Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, însoțit de primarul comunei Rus, Ioan Aurelian Cozma, a vizitat șantierele a două proiecte de infrastructură rutieră pe care administrația județeană le implementează pe teritoriul administrativ-teritorial al comunei.

Prima oprire a fost la podul de pe DJ 108S, peste râul Someș, unde lucrările au ajuns la un stadiu fizic de circa 57%. Constructorul a finalizat turnarea primelor două straturi de mixtură asfaltică și execută, în prezent, lucrări de reparații la infrastructura și suprastructura podului și lucrări de recondiționare a parapetului pietonal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lucrările la podul de la Rus, aflat într-o stare avansată de degradare, au început în iunie 2022 și costă circa 5,4 milioane de lei, fonduri alocate din bugetul județului.

Construit în 1977, podul de la Rus are 173 metri lungime și 9,4 metri lățime și face legătura între DN 1C și comunele Rus, Șimișna, Zalha, plus satele de pe tronsonul drumului județean de pe malul drept al Someșului, DJ 109 E.

Aflat într-o stare avansată de degradare, erau necesare intervenții pentru consolidare, pentru creșterea siguranței în exploatare, precum și pentru aducerea podului la o stare tehnică în conformitate cu cerințele de calitate prevăzute de lege.

Un alt pod în lucru este cel de pe DJ 109E, peste Valea Șimișnei, ajuns la 75% stadiu fizic de execuție. Echipele antreprenorului au efectuat lucrări la suprastructura podului, au așternut stratul de mixtură asfaltică și au montat parapeții pietonali, iar în această perioadă lucrează la amenajarea albiei.

Reabilitarea și modernizarea tronsonului din DJ109E, ce traversează localitățile Rus, Buzaș, Negreni, Cormeniș, Valea Leșului, Lozna și Cliț, din care face parte și podul de peste Valea Șimișnei, este finanțată prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Investiția are o valoare totală de peste 113 milioane de lei.

La nivelul Sălajului, în momentul de față constructorii s-au mobilizat și lucrează pe șapte tronsoane de drum județean, totalizând aproximativ 120 de kilometri. Utilajele și muncitorii sunt la treabă pe șantierele deschise pe DJ 191D: Valcău de Jos – Fizeș – Sîg – Tusa – limită județ Cluj, DJ 108D: Crișeni – Cehu Silvaniei, DJ 108E: limită județ Cluj – Fodora – Rus – Buzaș – Lozna – DN 1H (pod Ciocmani), DJ 191C: Nușfalău – Crasna – Zalău – Creaca, DJ 109R: DN 1H (Chendrea) – Gălpîia – Romita, DJ 109P: Camăr – limită județ Satu Mare, DJ 108T: limită județ Satu Mare – Cehu Silvaniei.