Prima banca de timp din România funcționeaza în Zalau. Conceptul, importat din strainatate, presupune un schimb de servicii fara o plata în bani, ci în timp. O persoana ofera servicii altei persoane și, la rândul sau, va primi servicii de care are nevoie, atunci când are nevoie. De exemplu, poți lucra o ora ca șofer, iar un contabil va lucra la rândul lui pentru tine o ora.
Banca funcționeaza foarte simplu – orice om interesat poate veni la banca, se înscrie, apoi muncește „în cont”. Îi sunt contabilizate orele-credit în banca de timp din Zalau. Ulterior, poate cere servicii în limita orelor-credit pe care le are.
„Funcționeaza ca o baza de date în care este înscrisa cererea și oferta unor oameni. Oamenii aceia presteaza un anumit serviciu și sunt platiți în file de cec care valoreaza cât au lucrat în ore”, spune Alexandru Dan, inițiatorul proiectului, citat de Digi 24.
Doris Vereș, de exemplu, este asistent social și are grija de zeci de copii bolnavi de autism. S-a încris la banca de timp, unde vrea sa lucreze ca șofer. Spera, în schimb, sa obțina consultații gratuite la cabinetul veterinar pentru pisica ei.
„știu ca exista situații în care un om nu tot timpul are mașina lânga el și poate pe moment are nevoie de șofer. Cum îmi place sa conduc, pot sa îmi ofer serviciile de transport. Servicii de care aș avea nevoie – în primul rând de un veterinar foarte bun, având în vedere ca sunt stapâna de motan”, spune Doris Vereș, clienta a bancii de timp.
Norocul ei face ca din cele 50 de persoane înscrise, pâna acum, în acest proiect sa fie și un medic veterinar, care o va putea ajuta la nevoie. stop_coloana Alții ofera servicii de transport, de îngrijire copii sau consultanța în contabilitate.
„Sa-ți oferi serviciile pe care le desfașori cu placere contra unor servicii care nu îți fac placere sa le efectuezi”, explica Lenuța Sabau, contabila. Oamenii spun ca aceasta inițiativa este binevenita, mai ales într-o perioada în care toate serviciile sunt scumpe.
Banca de timp funcționeaza în 26 de țari din lume. În Marea Britanie exista peste 100 de astfel de banci de timp, iar în Statele Unite ale Americii sunt recunoscute oficial 53, scrie Digi 24.
„Ideea mi-a venit din cauza frustrarii pe sistemul economic si a comunitaților care nu vad altceva decât banul și am vrut sa schimb asta. Sa aduc oamenii mai aproape și sa ne maturizam ca societate. Sediul bancii de timp este la Centrul Noro, de unde ne vom putea desfașura activitațile”, ne-a spus Dan Alexandru, inițiatorul proiectului.
Dan Alexandru, inițiatorul proiectului, are doar 22 de ani, este originar din Zalau, a urmat studiile Facultații de Studii Europene la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, iar în prezent lucreaza la Centrul de Recuperari NoRo.