Asociația „Între Vecini” a deschis înscrierile pentru „Incubatorul de Comunitate” și caută 25 de grupuri de vecini din România care doresc să-și dezvolte o comunitate la bloc. Fiecare grup va primi 1.500 euro și 12 luni de sprijin pentru proiecte comunitare. Cele mai bune 5 grupuri vor fi selectate pentru a participa la „Acceleratorul de Comunități” din 2025, cu premii de 5.000 euro, și vor avea șansa de a câștiga marele premiu în valoare de 15.000 euro, pentru a crea o grădină urbană pe bloc.

Pentru a participa la apelul de înscrieri în program, grupul de vecini trebuie să locuiască la bloc, într-un oraș din România, să fie format din minimum 4 vecini și președintele asociației de proprietari. Blocul trebuie să aibă o Asociație de Proprietari, e necesar să existe un spațiu deschis pentru activități comunitare în proximitatea blocului (maxim 500 m), iar terasa blocului trebuie să fie accesibilă și să aibă minim 100 mp neumbriți. Constituie un avantaj existența unui istoric de proiecte comunitare sau parteneriate locale, existența unui canal activ de comunicare cu vecinii și disponibilitatea unuia dintre vecini de a acorda 4 ore/săptămână proiectului, ca facilitator comunitar voluntar.

Ghidul Aplicantului este disponibil pe www.intrevecini.ro.

Timp de 12 luni, grupurile de vecini selectate vor urma un proces ghidat și finanțat de Asociația “Între Vecini”, cu scopul de a dezvolta o comunitate mai puternică. Programul este împărțit în 4 module, iar în fiecare modul grupul va dezvolta un proiect cu impact local. În acest program grupurile vor beneficia de: 1.500 de euro pentru proiecte de comunitate, workshopuri pentru dezvoltare comunitară cu specialiști (sociologi, jurnaliști, peisagiști, facilitatori comunitari etc.), un facilitator local dedicat, o comunitate națională de susținere și inspirație, idei, resurse și materiale testate deja în cele 30 de comunități Între Vecini existente.

La finalul celor 12 luni, 5 grupuri de vecini vor fi selectate pentru un extra-grant de 5.000 de euro, iar dintre acestea, un grup va câștiga marele premiu în valoare de 15.000 de euro, pentru a crea o grădină urbană pe bloc.

Asociația „Între Vecini” își propune să creeze 4.000 de comunități până în 2030, implicând 2 milioane de români, 20% din populația urbană.

Anul trecut, marele premiu a ajuns pe strada Crișan, în Zalău

În urma apelului național de proiecte desfășurat de ONG-ul “Între Vecini“, Comunitatea Crișan din Zalău, reprezentată de Asociația de Proprietari Bloc V1, a obținut în 2024 premiul cel mare, respectiv finanțare în valoare de 15.000 de euro pentru organizarea a 10 activități comunitare și montarea de panouri fotovoltaice pe bloc, ca parte din programul Acceleratorul de Comunitate Între Vecini.

De altfel, Comunitatea Crișan a derulat în ultimele șase luni o serie de proiecte și activități comunitare la care au luat parte sute de vecini. Evenimente precum Zilele Vecinilor, seri de socializare la campionatul de fotbal, cursuri de prim ajutor, cunoașterea obiectivelor turistice din împrejurimi prin organizarea unei excursii, au adus oamenii împreună. Acum, Comunitatea Crișan se pregătește să organizeze Festivalul Recoltei pe 18 octombrie, un eveniment menit să întărească legăturile între vecini și să promoveze consumul responsabil, local.