In incercarea de a nu pierde controlul in PSD, Liviu Dragnea, care pana acum a avut atitudinea de lider suprem in partid, si-a mobilizat joi apropiatii din conducerea PSD in Comitetul Executiv al formatiunii, unde s-a decis retragerea sprijinului politic pentru membrii guvernului Grindeanu. Ministrii supusi, cvasitotalitatea guvernului, si-au depus cuminti demisiile. Incapatanarea lui Sorin Grindeanu de a nu-si da demisia – alaturi de el a ramas si ministrul Comunicatiilor, Augustinn Jianu – anunta o confruntare spectaculoasa odata cu ruptura din PSD. Bineinteles ca in jurul lui Grindeanu se contureaza o echipa de sustinatori, unii cu nume importante, care au fost „faultati” de Dragnea. Nu doar Romania asteapta cu sufletul la gura deznodamantul; scandalul din PSD – care s-a pretins pana mai ieri partidul pentru linistea romanilor – tine cu gura cascata Europa intreaga.

Aripa din PSD care-i ramane fidela lui Dragnea a anuntat ca depune motiune de cenzura impotriva propriului guvern, Cabinetul Grindeanu. Asta se va intampla cel mai probabil luni, iar miercuri ar putea fi supusa votului in Parlament.

PSD si ALDE au nevoie de cel putin 233 de voturi în Parlament pentru a demite guvernul pe care tot ei l-au instalat în urma cu o jumatate de an.

Marea surpriza vine din interiorul PSD, unde Victor Ponta, fostul lider al partidului inaintea lui Dragnea, spune ca va ”initia un grup care sa se opuna”.

Unele partidide au dat de inteles din start cum se vor pozitiona, iar UDMR este in expectativa.

Partidul Miscarea Populara nu va face nicio alianta parlamentara sau  de guvernare cu PSD. Liderul Traian Basescu a fost clar in aceasta privinta.

UDMR, ca de obicei, face pe neutra pana se lamureste „care da mai mult”. Întrebat cum va vota UDMR la motiune, liderul formatiunii, Kelemen Hunor, a spus doar ca nu poate raspunde, tinând cont de situatia complicata care exista.

USR a fost intre primele partide care a iesit public si a spus ca alegerile anticipate sunt “solutia decenta” pentru a iesi din aceasta situatie de criza.

PNL spune deocamdata ca, cel mai probabil, ii vor lasa pe PSD-isti “sa se macelareasca intre ei”.

 

PSD Salaj sustine demersul lui Dragnea

impotriva guvernului Sorin Grindeanu

 

“Sa vedem ce se intampla pana luni. Oricum, interesul partidului va prevala, pentru ca oamenii nu au votat premierul si ministrii, ei au votat un program de guvernare. Daca se va ajunge la motiune, voi vota pentru motiunea de cenzura”, ne-a declarat vineri Iuliu Nosa.

Legat de intentia lui Victor Ponta de a initia un grup care sa se opuna motiunii, Iuliu Nosa pune gestul pe seama “nemultumirilor si a supararii”.

Cu o zi in urma, joi, 15 iunie, PSD Salaj nu era tot atat de hotarat. “Nu am decis sa sustinem o tabara sau alta, ramanem in zona echilibrului. Ne dorim sa se termine cat mai repede aceasta criza politica aparuta in ultimul timp”. Intrebat cum catalogheaza refuzul lui Sorin Grindeanu de a demisiona, deputatul PSD spunea joi ca nu se poate pronunta, necunoscand mai multe lucruri din interior. “Ca om il inteleg, dar ca om politic, e mai greu”, spunea Nosa, presedintele executiv al PSD Salaj.

Si mai devreme, miercuri, 14 iunie, Nosa justifica deja demersul PSD de a trage la raspundere guvernul Grindeanu. “Ma bucura interesul presei si al opiniei publice legat de acest subiect; imi pare rau insa ca unii au uitat ce s-a spus in campania electorala si la instalarea Guvernului, si anume ca va avea loc periodic o analiza politica a actului de guvernare. Se vor analiza punct cu punct problemele si se va trage o concluzie, functie de ce s-a facut si ce nu s-a facut.”

 

UDMR Salaj spune ca maghiarii

hotarasc sambata de ce parte sunt

 

“Noi avem un prezidiu permanent, unde vom decide care va fi pozitia noastra vizavi de motiunea de cenzura. Nu va pot spune nimic deocamdata, maine (sambata – n.r.) vom decide”, ne-a declarat ieri Seres Denes.

