Subprefectul Onorica Abrudanu sustine ca pentru cele cinci persoane care au atasat la dosare cereri in vederea adoptarii unui copil, locuintele ANL au fost acordate ilegal.

Subprefectul Salajului considera ilegala acordarea celor cinci locuinte ANL pentru persoanele care au atasat la dosare cereri in vederea adoptarii unui copil.

In urma verificarilor efectuate de Corpul de Control al Prefectului s-a constatat ca cele cinci persoane beneficiare de locuinte ANL, care au depus la dosar cereri in vederea adoptiei unui copil, au obtinut locuintele in mod ilegal, considera subprefectul Onorica Abrudanu. “In urma controlului s-a constatat faptul ca toti cei cinci beneficiari de locuinte ANL, care au obtinut 10 puncte pentru o cerere de adoptie, sunt persoane singure, doua dintre acestea fiind persoane de sex masculin. Nu este o chestiune de discriminare, dar pentru faptul ca nu au obtinut atestatul de persoana apta sa adopte un copil si nu s-au prezentat la Protectia Copilului in vederea clarificarii cererilor la termenele cerute de catre directie, consider ca este ilegala aceasta repartitie”, a declarat subprefectul Salajului.

CERERE DE ADOPTIE DEPUSA IN ULTIMA ZI DE COMPLETARE A DOSARELOR
Din raportul Corpului de Control reiese faptul ca “in urma verificarilor efectuate la sediul Primariei Municipiului Zalau s-a constatat ca exista un numar de cinci dosare in care persoanelor solicitante li s-au acordat cate 10 puncte pentru criteriul <>”. Acelasi document arata ca au fost depuse la dosarele ANL “adeverinte eliberate de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj prin care se certifica faptul ca persoanele in cauza au formulat cereri in vederea adoptiei unui copil”. Cererile au fost inregistrate la Protectia Copilului in luna februarie, zilele 4, 11, 25, respectiv 26. De mentionat este faptul ca termenul limita pentru completarea dosarelor in vederea repartizarii locuintelor pentru tineri a fost 26 februarie 2010.

NIMENI NU S-A PREZENTAT LA PROTECTIA COPILULUI PENTRU A CONFIRMA ADOPTIA
Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj a pus la dispozitia reprezentantilor Prefecturii cinci adrese din data de 13 iulie 2010, prin care “a invitat persoanele care au depus cereri in vederea adoptarii unui copil la sediul institutiei in vederea clarificarii cererilor/depunerii actelor necesare, in caz contrar considerandu-se ca acestea au renuntat la intentia de adopta”. Perioada in care aceste persoane au fost invitate la sediul DGASPC Salaj a fost 19-23 iulie 2010, anterioara aprobarii listei de repartizare a locuintelor pentru tineri, hotararea numarul 189 din 26 iulie 2010 a Consiliului Local Zalau. De asemenea, legea 152 din 1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte prevede ca: ^La data repartizarii locuintelor pentru tineri, destinate inchirierii, solicitantii au obligatia sa reconfirme indeplinirea tuturor criteriilor de acces^.

