Prefectura lămurește criza de la Jibou

După ce prefectul județului Sălaj, Marin Nițu, a fost acuzat de partidele politice că ar fi alimentat criza politică și administrativă de la Jibou, declanșată de plecarea Anei Indreieș de la PSD la PNL pentru a candida din partea liberalilor, Prefectura vine cu clarificări.
Oana Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii, susține că ”prefectul județului a respectat prevederile legale privind emiterea ordinului de încetare a mandatului de consilier local al doamnei Ana Indreieș” și că ”nu au existat doi viceprimari în funcție”. ”Viceprimarul era delegat cu atribuții de primar (n.r. – Ana Indreieș), iar consilierul local cu atribuții de viceprimar (n.r. – ioan Bujor)”, spune Oana Ciobanu.
Prefectul Nițu a fost acuzat că nu a demis-o imediat pe Ana Indreieș din funcția de viceprimar cu atribuții de primar interimar și a întârziat acest demers.
”Așa cum am precizat și atunci, prefectul județului a dorit ca la nivelul Primăriei Jibou să fie o persoană care să poată asigura conducerea, fără să existe blocaje privind luarea deciziilor și semnarea documentelor urgente”, spune Oana Ciobanu, care clarifică și cine are atribuții de primar la Jibou și susține că la ora actuală nu mai sunt probleme în administrația orașului. ”La Jibou a fost ales prin hotărâre a Consiliului Local viceprimarul (Ioan Bjor – n.r.), care potrivit legii este înlocuitorul de drept al primarului”, spune Ciobanu.
Circul politico-administrativ, sau goana după ciolanul gras de la Jibou, s-a terminat pe data de 1 aprilie, când Consiliul Local al orașului Jibou, a adoptat în ședință extraordinară Hotărârea nr. 49 privind alegerea viceprimarului în persoana lui Ioan Bujor. În conformitate cu prevederile articolului 72 din Legea nr. 215/2001 (Legea administrației publice), viceprimarul Ioan Bujor are atribuții de primar, pentru că primarul ales de jibouani, Eugen Bălănean, a dispărut de mult din fruntea obștei, destituit de prefect pentru o condamnare la închisoare cu suspendare. stop_coloana
Instituția Prefectului Județului Sălaj a luat cunoștință de alegerea lui Bujor ca viceprimar, iar prefectul Marin Nițu spunea că totul s-a desfășurat conform prevederilor legale.
S-a pus capăt harababurii administrative declanșate de migrarea fostului viceprimar, Ana Indreieș, de la PSD la PNL. În plin scandal politic, Consiliul Local al orașului Jibou l-a delegat în 24 martie pe Ioan Bujor în funcția de viceprimar, în locul Anei Indreieș, căreia i s-a ratras sprijinul politic de către PSD. Fără sprijinul politic al partidului Ana Indreieș a pierdut prin ordin de prefect, în 29 martie, funcția de consilier și, ca atare, și funcția de viceprimar, implicit și atribuțiile de primar interimar. Dezordinea administrativă presupusă a fost pentru perioada 24 – 29 martie, când Jiboul a avut doi viceprimari, unul delegat de Consiliul Local și unul rămas în funcție pentru că nu l-a destituit prefectul. Ana Indreieș a fost viceprimar cu atribuții de primar, iar Ioan Bujor viceprimar delegat. La 29 martie, odată cu destituirea lui Indreieș, secretarul comunei credea că vicele delegat Ioan Bujor are implicit atribuțiile de primar. S-au lămurit lucrurile abia vineri, de 1 aprilie, când Bujor a fost ales viceprimar cu adevărat și nu mai este doar delegat, pentru că numai din noua postură poate fi și primar interimar al Jiboului. Așadar, până la alegerile locale din 5 iunie, jibouanii pot fi linștiți că are cine să-i cârmuiască.
Până la această oră, la Jibou și-au anunțat candidatura Liviu Balint (UNPR), Dan Ghiurco (PSD), Ana Indreieș (PNL) și Ioan Almaș (ALDE).