Am fost la hala agroalimentara din Centru ca sa vedem ce anume conditioneaza pretul produselor agroalimentare si ce parere au cumparatori si vanzatori despre preturile din anul acesta.
rn
Hala agroalimentara are mai multe sectoare (de producatori agricoli, de comercianti, legume-fructe, de flori, lactate, miere). Tot in incinta hali se vor muta si cei de la Serviciu Paspoarte pe perioada cand se vor face renovari in corpul de cladire al Prefecturii.
rn
"Avem in total 103 mese, asa a fost conceputa piata si am suplimentat la solicitare cu inca 12 mesi si mesele de flori le aducem in functie de sezon" ne-a informat Ioana Hosu, sef birou "Administrarea Pietelor", care a avut amabilitatea sa ne ofere cateva informatii legate de mesele din cele doua hale agroalimentare din Zalau, legatura dintre mese si pretul produselor expuse la vanzare de catre producatori si comercianti.
rn
Mesele de legume-fructe sunt de doua tipuri, mesele dreptunghiulare care au un pret, au 1,30 mp si mesele care sunt pe colturi, care au 1,02 mp au alt pret. Preturile difera si in functie de cine vinde, adica producatori sau comercianti. In hala se practica doua feluri de tarife, unul de rezervare (prin licitatie) si unul zilnic. Ultima licitatie pentru mesele de la hale agroalimentara, din Centru si de la Astralis, a fost vineri in 28 iunie 2019. Acum nu mai sunt mese de inchiriat in hala din Centru, decat cele ocazionale pentru producatori care vin pe perioada de vara cu fructe (afine, strugurasi, zmeura).
In piata de la Astralis in urma licitatie au mai fost inchiriate 10 mese in sectorul comercianti, iar pentru producatori nu mai sunt mese. Vitrinele de lactate sunt pline, chiar daca au fost suplimentat ocazional sambata, pentru cei care vin cu certificate de producator, administratia pietei fiind obligata sa le puna la dispozitia producatorilor.
rn
Preturile la produse din aceste hale difera din cauza dimensiuni meselor, dar si din cauza celor care le vand, de producatori sau comercianti. Producatori sunt o "idee mai favorizati" in vanzarea produselor, mai ales ca pietele sunt pentru ei, pentru a-si valorifica produsele, sa aiba o sursa de venit, desi se stie ca veniturile lor sunt practic inexistente. Insa, preturile la producatori nu sunt mai mici decat la comercianti. Anul acesta fructele isi vor pastra pretul pentru ca am avut parte de furtuna si acestea au fost afectate. De asemenea, peste vara legumele vor avea un pret ridicat pentru ca cei mai multi sunt din Crasna, Varsolt, Pericei si culturile lor au fost foarte afectate de fenomenele meteorologice.
rn
Parerile cumparatorilor au fost diferite atunci cand i-am intrebat referitor la preturile din piata, pentru unii sunt cam piperate (rosii, afine), pentru altii au mai scazut (la varza), sunt si care spun ca si-au facut prieteni printre vanzatori.
Dintre comercianti, unul ne-a spus ca, pentru cirese a crescut pretul la achizitie la 10 lei si pe piata le vinde cu 12 lei, iar un altul despre pretul la lebenita ne-a spus ca "sunt ca si anul trecut si la cumparare si la vanzare". Dintre producatori, cineva ne-a spus ca "preturile nu sunt mari" in functie "de cum plateste masa si la cat munceste pentru ele ca producator".