Incepand cu anul 1950, la data de 7 aprilie, se sarbatoreate Ziua Mondiala a Sanatatii. Ratiunea unui asemenea moment aniversar este aceea de a create nivelul de cunoatinte la nivel global pe o anumita tema de sanatate. Tema stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii, pentru anul 2009, este „Pregatirea spitalelor pentru situatii de urgenta”.
Asigurarea accesului populatiei la serviciile de sanatate, in caz de dezastre, a devenit o prioritate la nivel international. In acest sens, devine vitala pregatirea spitalelor pentru situatiile de urgenta, cand serviciile lor sunt suprasolicitate. Sunt necesare eforturi pentru asigurarea cu resurse umane calificate si dotari materiale corespunzatoare, astfel incat spitalul sa poata functiona normal chiar si in cazuri deosebite. Pe de alta parte, modul cum raspunde un spital la solicitarile venite in situatii de urgenta afecteaza nu doar victimele imediate, ci consecintele se vor regasi, pe termen lung, in starea de sanatate a populatiei.
Din punct de vedere al infrastructurii sanitare de urgenta, in judetul Salaj, exista Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, in cadrul caruia functioneaza Unitatea de Primire a Urgentelor, unde isi desfasoara activitatea 4 medici si 57 cadre sanitare medii. Spitalele oraaeneati din Jibou, Simleu Silvaniei si Centrul de Sanatate Cehu Silvaniei au in structura Camere de Garda unde-si desfaaoara activitatea doi medici si 15 asistenti. Serviciul Judetean de Ambulanta Salaj are in dotare 34 de ambulante, dintre care 19 sunt achizitionate in ultimii doi ani. Aici, isi desfaaoara activitatea cinci medici si 72 de asistenti.
In ceea ce priveate infrastructura si dotarea materiala, investitiile realizate in ultimii ani in acest domeniu asigura interventia eficace in caz de situatii de urgenta. Pe acest segment, greutatile majore sunt cauzate de deficitul de personal sanitar. Atragerea in sistemul de urgenta a personalului medical calificat va trebui continuat, astfel incat investitiile in infrastructura sa fie valorificate la potential maxim pentru implinirea asteptarilor populatiei.
Asadar, Ziua Mondiala a Sanatatii este mai mult decat o simpla aniversare, prin tema aleasa, OMS atrage atentia asupra importantei asigurarii unei asistente medicale de urgenta corespunzatoare, care sa poata face fata solicitarilor in situatiile deosebite, cauzate de dezastre naturale, situatii de urgenta, conflicte sau focare de boli transmisibile.