Prefectul a aratat ieri cu degetul spre Consiliul Judetean, administratorul drumurilor judetene, care nici pana la aceasta data nu a semnat contractul de intretinere pe perioada iernii a arterelor judetene de categoria I, unde au si aparut, de altfel, cele mai mari probleme, dupa dezastrul de saptamana trecuta provocat de caderile abundente de zapada.
CONSILIUL JUDETEAN NU SI-A FACUT TEMELE
La aproape o saptamana de la venirea brusca a iernii in judet inca nu au fost pe deplin inlaturate efectele de la nivelul infrastructurii. Prefectul Salajului a fost nemultumit de faptul ca administratorul drumurilor judetene, Consiliul Judetean Salaj, nu a licitat inca activitatea de intretinere si deszapezire a drumurilor judetene. Nici cei de la Drumuri Nationale nu au semnat inca contractul (la nivelul judetului s-a semnat anul trecut un contract pe patru ani, care trebuia reinnoit), dar aveau la dispozitie utilajele proprii cu care au intervenit. Prefectul a explicat ca judetul a atribuit pe perioada de iarna drumurile de categoriile II si III primariilor, carora le-au alocat si fonduri. Nu a fost si cazul drumului de la Buciumi la Vanatori, care este de categoria I si care va fi responsabilitatea firmei care va castiga licitatia cu CJ.
Dar asta, probabil, peste alte cateva zile. Andrei Todea a reiterat faptul ca si pentru drumurile judetene exista anul trecut varianta incheierii contractelor multianuale, dar nu se stie din ce cauza acestea nu s-au mai semnat. In schimb, pe de alta parte, a fost laudat interesul manifestat in anii trecuti de conducerea judetului, cand toate primariile au beneficiat de drujbe si motocositoare cumparate cu bani de la CJ, „dovada ca judetul s-a interesat de drumuri”.
PRIMARIILE-CERSETOR, AMENINTATE CU LICHIDAREA
Reprezentantul Guvernului in judet a remarcat faptul ca la nivelul comunitatilor locale inca persista obisnuinta de a sta cu mana intinsa. „Ar trebui ca primariile sa dispuna de un fond de rezerva pentru situatii de urgenta asa cum are bugetul de stat, judetul sau Primaria Zalau. Este inadmisibil sa ajungi sa practici un astfel de microsantaj si sa opresti lucrarile pentru ca nu ai bani pentru 100 litri de motorina pentru a curata carosabilul. Inseamna ca acea comunitate nu mai poate rezista ca centru administrativ, ca nu-si poate justifica existenta si se impune comasarea ei la alta unitate administrativ teritoriala”.
INCA SE LUCREAZA PENTRU INLATURAREA EFECTELOR DEZASTRULUI
Prefectul Salajului, Andrei Todea a facut cunoscut faptul ca in satul Fagetul, comuna Plopis, ieri dimineata, mai erau patru locuinte fara curent electric. 30 de stalpi de medie si joasa tensiune au fost rupti si au fost afectate transformatoarele care alimentau cu energie electrica inca trei sate din judetul Bihor. Pana duminica dimineata, si drumul din varful Mesesului spre Treznea a fost blocat de copacii cazuti si firele de curent electric si cablurile de telefon, dar la aceasta data portiunea este practicabila. Disconfort inca este pe drumul de la Agrij la Vanatori, pe cativa kilometri intre Huta si Poic, unde se circula doar pe un singur sens. Carosabilul inca nu este degajat in totalitate de crengi si copacii cazuti. Prefectul Salajului a dat asigurari ca aici nu sunt locuinte izolate si ca echipele de la Electrica inlocuiesc in zona stalpii smulsi si bransamentele afectate, situatie ce va fi remediata in cel mult trei zile.