Noul prefect, Andrei Todea, numit vineri dupa destramarea Guvernului PSD – PD-L sustine ca schimbarile masive nu sunt de natura sa slabeasca Aparatul Administrativ. Dealtfel el considera fireasca revenirea lui in functia de prefect si considera ca a fost doar suspendat pe perioada mandatului lui Ionel Ciunt. Nici primarul Radu Capilnasiu nu este ingrijorat de schimbarile din administratie.
Interviu cu prefectul Salajului, Andrei Barbu Todea
– Este posibil ca aceste schimbari masive si bruste, care au avut si vor avea loc sa duca la o slabire a aparatului administrativ?
– Schimbarea nu e de natura sa scada puterea aparatului administrativ. Tocmai acesta este si mesajul pe care am dorit sa-l transmit cu ocazia instalarii mele, ca din punct de vedere al functionalitatii organizarii statului la nivel local nu s-a intamplat nici o tragedie. A fost un schimb de persoane care se afla la conducerea unor institutii, un schimb intre profesionisti si nu cred ca vor aparea probleme.
– In legatura cu procesul electoral, se invoca posibila fraudare a alegerilor de catre PD-L, mai ales ca toata organizarea ii revine PD-L-ului. Cum comentati suspiciunile in acest context creat?
– Sunt absolut nefondate, sunt niste acuzatii neintemeiate. Revin asupra unor declaratii anterioare. Institutia Prefectului se ocupa de logistica organizarii alegerilor si nu avem parghiile necesare pentru a frauda. Sunt atat de multe institutii si persoane implicate, dar si acte normative care imbunatatesc procesul incat este exclusa posibilitatea fraudarii. La aceste alegeri vor fi introduse camere de supraveghere si calculatoare in toate sectiile speciale de votare, tocmai pentru a preveni „turismul electoral” invocat de unele partide. In mandatul trecut am organizat patru tipuri diferite de scrutin si niciodata nu au fost incidente, suspiciuni sau contestatii, desi erau partide interesate sa faca contestatii. Ii asigur pe cititorii cotidianului „Graiul Salajului” si pe toti locuitorii judetului ca Institutia Prefectului va fi garantul organizarii perfecte si in cele mai bune conditii ale scrutinului pentru alegerile prezidentiale si ale eventualului Referendum National.
– In acest an, printr-o Hotarare de Guvern au fost infiintate 3.500 de sectii de votare speciale, adica, 50 in judet. Exista personal specializat pentru incadrarea pe posturi la sectiile respective?
– In hotararea respectiva de Guvern se stipuleaaza ca unul din membrii Biroului Sectiei de votare va fi instruit pentru inscriptionarea pe suport magnetic a datelor culese in timpul zilei si vom face acest lucru. Vom instrui persoana desemnata de Biroul Sectiei de votare speciale pentru realizarea acestui lucru, care nu e complicat. Din punct de vedere logistic, am stabilit ca vom dubla instruirea personalului prin organizarea de echipe mobile de la Inspectoratul Judetean de Politie si de la Inspectoratul Judetean de Jandarmi, care sa ajute la inscriptionarea sau derularea acestei prevederi legale.
– Tinand cont ca pana la alegerile prezidentiale sunt mai putin de doua luni, postul e nesigur. Cum de ati acceptat numirea si ce credeti ca puteti face pentru Salaj, in acest rastimp?
– Din punct de vedere al acceptarii, eu am fost si raman inalt functionar public, iar pe perioada cat am fost presedinte al CAS Salaj, am fost doar suspendat. Din acelasi motiv accept si ideea mobilitatii, ma duc acolo unde Guvernul ma trimite. Ma onoreaza faptul ca Guvernul m-a ales sa ocup aceasta functie la propunerea colegilor din PD-L, pentru ca acest lucru inseamna ca experienta acumulata a fost folosita (in trecut) pentru buna desfasurare atat a alegerilor, cat si a diminuarii efectelor crizei pe plan local. In judet, in acest interval de timp, se poate mentine un echilibru intre institutiile statului, se poate garanta respectarea legalitatii, a ordinii publice si indrepta anumite lucruri emise sau prost gestionate in ultima perioada.