Prim-ministrul dă asigurări că anul 2023 va fi unul al investițiilor în România și că Executivul va susține mediul de afaceri.
„În 2022, am reușit să aducem în țară 11,3 miliarde de euro, iar obiectivul de absorbție a fondurilor europene, de acum înainte, este de minim 10 miliarde de euro/an.
Pentru investiții guvernamentale avem alocate 112 miliarde de lei, ce ne vor ajuta să menținem echilibrul economic al țării. Mizăm și pe continuarea creșterii valorii investițiilor străine directe, care a atins un nou record în 2022.
Nu în ultimul rând, am transmis Comisiei Europene a doua cerere de plată din PNRR, iar luna viitoare ar trebui deja să avem răspunsul.
Semne bune anul are, iar noi avem nevoie doar de putere de muncă pentru a ne pune în aplicare toate planurile”, a declarat premierul României, Nicolae Ciucă, la prima ședință a Guvernului din acest an.
Șeful Executivului spune că România va primi sume importante de bani în perioada următoare, din fonduri europene, ce vor fi utilizate pentru investiții în spitale moderne, rețele strategice de transport, modernizarea infrastructurii de apă și canalizare, dar și sprijin pentru mediul de afaceri.
“De asemenea, am pregătit și a fost transmisă cea de-a doua cerere de plată din PNRR. A intrat în analiză, probabil la finele lunii sau în luna următoare să avem validarea cererii și plata banilor. Este foarte important să avem acești bani în țară. Totodată, la începutul acestui an vom primi prefinanțarea din fondurile de coeziune pentru perioada 2021-2027. Discutăm, de asemenea, de aproximativ 3 miliarde de euro și banii care ne sunt la dispoziție din cadrul multianual 2014-2021, discutăm de ultimul an și aici avem nevoie de angajamentul tuturor ministerelor și structurilor care sunt responsabile cu absorbția acestor bani, să facă în așa fel încât să evite decomiterea acestor fonduri. Ca atare, atunci când am spus că anul acesta avem șanse să facem o absorbție mai mare, am ținut cont tocmai de acești bani care trebuie să intre în țară.
Spun că trebuie să intre în țară pentru că avem nevoie să susținem în continuare investițiile în economie. Ne-a demonstrat foarte clar că, atât timp cât am realizat și am avut pe ordinea de priorități investițiile, economia a funcționat. Știm foarte bine că economia României este o economiei conectată la economia europeană și la economia mondială, iar efectele se vor resimți și la noi. Avem datele și analizele instituțiilor de analiză economică și, sigur, se anunță un an în care există această temere a intrării în recesiune economică. Cu toate acestea, pentru țara noastră predicția este una pozitivă și România, chiar dacă nu va mai avea același nivel de creștere, dar va avea o creștere economică și ea trebuie susținută prin măsuri la nivelul Guvernului și prin măsuri de sprijinire a mediului de afaceri, a mediului antreprenorial, așa cum am făcut-o și anul acesta, poate mai abitir decât atât, pentru că avem în continuare la dispoziție fonduri de garantare, garanții de stat”, a adăugat premierul.