Nici unul dintre principalii candidatii la presedintia Romaniei (Traian Basescu, Crin Antonescu, Mircea Geoana, Sorin Oprescu) nu isi ia angajamente, nu se asociaza cu un proiect concret pentru Romania, nu isi asuma responsabilitati, folosind excesiv in discursurile de campanie verbul „trebuie” fara sa il insoteasca de explicatii clare privind actiunile pe care doresc sa le intreprinda din pozitia de Presedinte.
Cele afirmate mai sus se desprind dintr-un studiu al Institului pentru Politici Publice (IPP), care a realizat o analiza asupra discursurilor primilor patru candidati la Presedintia Romaniei in primele trei saptamani de campanie electorala (inclusiv pe cele de la dezbaterile organizate in acest interval), 23 octombrie – 13 noiembrie.
BASESCU SE BATE SI CU ILIESCU
Cele mai dese referiri ale candidatului Traian Basescu sunt la Romania, dar si la Parlament si partide incercand sa isi asocieze candidatura unui tip de establishment politic in care se va implica. In discursurile publice analizate, candidatul Traian Basescu nu ii mentioneaza la fel de des pe toti contracandidatii, ci mai ales pe Mircea Geoana dar si pe politicienii: Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc. Dintre toti candidatii analizati, Basescu se raporteaza cel mai des la partide, mai ales la PSD.
ACCENT PE PROBLEME ECONOMICE LA GEOANA
In ceea ce il priveste pe candidatul Mircea Geoana, in discursurile sale din prima parte a acestei campanii, se refera cel mai des la Basescu dintre contracandidatii in cursa electorala. Este candidatul cu cele mai multe referiri la guvernare discursurile sale accentuand temele economice (criza, bani, locuri de munca), dar si agricultura – teme prioritare intre preocuparile romanilor.
ANTONESCU – CANDIDATUL CU CEL MAI TAIOS DISCURS
Presedintele in functie, Traian Basescu, este cel mai des invocat in discursurile candidatului Crin Antonescu. Liberalul tinteste in mod evident functia de Presedinte pe care o invoca in toate discursurile rostite pana acum in campanie, insistand asupra reprezentarii intereselor oamenilor. Mult mai putine referiri sunt, din aceasta perspectiva, la PNL. „Din frecventa folosirii unor cuvinte, apreciem discursul electoral al lui Antonescu ca fiind mai taios decat cele ale contracandidatilor sai”, mai precizeaza expertii IPP.
INDEPENDENTA – CUVANTUL DE ORDINE LA OPRESCU
La randul sau Crin Antonescu este mentionat mult mai putin in discursurile publice ale candidatului Sorin Oprescu, fata de referirile acestuia la Basescu sau la Geoana. Dese mentiuni regasim in discursurile electorale ale lui Sorin Oprescu la oameni (promovand conceptul in antiteza cu partidele), la Romania si la avantajele unui independent autentic in functia de Presedinte.
Fuga de responsabilitate
„Folosind verbe impersonale (cel mai des folosit este „trebuie”), candidatii se eschiveaza de la a-si asuma angajamente concrete, pentru a nu da posibilitatea contracandidatilor sa ii critice sau cetatenilor sa ii evalueze”, mentioneaza IPP. Reprezentantii institutului vor monitoriza si urmatoarele aparitii publice ale candidatilor, un raport detaliat urmand a fi prezentat la finalul campaniei electorale.
Prezidentiabilii bat apa in piua
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...