Conform statisticilor oficiale, Romania a ajuns sa fie tara cu cea mai mare inegalitate a veniturilor din Europa. Salariile minime au crescut cu 30 la suta, o masura cu caracter social pronuntat, dar in acelasi timp salariile maxime s-au dublat cel putin la salariatii bugetari din administratie. Si una e sa pui 300 de lei langa 1.000, si alta e sa faci din 5.000 de lei 10.000 de lei.

rn

Daca tinem cont ca inflatia si majorarea preturilor au efecte asupra buzunarului, veniturile reale ale majoritatii salariatilor, cei prost platiti, sunt sub semnul intrebarii. “n schimb, nivelul de trai pentru salariatii din grila de sus a explodat.
Situatia este asemanatoare si in domeniul pensiilor; cele mici au urcat cu 5 procente, cele mari tot cu 5 procente, insemnand cresteri de 50 de lei pentru pensiile mici si de 400 – 500 de lei pentru pensiile mari.
Specialistii spun ca este o masura discriminatorie si asta ne aseaza in fruntea topului inegalitatilor veniturilor in Europa.
Grila noua de salarizare a adus inegalitati si mai lipsite de logica. Fata de liderii politici, femeia de serviciu primeste salariu de 15 ori mai mic, deci nivelul de trai al celor din fruntea tarii este de 15 ori mai ridicat. Sau, altfel spus, un om (norocos sau favorizat) consuma cat 15.
N-ar fi un capat de lume daca statul si-ar permite sa-i plateasca atat de gras pe conducatori, insa cheltuielile bugetare se fac din acelasi fond alocat, deci in detrimentul celor care se afla in categoria lucratorilor.
Inegalitatea veniturilor este umilitoare, ar fi fost echilibrat un raport de 1 la 6 intre salariul minm si maxim din grila, daca statul ar duce o politica sociala si rationala pentru popor.
Femeia de serviciu (si o dam doar ca exemplu) nu-si poate asigura un standard decent de civilizatie cu hrana suficienta si confort minim (plata utilitatilor), in timp ce varful ierarhiei primeste cu mult mai mult decat are nevoie.
Diferentele se vad cu ochiul liber pentru cei care merg in Occident. Lumea de acolo nu suporta diferente prea mari. La noi, statul permite si chiar incurajeaza imbogatirea prin politicile fiscale si economice, salariale si de pensii. Chiar daca la putere se afla un partid dee stanga, Romania ramane un stat in care inegalitatea intre veniturile cetatenilor se accentueaza in loc sa se atenueze.
Ganditorii spun ca bogatia si saracia ii duc deopotriva pe oameni la pierzanie, pe primii intr-un fel, pe ceilalti in alt fel. Asta am vrut, asta avem.