Preţul deratizării la Zalău – intre DNA, un şobolan şi directiva europeană

Primăria Zalău a majorat pe 23 martie tarifele pentru deratizare în oraş, activitate de care se ocupă firma ploieşteană Coral Impex SRL. Unul dintre motive, după cum susţinea primarul Radu Căpîlnaşiu, a fost că deratizarea nu s-a făcut eficient şi că un zălăuan a ajuns să fie muşcat de un şobolan.
“Creşterea vine acum din normele Uniunii Europene care stabilesc cantitatea de substanţă activă care trebuie dată pentru partea de deratizare şi noi am ştiut că avem un contract să păstrăm cantitatea care a fost iniţial. Doar că am avut o situaţie chiar anul trecut în care o persoană a fost muşcată de către un şobolan, s-a îndreptat împotriva noastră pentru acele daune şi s-a stabilit prin instanţă (daunele – n.r.) la nivelul a cateva mii de lei, nu mai reţin exact şi noi ne-am îndreptat împotrica SC Coral Impex SRL. SC Coral Impex SRL, în situaţia asta o să ne spună foarte clar că nu mai răspunde de astfel de situaţii dacă nu asigurăm conform normelor stabilite de către ANRSC, de către producător şi normele UE”, explica Radu Căpîlnaşiu.
Printr-o adresă înaintată primăriei de firma Coral Impex se cerea majorarea cu motivarea că s-a modificat doza de aplicare a raticidului pe unitatea de suprafaţă. Coral Impex susţine că în urma unei directive europene, raticidul folosit, Factorat Pasta, trebuie de acum aplicat în cantităţi de 4 – 10 kilograme pentru un hectar, faţă de 2 – 3 kilograme pe hectar, cât era înainte. Demersul pentru majorarea tarifelor la deratizare apare la scurt timp după ce, în toamna anului trecut, procurorii DNA au luat cu asalt mai multe primării din ţară şi au făcut o descindere inclusiv la Primăria Zalău, pentru a verifica contractele de deratizare încheiate cu firma Coral Impex.
După descinderea procurorilor DNA la Primăria Zalău, şeful Direcţiei Corp Control din cadrul Primăriei Zalău, Ştefan Jugrestean, stop_coloana a fost în octombrie 2015 la sediul DNA Cluj-Napoca, unde a avut de dat cu subsemnatul. Suspiciunile care planau asupra funcţionarilor publici din mai multe primării care au contracte cu Coral Impex reies din analiza coroborată a informaţiilor disponibile în anchetă, care a evidenţiat că, în mod curent, sume de bani şi foloase necuvenite erau remise pentru a-i determina pe funcţionarii cu atribuţii de control şi decizie să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu sau să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intră în sfera atribuţiilor acestora, cum ar fi aprobarea creşterii tarifelor pentru serviciile prestate de către societatea comercială menţionată; includerea de noi suprafeţe pentru realizarea deratizării şi dezinsecţiilor prin încheierea de acte adiţionale la contractele deja existente; prelungirea contractelor anterior încheiate, fără verificarea legalităţii; avizarea nejustificată a statelor de plăţi (chiar şi în cazul în care serviciile atribuite în acte nu au fost prestate deloc ori au fost prestate parţial, ori în condiţii de calitate inferioară); aprobarea preferenţială a decontării facturilor emise de Coral Impex.În desfăşurarea tuturor acestor activităţi s-a urmărit satisfacerea propriilor interese ale persoanelor implicate, în dauna interesului public, şi anume încasarea sumelor de bani de la instituţiile publice prin maximizarea profitului, respectiv obţinerea de foloase materiale necuvenite, se arată într-un comunicat al DNA Cluj-Napoca.