Patriarhia Romana anunta ca preotii care divorteaza si se recasatoresc vor fi sanctionati cu pedeapsa depunerii din treapta preotiei.
Totusi, daca se va constata ca preotul respectiv a fost parasit de sotie, are rezultate pastorale deosebite, relatii bune cu credinciosii din parohie, o pregatire teologica deosebita si are copii in intretinere, atunci ar putea fi util in alte activitati filantropice, cultural-educationale, in administratia bisericeasca, in invatamantul de stat sau in posturi de cantareti bisericesti.
Sfantul Sinod a hotarat ca la nivelul eparhiilor, Inaltpreasfintitii si Preasfintitii Chiriarhi sa respecte cu strictete prevederile canonice si statutare care nu admit recasatorirea clericilor, sanctionandu-i.
Clericii divortati sau divortati si recasatoriti, precum si cei vaduvi si recasatoriti, nu pot ocupa posturi de conducere in administratia bisericeasca, la nivel de protopopiat, eparhie si Patriarhie.
Totodata, ei nu pot ocupa postul de preot paroh, nu vor putea promova in alte parohii; nu pot primi ranguri bisericesti, si nu pot fi incadrati in invatamantul teologic preuniversitar sau universitar.