro. Instalatia de ardere pe carbune este intr-o stare necorespunzatoare si pentru a permite functionarea in continuare a acestei instalatii este necesara realizarea unor masuri de conformare la cerintele de mediu, masuri ale caror costuri au fost estimate la 44 de milioane de euro, conform documentatiei tehnice cuprinse in proiectul de privatizare. Instalatia de ardere pe gaz metan functioneaza incepand cu anul 2008 cu o derogare de functionare din partea autoritatii de mediu, derogarea expirand in aprilie 2012, iar dupa aceasta data cazanul va fi declarat inchis. In momentul de fata SC Uzina Electrica SA se afla in insolventa.
RFV nu s-a hotarat inca daca va cumpara CET-ul
Desi in urma cu o luna de zile Szmola Roland, directorul RFV, spunea ca societatea pe care o conduce „va candida la licitatie pentru a obtine Uzina Electrica” si ca dispune de „fondurile necesare pentru a investi in modernizarea acesteia”, dupa stabilirea pretului de catre Primaria Zalau societatea RFV nu pare hotarata ca va achitiona Uzina Electrica. „In cazul in care se va organiza o licitatie, RFV ZA Distriterm planifica sa cumpere caietul de sarcini. Decizia de achizitie va fi precedata de pregatirea unui studiu de impact”, ne-a declarat Trella Gyopar, purtatorul de cuvant al RFV. Totusi, potrivit primarului Radu Capilnasiu, in afara de RFV s-au aratat interesati de achizitionarea pachetului de actiuni si alti investitori.