Presedintele Academiei Romane prezinta cifrele ASCUNSE de Guvern: ‘Batranii nu au nevoie de mila si de pomana. Nu-i umiliti’
rn
Presedintele Academiei Romane, Ioan-Aurel Pop, vine cu noi cifre pe care Guvernul Romaniei nu vrea sa le prezinte despre situatia in care se afla romanii de peste 65 de ani. Ilustrul academician cere executivului condus de Ludovic Orban sa nu ii mai umileasca pe batrani.
rn
Ioan-Aurel Pop spune ca batranii nu sunt, asa cum prezinta Guvernul, purtatori predilecti ai virusului si prezinta o serie de statistici despre grupele de varsta afectate de noul coronavirus.
rn
”Vina batranilor de a fi batrani
rn
Sunt multe comunitati care, de-a lungul timpului, si-au blamat ori indepartat batranii si nu intotdeauna cu intentii rele. De fapt, nici nu conteaza intentiile, ci rezultatul. Din pacate, societatile post-industriale se indreapta spre nasteri tot mai putine. in paralel, se produce cresterea duratei medii si a sperantei de viata a oamenilor. Astfel, tot mai multi oameni vor fi in putere la varste mai inaintate si, prin urmare, vor fi activi la asemenea varste. Omenirea imbatraneste, dar acest fapt nu este neaparat o tragedie, din moment ce ne extindem viata activa spre varste care odinioara erau destinate odihnei.
rn
Aflu ca avem un Comitet National pentru Situatii Speciale de Urgenta care, in aceste timpuri de asalt al bolii, ia masurile cele mai potrivite in cunostinta de cauza. Este, evident, mult mai bine ca masurile sa fie severe si nu laxe, pentru a preveni inainte de a fi prea tarziu. Masurile acestea se iau pe baza unor date si, de cele mai multe ori, este vorba de date statistice. Altele mai bune nu avem si suntem obligati sa ne ghidam dupa statistici, desi oamenii sunt fiinte palpabile si nu se imbolnavesc si nu mor in functie de statistici.
rn
Revin, in acest cadru, la masurile de izolare a batranilor intr-un mod special, diferit de cele de izolare a celorlalte categorii de cetateni. Trec peste faptul ca nu toti oamenii sunt batrani la 65 de ani, asa cum se intampla in urma cu secole sau chiar cu decenii. Izolarea speciala a batranilor, dupa cum suntem asigurati, se face din ratiuni de protejare a lor. Totusi, in constiinta publica, ideea ca batranii ar fi purtatorii cei mai mari ai virusului Corona este adanc inradacinata. Daca ar fi asa, atunci ce rost are sa-i inghesui pe toti in spatiul public (mai ales in magazine, adica in locuri inchise) pret de doua ore, in conditiile in care celelalte categorii sunt libere sa iasa si ele in acelasi interval? Daca intre orele 11 si 13, pot fi pe strada si batranii (grupati cu totii atunci) si pot fi si ceilalti, oare nu sporeste riscul de imbolnavire, mai ales ca, in acest moment, in cele mai multe locuri din tara, masca si manusile sunt doar recomandate, nu obligatorii. Oare daca batranii s-ar putea distribui pe toata durata zilei, nu ar fi mai avantajos pentru limitarea contagiunii, nu s-ar rari posibilii raspanditori ai bolii?
rn
Dar, dincolo de aceasta, aminteam de statistici pentru ca ele trebuie sa fie un indrumar pentru decidenti in aceste situatii-limita. Am mai aratat ca ne-ar fi fost util sa stim cati oameni mureau in medie pe zi in Romania inainte de a veni aceasta pacoste peste noi, ca sa putem aprecia cat de distrugatoare este pandemia. Nu cred ca Institutului National de Statistica i-ar fi fost greu sa ne spuna acest lucru, fiindca nu era vorba de calcule prea complicate. in plan mondial, am vazut recent ca s-au relevat asemenea date si ca molima a facut sa creasca numarul decedatilor, in medie, de aproape trei ori fata de perioada de dinaintea flagelului. Este foarte grav, dureros si trist. Pentru milioanele de familii care au morti este tragic, iremediabil, catastrofal. Acestor familii statistica nu le ajuta la nimic. Revin, totusi, la statistica si constat, din date accesibile publicului larg, urmatoarele: in 2018, au murit in Romania 263 463 de oameni, ceea ce inseamna 721,8 oameni, in medie, pe zi. Proportional, sunt ceva mai multi decat in Germania (de patru ori mai populata decat Romania), unde mor, in vremuri obisnuite, cam 2200 de oameni pe zi. E firesc sa fie asa, deoarece in Germania speranta de viata e mai mare decat in Romania. Am urmarit – dupa datele Anuarului Statistic al Romaniei si dupa alte cateva surse coroborate – care este repartitia decedatilor pe grupe de varsta. Astfel, din cei 263 463 morti din 2018, erau 147 094 de persoane de peste 75 de ani, adica 55,8% din total. Mortii de peste 60 de ani erau 223 740 si insemnau 84,9% din total. Acestea sunt, sa zicem, doua extreme. La mijlocul acestor extreme se situeaza mortii de peste 65 de ani, care au fost in 2018 in numar de 201 399, adica 76,4% din total.
rn
Ce constatam in cazul imbolnavirilor si deceselor cauzate de acest virus? Las deoparte faptul ca, intre cei infectati din Romania, 70-80% apartin grupei de varsta cuprinse intre 30-69 de ani si ca grupa de varsta cea mai afectata se refera la persoanele intre 40-49 de ani. Prin urmare, cele mai multe cazuri de imbolnavire se inregistreaza in randul maturilor si nu in randul batranilor. Daca s-ar fi dovedit undeva ca batranii raspandesc mai intens virusul, desi se imbolnavesc mai putin, atunci grija izolarii acestor persoane de peste 60-70 de ani ar fi avut o ratiune, din moment ce populatia activa, producatoare de bunuri si servicii, este formata, in primul rand, din maturi si tineri. Dar nici statisticile mortilor nu-i culpabilizeaza pe batrani. Conform unor calcule mai vechi, de cand aveam doar 150 de morti, 68% dintre ei erau persoane de peste 60 de ani. Sa spunem ca astazi cand avem, din pacate, de aproape patru ori mai multi, procentajul batranilor morti ar fi crescut, ajungand la 75% dintre toti cei care ne-au parasit. Sa admitem – desi nu avem date – ca media mondiala i se potriveste si Romaniei si ca acum, in vrem de pandemie, mor si la noi de trei ori mai multi oameni decat in timpuri normale.
rn
Ce dovedesc toate aceste date? in primul rand ele arata un lucru elementar, care poate sa-i surprinda pe unii, dar care nu este surprinzator: batranii mor cam in aceeasi proportie deopotriva in vreme de pandemie si in vreme de liniste. Nu reiese de nicaieri ca mor acum – proportional vorbind – mai multi batrani decat odinioara. Dimpotriva, daca ar fi sa ne luam dupa datele partiale invocate mai sus, procentajul batranilor care mor in vremuri normale este mai mare decat al celor rapusi de Coronavirus. in consecinta, trebuie sa constatam un fapt natural, vechi de cand e lumea: batranii oricum mor pe capete si este absolut normal sa fie asa, pana cand nu se va gasi secretul vietii vesnice. Batranii sunt bolnavi de diferite boli si vulnerabili in orice perioada istorica. Virusul acesta – dupa cum se vede – nu i-a facut mai vulnerabili decat erau. Daca am fi avut, inainte de Covid-19, doar 50 de batrani din 100 de decedati, iar acum am fi ajuns, din pricina molimei, la 80 de batrani din 100, atunci ne-am putea mobiliza – din dragoste pentru fiinta umana de orice varsta, de oriunde si de oricand – sa-i protejam pe batrani prin masuri speciale restrictive. Dar lucrurile nu stau asa, dupa cum e lesne de observat.
rn
Ce solutie se impune? Una singura, anume sa-i lasam pe batrani in plata Domnului si sa nu-i „protejam” acum mai mult decat i-am „protejat” inainte. Batranii nu au nevoie de discriminare pozitiva. Ei sunt gata sa stea in izolare, in carantina, sa poarte masti si manusi, sa respecte si orele de libertate impuse conform ordonantelor militare din timpul starii de urgenta etc. Dar nu impingeti „bunavointa” aceasta fata de batrani si dupa 15 mai, pentru ca ar fi dureros si grav. Chiar daca ar veni o criza economica distrugatoare – cum spun unele voci de Casandra – nu batranii vor saraci tara si nu batranii ii vor priva pe tineri de bunuri. Ei au muncit in timpuri mai grele ca sa-si asigure batranetea si nu au nevoie de mila si de pomana. Nu-i umiliti cu grija excesiva, lasati-i in rand cu lumea, nu-i mai individualizati mereu, ca si cum ei ar fi purtatorii raului. Izolarea discriminatorie a batranilor – in conditiile in care nu se dovedeste necesara – ii va indreptati pe cei care-i invinuiesc pe batrani ca mor acum mai mult decat altadata. De ce? Simplu! tinuti in izolare si aratati mereu cu degetul, vor muri intr-adevar mai multi, dar nu de boala aceasta teribila, ci de inima rea, de suparare, de lehamite de viata.
rn
Distinsi cititori, se poate sa nu am dreptate in cele ce am spus mai sus. Astept sa fiu contrazis cu date sigure, mai bune decat cele gasite de mine. Voi recunoaste cel dintai ca am gresit si imi voi cere scuze. Fireste nu imi voi cere scuze fata de cei ma contrazic cu invective, cu jigniri, rastalmaciri sau cu apostrofari. Cel mai usor lucru pe lumea asta este, dincolo de sfaturile date altora, sa facem ironii gratuite. Ne-am cucerit dreptul de a nu fi de acord intotdeauna unii cu altii, dar dezacordurile se produc in conditii civilizate, de respect. Altminteri nu au rost. Pe de alta parte, chiar daca nu as avea dreptate si chiar daca batranii ar raspandi mai mult boala decat tinerii si ar muri mult mai multi acum decat inainte de molima, nu ar trebui discriminati prin izolare excesiva. Izolarea indelungata ucide fiinta umana la orice varsta. Daca va trebui sa traim mai mult timp cu acest virus printre noi, atunci o vom face in distantare, cu masca, cu manusi, fara adunari, fara petreceri, fara calatorii indepartate etc., dar nu in singuratate. Singuratatea distruge fiinta umana, indiferent de varsta si o face fara implicarea teribilului virus.”, e mesajul academicianului Ioan-Aurel Pop.