In urma articolului „Laptele din piete e pe cale de scumpire si imputinare” aparut in ziarul nostru din data de 28 ianuarie, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Salaj, prin directorul executiv dr. Petru Firicel, aduce unele completari pe care consideram oportun sa le publicam pentru a veni in sprijinul micilor producatori de lapte.
„Referitor la calitatea laptelui si restrictia de comercializare a laptelui neconform, facem precizarea ca totI producatorii inregistratI la DSVSA Salaj pentru vanzarea directa de lapte au fost informatI asupra conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca privind garantarea conformitatii parametrilor de calitate in toate exploatatiile de vaci cu lapte. Pentru vanzarea directa a laptelui de vaca, producatorii trebuie sa aiba asupra lor documente care sa ateste sanatatea animalelor de la care provine laptele si de la medicul veterinar, carnet de sanatate vizat de medical de familie pentru persoana care vinde lapte, stop_coloana certificatul de producator si bule- tine de analiza din care sa rezulte ca laptele este conform. Analizele se realizeaza la DSVSA Salaj prin prezentarea a cate doua probe pe luna, in prima si in a doua parte a lunii, doua luni, pentru determinarea numarului total de germeni (NTG) si a cate o proba pe luna timp de trei luni pentru numarul de celule somatice (NCS). O analiza completa pentru NTG si NCS costa 28 de lei. Facem precizarea ca produsele lactate procesate nu fac obiectul vanzarilor directe, acestea se pot produce doar in centrele de prelucrare a laptelui, integrate in exploatatii inregistrate sanitar – veterinar, care indeplinesc conditiile structurale si tehnologice pentru acest scop”.