PROTECTIA COPILULUI A CERUT PRIMARIEI ZALAU REANALIZAREA DOSARELOR
La solicitarea Institutiei Prefectului Judetului Salaj, referitoare la momentul in care ar putea fi luat in considerare punctajul acordat in cazul tinerilor care adopta copii, Protectia Copilului spune ca: “din aceasta categorie fac parte persoanele sau familiile care au primit in incredintare in vederea adoptiei unul sau mai multi copii si exista in acest sens hotarare definitiva si irevocabila”.
Raportul mai prevede ca “DGASPC Salaj a pus la dispozitia Prefecturii adresa comunicata Primariei Zalau, la data de 2 august, prin care s-a facut referire la acest aspect, cu rugamintea de a reanaliza oportunitatea acordarii punctajului pentru repartizarea locuintelor pentru tineri, in cazul celor care adopta copii, doar pe baza unei simple cereri adresate DGASPC Salaj”.
Procesul verbal al sedintei de Consiliul Local din 26 iulie, cand s-au repartizat locuintele ANL
Dl. consilier Balajel Teodor – As avea un mic comentariu, locuintele se repartizeaza dupa unele criterii, sunt unii care sunt in proces de adoptie. As dori sa intreb comisia sau pe cineva care s-a ocupat de repartizarea locuintelor, sa imi spuna cati dintre cei care au avut cerere de adoptie, au finalizat aceasta cererea si au adoptat un copil?
D-na consilier Cota Gabriela Daniela – Datele din dosarul de adoptie sunt strict confidentiale, daca veti solicita aceste date la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului va vor fi date foarte putine informatii despre dosarele persoanelor care au depus cerere de adoptie deorece sunt date confidentiale.
Dl. consilier Balajel Teodor – Eu cred ca sedinta de adoptie este o sedinta publica.
D-na consilier Cota Gabriela Daniela – sedinta de adoptie nu este o sedinta publica.
DI. primar Capilnasiu S. V. Radu – Am sa va raspund la suspiciunea care exista vizavi de cererile de adoptie. Sunt foarte putine dosare care au cereri de adoptie. Pe viitor, chiar daca acest criteriu exista in legislatie, am sa propun ca acest criteriu sa nu se mai ia in considerare.
Dl. consilier Balajel Teodor – Nu mi se pare normal sa folosim copii pentru a obtine o locuinte.
D-na consilier Trif Dan Simona Gabriela – Probabil ar fi trebuit sa ne implicam mult mai mult in momentul in care s-a facut repartitia, nu acum.
DI. consilier Deak Francisc – Intr-adevar au fost cateva cazuri cu cerere de adoptie, comisia a fost corecta si a analizat corect fiecare dosar. Sugestiile ar fi trebuit sa vina inainte de repartizare, nu dupa. Cei care nu au primit o locuinta vor fi nemultumiti, iar cei care au avut ceva de spus au facut contestatii, care s-au rezolvat in mare masura.
Prefectura va actiona in instanta Hotararea Consiliului Local
In final, Corpul de Control “propune Prefectului Judetului Salaj promovarea de catre Serviciul Juridic si Contencios Administrativ a unei actiuni in instanta prin care sa se constate nelegalitatea repartizarii locuintelor pentru tineri destinate inchirierii din imobilele ANL, in ceea ce priveste persoanele inscrise in Anexa nr.1 – pozitiile 3, 6, 7, 11 si 14 la Hotararile nr. 189/26 iulie 2010, respectiv nr. 221/6 august 2010 ale Consiliului Local Zalau”. Conform Anexei nr. 1 la HCL nr. 189/26 iulie 2010, facuta publica pe site-ul Primariei Zalau, la pozitiile 3, 6, 7, 11, si 14 sunt trecute urmatoarele persoane: Toth Roxana Elena, Balanean Cornelia, Tarau Cristian, Baciu Adrian Mircea si Deac Florina.
Prefectura Salaj propune modificarea legii
Dupa documentatia depusa de catre Corpul de Control, subprefectul Onorica Abrudanu spune ca “Institutia Prefectului Judetului Salaj va face o adresa catre Ministerul Administratiei si Internelor si Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului prin care va prezenta situatia cu probleme constate si va face propuneri de modificare a criteriului prin care se acorda 10 puncte tinerilor care adopta copii”.
Abrudanu: “Respect legea si vreau sa fiu corecta”
In urma tuturor demersurilor, Onorica Abrudanu a declarat pentru Graiul Salajului: “Sunt cu constiinta impacata ca am facut ceea ce trebuie pentru a apara interesele cetatenilor, si atata timp cat reprezint Guvernul in teritoriu respect legea si vreau sa fiu corecta”. Subprefectul a tinut sa mai spuna ca: “desi perceptia vizavi de Institutia Prefectului nu este una pozitiva, vreau sa combat aceasta perceptie pentru ca in Prefectura sunt specialisti si oameni responsabili si sunt incantata sa lucrez cu acest gen de oameni”.