Prim-ministrul Dacian Ciolos spune tuturor ce sanse are tara si care sunt nesansele care pandesc natiunea

Premierul Dacian Ciolos si-a lansat luni seara Platforma România 100 – titlu ales in virtutea faptului ca România va celebra in 2018 centenarul Marii Uniri. Platforma lansata pe facebook contine zece principii ale unei guvernari si proiecte nationale care ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor.
Dupa alegeri riscam sa fim condusi de politicieni condamnati penla si avem nevoie de o reforma profunda a statului
Preimerul precizeaza ca propune Platforma România 100 pentru recâstigarea „încrederii în România si în noi însine”. „Daca vrem ca România sa creasca, avem nevoie de o reforma profunda a statului. Avem nevoie de o reîmprospatare profunda a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, sa ni le asumam dincolo de angajamente politice si cicluri electorale”, afirma Ciolos in postarea sa, însotita si de documentul proiectului.
Premierul Dacian Ciolos spune in Platforma România 100 ca, dupa alegerile parlamentare, riscam sa ramanem cu o elita corupta si sa fim condusi de corupti, care „nu mai pot reprezenta viitorul”.
„Dupa alegerile din 11 Decembrie 2016, România risca sa aiba în prima linie, sa fie condusa de oameni politici cercetati penal, cu condamnari penale, oameni care nu mai pot reprezenta viitorul. La 100 de ani de la Marea Unire, România merita o clasa politica cinstita, care sa devina un model de etica si onestitate, nu de populism si demagogie. Merita un Parlament ai carui membri respecta justitia, care tin cont de nevoile si de asteptarile societatii, care lucreaza pentru tara, nu pentru interese private. România are nevoie de oameni politici, demnitari si oameni de stat vizionari, în serviciul cetatenilor”, se arata în platforma.
De altfel, primul principiu la care se refera documentul vizeaza lupta anticoruptie.
„Nicio forta politica din România nu trebuie sa puna oprelisti luptei împotriva coruptiei, sa slabeasca justitia si statul de drept. Coruptia înseamna saracie, coruptia ne condamna la subdezvoltare”, arata Dacian Ciolos, subliniind ca „România are nevoie de o justitie puternica, independenta”.
Premierul spune ca unele partide par sa nu fi înteles ca trebuiau sa se deschida spre societate în acest an de guvernare independenta politic care a trecut de la tragedia din Colectiv, an în care au beneficiat de un ragaz.
„Mandatul de Premier pe care l-am preluat în noiembrie 2015 a avut obiectivul de a asigura stabilitatea politica si economica a tarii. Totodata, a avut rostul de a da partidelor politice ragazul necesar sa se reformeze, sa recâstige încrederea oamenilor, sa se deschida mai mult spre societate. Unele partide nu par sa fi mers pe aceasta cale. Acest an de guvernare exceptionala, independenta politic, a fost pentru ele doar o forma de a trage de timp, pentru a lasa sa se domoleasca energiile descatusate de #Colectiv. În esenta, modul lor de a se raporta la oameni, la alegatori, a ramas acelasi” a scris Ciolos.
Romanii sunt chemati sa continue schimbarea inceputa
„Eu cred ca în România poate exista un alt mod de a administra interesul public, deschis, în dialog cu oamenii, pornind de la ideea ca interesul general este mai bine servit de o administratie profesionista si nu politizata. Asta am început sa fac în acest an. Nu totul a mers bine, dar am încercat sa corectam cu onestitate greselile facute. Dar, tocmai pentru ca acum am aceasta experienta, cred ca schimbarea poate sa continue. Din punctul meu de vedere, un proiect de guvernare dupa alegerile din 11 Decembrie 2016 ar trebui dezvoltat în baza unor principii asumate public, sustinute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizatiile societatii civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem ca aceasta schimbare e necesara”, spune Ciolos.
Principiile pentru gurnare propuse de Dacian Ciolos
Premierul Dacian Ciolos spune in Platforma România 100 ca administratia are nevoie de o reforma profunda si trebuie creat un corp administrativ competent, integru, ca respectul pentru cetateni trebuie scris în ADN-ul administratiei.
Cele 10 principii ale platformei se refera la lupta împotriva coruptiei, clasa politica responsabila, debirocratizarea, crestere economica sanatoasa si crearea mai multor locuri de munca, combaterea saraciei, economie competitiva, educatie, sanatate, consolidarea pozitiei României în Uniunea Europeana si în NATO, sustinerea românilor din diaspora, inclusiv prin încurajarea acestora sa se întoarca acasa.
”Mandatul scurt al actualului guvern a demonstrat limitele schimbarii în conditiile unui aparat administrativ opac, nereformat si puternic politizat. Ne-am aliat cu cetatenii pentru a le simplifica interactiunea cu institutiile statului. La 100 de ani, românii merita un stat puternic, reformat, cu o administratie competitiva, profesionista, deschisa, pentru oameni (…) Doar în felul acesta administratia va inspira încredere si respect (…) Mediul de achizitii publice trebuie gestionat mai eficient, mai transparent, astfel încât sa maximizam investitiile din bugetul tarii”, a mentionat prim-ministrul în platforma.
Proiectele nationale indispensabile
Printre proiectele nationale pe care Ciolos le considera indispensabile se afla reforma administratiei publice, operationalizarea Strategiei Nationale Anticoruptie, întarirea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) si întarirea sistemului judiciar, asumarea si operationalizarea celor 17 capitole ale Strategiei România Competitiva, crearea unui Program national pentru sprijinirea antreprenorialului ca motor al economiei românesti, continuarea Pachetului anti-saracie, încurajarea participarii Diasporei în economie prin abordari de tipul “RePatriot” si continuarea programelor Diaspora Start-Up si pregatirea în conditii optime a Presedintiei române a Consiliului Uniunii Europene în 2019. Ciolos a mai mentionat aici dezvoltarea gazoductului Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA) si continuarea eforturilor de interconectare energetica si consolidare a independentei si securitatii energetice a tarii, sprijinirea sportului de performanta si dezvoltarea unui program national de promovare a sportului de masa.
In nici doua zile, pana ieri, aproape 36.000 de oameni au semnat adeziunea la Platforma Romania 100 a premierului Dacian Ciolos.