Astfel, programul "Prima Casa" se numeste acum "O familie, o casa", dupa ce Senatul a adoptat, miercuri, 18 septembrie 2019, transformarea acestui program intr-unul cu caracter social.
Proiectul a fost adoptat cu 72 de voturi "pentru" si 10 "abtineri" si prevede modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului "Prima casa", precum si pentru aprobarea unor masuri de aplicare a acestuia.
Faptul ca programul va avea un caracter social inseamna ca vor putea achizitiona o locuinta doar persoanele ale caror venituri lunare nete nu depasesc, individual, 4.500 de lei. Pentru familiile cu unul sau mai multi copii, limita veniturilor este de 7.000 de lei. Locuintele ce vor putea fi cumparate vor trebui sa aiba un pret de maximum 70.000 de euro echivalent lei la cursul BNR valabil la data incheierii contractului de vanzare-cumparare, iar valoarea finantarii garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.
Conform noilor prevederi, beneficiarii vor fi nevoiti sa scoatadin buzunar un avans minim de 5%, lucru care s-a pastrat de la vechiul program.
Noul program "O familie, o casa", mai prevede reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobanzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai multi copii, precum si reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobanzii creditului garantat pe toatadurata Programului pentru familiile cu un singur copil.
Prin noul program vor putea fi solicitati bani si pentru construirea unei locuinte si, de asemenea, vor putea fi cumparate si locuinte vechi, nu numai locuinte noi, asa cum prevedea programul clasic "Prima Casa". Proiectul a fost initiat de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici.