Preotii trebuie sa presteze toate serviciile religioase fara sa ceara nici un ban

imagine-articol0_53241

 

Cazul lui Vasile Arghisan din Zimbor, un om sarman care tocmai a ramas vaduv cu doi copii mici si a fost conditionat de preotul Durnea Rusalim sa plateasca 1.000 de lei bisericii pentru a-i inmormanta sotia, a ridicat Salajul in picioare, Forumul site-ului graiulsalajului,ro a fost incins de dezbaterea pe marginea modului in care procedeaza biserica.
In acest context, Graiul Salajului a cerut lamuriri Epicopiei Salajului sa clarifice public, pentru toti cititorii, in ce conditii biserica poate pretinde bani de la enoriasi.
Redam integral raspunsul Episcopiei Salajului, din care reiese limpede ca preotii nu pot pretinde bani pentru nici un fel de servicii religioase si ca orice contributie in bani pentru biserica este benevola.
„Luând cunostinta, în urma articolului aparut în Graiul Salajului de situatia creata în Parohia Zimbor, în legatura cu obligatia financiara impusa de Consiliul Parohial pentru oficierea slujbei de înmormântare a credincioasei Liliana Aghiresan, Episcopia Salajului a demarat o ancheta disciplinara, prin organele sale abilitate, în vederea stabilirii conditiilor si circumstantelor care au creat aceasta situate neplacuta.
În urma acestei anchete, daca va fi gasit vinovat, preotului paroh Rusalim Durnea, în calitate de presedinte al Consiliului Parohial, i se va aplica o masura disciplinara, conforma cu Statutul si Regulamentele Bisericii Ortodoxe Române.
Facem precizarea ca oficierea serviciilor religioase în Biserica nu este conditionata de obligativitati pecuniare din partea solicitantului crestin. Totusi, benevol, prin hotarârea Consiliului Parohial si aprobarea Adunarii Parohiale, având în considerare realitatile sociale particulare ale fiecarei comunitati parohiale, pot fi încasate în cuantumul fixat, sume pentru serviciile religioase stabilite de unitatea de cult prin organismele abilitate, sume ce sunt folosite în întretinerea locasurilor de cult, plata utilitatilor, activitati culturale si filantropice, precum si pentru completarea salariilor personalului deservent. stop_coloana
Regretând cele întâmplate, pentru a veni în sprijinul familiei Aghiresan, Episcopia Salajului a dispus restituirea taxei de cult încasatt de Parohia Zimbor si a initiat prin Sectorul Social o actiune de ajutorare a acestei familii în saptamâna urmatoare”, ne transmite Claudiu Nechita, purtator de cuvant al Episcopiei Salajului.

Preotul Durnea Rusalim nu a avut taria
sa renunte la bani; multi salajeni
s-au mobilizat in schimb sa ofere ajutor

Toate aceste lamuriri din partea Episcopiei vin dupa ce reporterii de la Graiul Salajului au fost la Zimbor si au descoperit modul in care preotul din sat a taxat familia Arghisan la inmormantarea Lilianei Arghisan, care a suferit de cancer si a murit acum aproape doua saptamani, la varsta de 42 de ani. Doi copii, de 11 si 13 ani au ramas orfani. Tatal lor, Vasile Arghisan, munceste ca cioban, dar venitul lui este mic si nu este stabil. n aceste conditii, preotul Durnea Rusalim, a conditionat familia si a cerut 1.000 de lei contributii pentru biserica, pentru a oficia slujba de inmormantare. Am prezentat cazul Episcopiei Salajului, iar purtatorul de cuvant Claudiu Nechita ne-a raspuns ca preotul Durnea Rusalim „nu a avut taria sa prezinte cazul social in Consiliul Parohial de la Zimbor”.
Primaria din Zimbor, prin primarul Muresan Gabriel si viceprimarul Adrian Florea, a ajutat si ajuta in continuare familia cu materiale de constructii, cu lemne de foc. Satenii s-au mobilizat si au contribuit cu bani, alimente si pachete cu dulciuri pentru copii, de Craciun. Salajenii duc o campanie de ajutorare si pe facebook si este de asteptat ca familia sa primeasca sprijin sa iasa din nevoi, cel putin pentru moment.