In faza incipienta a scandalului din PSD, cand se vehicula ideea ca Dragnea vrea sa se asigure de sprijinul UDMR-ului prin invitatia de a participa la guvernare, Seres Denes spunea miercuri, 14 iunie, ca „asemenea solicitari” nu au ajuns la UDMR. stop_coloana “Exista o majoritate consistenta in momentul de fata. Oficial, asemenea invitatii, asemenea solicitari nu au ajuns la noi. Suntem intr-o relatie de sprijin parlamentar pentru actuala coalitie”, spunea deputatul salajean din partea UDMR, Seres Denes.

 

PMP Salaj n-are pozitie prin liderul Liviu Balint,

dar senatorului Lungu nu-i place PSD deloc

 

“Nu cred ca se va ajunge ca motiunea de cenzura sa fie supusa la vot. Cred ca luni, dupa ce motiunea va fi depusa, premierul isi va da demisia.  Luni, cel tarziu marti, Sorin Grindeanu isi va da demisia”, spune Liviu Balint, deputat si presedinte al PMP Salaj.

Cristian Lungu, senatorul salajean al PMP, exprima, fata de Liviu Balint, un punct de vedere limpede. Nicicum nu-i bine cu PSD-istii. 

“Cred ca ma voi abtine de la vot pentru ca, daca votez pentru motiune, fac jocul lui Liviu Dragnea si al PSD. Daca votez impotriva, sustin un guvern PSD pe care tot Liviu Dragnea l-a pus si cu ale carui masuri sociale care ne vor duce intr-un impas economic nu pot fi de acord.”

 

Grindeanu ataca pe Facebook

In  timp ce PSD-istii il acuza pe Sorin Grindeanu ca se crede Robin Hood, acesta a postat un mesaj pe contul sau de Facebook mai mult decat clar: “Dragnea demisia”. Mesasjul postat de Grindeanu a fost preluat si de fostul lider PSD, Victor Ponta, care, la randul sau, l-a postat pe pagina sa de pe reteaua de socializare.

 

Ce sanse are Grindeanu sa-l invinga

pe Liviu Dragnea la votul motiunii

 

Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor. Textul se dezbate dupa trei zile de la data când a fost prezentata în sedinta comuna a celor doua Camere.

Pentru ca motiunea sa treaca este nevoie de votul majoritatii senatorilor si deputatilor, adica 233 de voturi in cazul de fata. Dintr-un total de 464 de alesi, majoritatea PSD-ALDE are un total de 247 de parlamentari.

La Senat sunt in total 136 de parlamentari. Dintre acestia, puterea are în total 76 de membri, dintre care 67 de la PSD si noua de la  ALDE. Partidele din opozitie au in total 60 de mandate: PNL – 30 senatori, USR – 13 senatori, UDMR – 9 senatori si PMP – 8 senatori.

La Camera Deputatilor, dintr-un total de 328 de parlamentari, PSD are 154 de mandate, iar ALDE are 17 mandate. In total, coalitia de la putere are 171 de deputati. Partidele din opozitie au, în total, 137 de mandate. Mai sunt inca 17 deputati de la  minoritatile nationale, iar alti 3 sunt neafiliati.

 

Cum ar arata un Guvern Grindeanu II,

cu ministri alesi de el, nu de Dragnea

 

Jurnalistul Rares Bogdan a vorbit, la Realitatea TV, despre posibila viitoare echipa de guvernare a lui Sorin Grindeanu. Pe lista apar si nume care au avut candva greutate in PSD, dar au intrat apoi intr-un con de umbra. Victor Ponta ar urma sa fie Secretar General al Guvernului sau Ministrul Justitiei, Mircea Geoana ministru de Externe,  Ioan Rus ministrul Afacerilor Interne si vicepremier, Sorin Moisa  ministrul Fondurilor Europene, Daniel Constantin ministrul Agriculturii, Sorin Campeanu ministrul Educatiei, Vasile Dancu sau Marius Nica ministrul Dezvoltarii Regionale, Nicolae Banicioiu ministrul Sanatatii, Orlando Teodorovici ministrul Economiei si Energiei. Transporturile si Cultura ar urma sta revina UDMR, deci asta presupune cooptarea lor la guvernare. La Ministerul Mediului ar putea ramane Rovana Plumb, iar la Finante va ramane Viorel Stefan. Vasile Dancu a anuntat insa ca nu este interesat “de nicio functie în nicio structura guvernamentala”. Faptul ca sunt pusi pe o lista a lui Grindeanu inseamna insa ca sunt potentialii PSD-isti care l-ar sustine pe acesta impotriva lui Dragnea.