Plecarea romanilor in strainatate are in multe cazuri efecte nefaste asupra copiilor ramasi in tara, parasiti de parinti, de cele mai multe ori la varsta la care ar avea nevoie cel mult de afectiunea, grija si indrumarea parinteasca. Grav este si faptul ca unii dintre acesti copii pasesc dincolo de limitele legii si comit infractiuni.
Cei plecati in „taramuri ale fagaduintei” spera sa scape de saracie muncind din zori pana in seara, in conditii care uneori se aseamana cu sclavajul. Unele familii isi duc si copiii cu ele, dar de cele mai multe ori acestia raman in tara. Daca tinem cont de faptul ca multi dintre cei care au plecat peste hotare nu lucreaza legal si locuiesc in conditii improprii unui trai decent, atunci perspectiva cresterii copiilor in atari conditii ramane un deziderat greu de atins.
Exista multe familii care nu au rude la care sa isi lase copiii si nici banii necesari pentru a plati pe cineva pentru ingrijirea acestora, iar singurul sprijin ramane Protectia Copilului. Statul roman este astfel obligat sa investeasca bani pentru ingrijirea copiilor ai caror parinti nu platesc, in majoritatea cazurilor, nici un fel de taxe si impozite, nedeclarand veniturile obtinute in strainatate.
De multe ori, copiii sunt mandri ca au un parinte plecat in strainatate care le trimite bani pentru a-si satisface toate poftele si se mandresc cu masinile si casele spatioase si moderne dotate cu cele mai noi achizitii din domeniul tehnic. Dar toate acestea au un pret greu de platit pentru parintii care revin in tara. Oare mai pot reintra acestia in drepturi parintesti si mai pot cere ascultare propriilor copii, dupa ce i-au educat cativa ani prin intermediul telefonului mobil? Cum poate oare sa te asculte un copil pe care nu l-ai ingrijit, langa care nu ai fost atunci cand avea nevoie de tine? Primii pasi, prima zi de scoala, sarbatorile, bucuriile si necazurile, trebuie petre-cute alaturi de familie si nu singur sau prin intermediul Internetului sau telefonului. Sentimentul de izolare si marginalizare indus in constiinta unui copil poate avea urmari nedorite pentru formarea caracterului sau. Si atunci, merita oare ca pentru cateva mii de euro sa pui in pericol devenirea propriului copil?