Neintelegerile de ordin juridic si ritmul lent in care se realizeaza colaborarea cu Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor (RADEF) au facut ca reinfiintarea unui cinematograf in Zalau sa ramana inca la stadiul de bune intentii.
Potrivit declaratiilor primarului Radu Capilnasiu, intre administratia locala si RADEF au aparut neintelegeri cu privire la procedura de predare – primire a fostului cinematograf SCALA. „Am primit de la regie documentele pentru procedura, dar in inventarul lor erau prevazute numeroase bunuri materiale care nu mai sunt de gasit si care, la un moment dat, ne-ar putea fi imputate”, a precizat Capilnasiu. El a adaugat ca Primaria Zalau a trimis inspre RADEF o sesizare prin care solicita sa se formeze o comisie pentru a clarifica situatia materiala a cinematografului. „Desi sesizarea noastra a fost trimisa in urma cu mai bine de o luna, pana in momentul de fata noi nu am primit nici un fel de raspuns”, a mai spus Capilnasiu.
Trecerea cinematografelor in administrarea Consiliilor Locale a fost stipulata printr-o ordonanta de modificare a Legii Cinematografiei. Conform actului legislativ, consiliile, incepand cu data de 1 iulie 2009, devin administratori ai salilor de cinema, preluand intreg inventarul existent la data semnarii protocolului de predare – primire.
In aceeasi situatie cu municipiul Zalau se afla si primariile din Cehu si |imleu, in aceste doua orase fiind parafate deja intelegerile dintre RADF si admnistratiile locale.
Cinematografele preluate de autoritatile locale vor trebui sa difuzeze film o perioada de 15 ani, pentru realizarea interesului public general. In plus, autoritatile locale sunt obligate ca, intr-un termen de maxim patru ani, sa asigure reabilitarea, modernizarea si dotarea salilor de cinema preluate. Neindeplinirea acestei obligatii va atrage dupa sine pierderea cinematografelor respective si a terenurilor aferente lor de catre autoritatile publice locale, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) urmand sa verifice daca aceste prevederi sunt respectate.
Cine m-a distrus?
Discoteci, baruri, adaposturi pentru oamenii strazii – in asta s-au transformat cinematografele din Romania in ultimii 18 ani. Cifrele sunt graitoare: in 1997, in Romania, existau 454 de sali de cinematograf, iar astazi au mai ramas doar 42. Iar Salajul nu face exceptie de la regula – suntem, in momentul de fata judetul care nu are nici macar o sala de cinematograf.
Preluarea cinematografului Scala intra in prelungiri
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...